Acasa InternationalBasarabia Cazul Vakulovski: De ce sunt romanii dati afara din Romania?

Cazul Vakulovski: De ce sunt romanii dati afara din Romania?

scris de Ziua Veche
4 afisari

 

Cazul lui Alexandru Vakulovski reprezinta o noua nesimtire a autoritatilor romane fata de basarabeni. Pe scurt: scriitorul Alexandru Vakulovski a fost expulzat din Romania pentru ca a incalcat legile referitoare la statutul cetatenilor straini, sau cam sa ceva. In sfarsit, omul nu avea in regula hartiile privind sederea in Romania, tara UE. In acelasi timp, Alexandru Vakulovski avea depuse toate actele necesare pentru redobandirea cetateniei romane (inclusiv oasele buneilor, vorba unei scenete Planeta Moldova). Expulzat, omul s-a dus acasa, in Basarabia. Acolo a aflat ca a devenit cetatean roma si trebuie sa vina la Bucuresti pe 22 februarie sa depuna juramantul de credinta fata de Romania. A mers la consulatul Romaniei de la Chisinau si a facut demersurile necesare obtinerii vizei. Raspunsul: romanul Vakulovski nu poate intra in Romania pentru a depune juramantul de credinta si a deveni cetatean roman pentru ca a fost expulzat si are interdictie de intrare in statul membru UE.

Vakulovski a intrat in malaxorul birocratiei romane. Sper sa nu iasa de acolo suparat pe Romania. Si eu am patit-o odata, era cat pe ce sa nu pot intra in tara mea. Veneam din Ungaria pe jos, cu buzunarele goale si am incercat sa intru in tara pe la Nadlac. Ungurii mi-au pus viza pe pasaport, insa la ghiseul romanesc mi s-a spus ca nu pot intra in tara fara un mijloc de locomotie. “Macar o bicicleta daca aveati…”, mi-a spus granicerul cu regret. Ba nu, nu-mi trebuie nici o bicicleta, sunt cetatean roman, am actele in regula si vreau sa merg acasa. Da, dar asta este punct de trecere rutier, trebuie sa fiti intr-o masina, autobuz, pe o bicicleta, ceva… Nu, eu sunt cetatean roman si merg acasa la mine in Romania! Dezbaterea a durat ceva vreme pana a venit un sef care s-a uitat lung la mine si s-a indurat sa ma lase sa intru in tara mea.

Normal ar fi ca Vakulovski sa poata intra in tara lui fara sa aiba nevoie de aprobarea unui sef. Adica sa vina sa-si depuna juramanatul si sa-si vada de viata lui linistit. Dar daca este neaparat nevoie, atunci sa se indure odata un sef de Vakulovski si sa-l lase sa vina acasa!

 Pentru mai multe detalii vedeti aici blogul lui Vakulovski.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult