Acasa InternationalBasarabia Ce vrea Comandamentului European al SUA de la R Moldova

Ce vrea Comandamentului European al SUA de la R Moldova

scris de M.A.B.
9 afisari

Un oficialul din cadrul Comandamentului European al SUA, contraamiralul Patrick A. Piercey, s-a aflat zilele acestea, în Republica Moldova, unde s-a întâlnit cu ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, şi a vizitat Baza de instruire militară Bulboaca, Batalionul 22 de Menţinere a Păcii şi Batalionul cu Destinaţie Specială „Fulger”.

Ce vrea Comandamentului European al SUA de la R Moldova

Ce vrea Comandamentului European al SUA de la R Moldova

Părţile au discutat despre stadiul actual al cooperării Armatei Naţionale cu armata SUA şi realizările în domeniul modernizării şi reformării sectorului de securitate şi apărare. Ministrul Apărării Vitalie Marinuţa a apreciat susţinerea din partea SUA în dezvoltarea parteneriatului strategic dintre cele două armate şi contribuţia părţii americane la crearea unei imagini pozitive a instituţiei militare în societate. „În pofida bugetului auster pe care îl are în prezent Armata Naţională, noi depunem eforturi considerabile pentru creşterea nivelului profesional al efectivului nostru şi optimizarea activităţii instituţiei militare. Datorită surselor financiare oferite de Guvernul SUA, militarii noştri au avut posibilitatea să studieze peste hotare, în cadrul multor programe educaţionale. Totodată, proiectele umanitare şi sociale implementate în ţara noastră, cu susţinerea părţii americane, vin să completeze şirul de activităţi realizate în scopul creşterii credibilităţii armatei în rândul cetăţenilor Republicii Moldova”, a spus ministrul Apărării.

Vitalie Marinuţa a vorbit despre performanţele militarilor Armatei Naţionale în operaţiunile de menţinere a păcii în afara graniţelor şi şi-a exprimat încrederea că colaborarea moldo-americană va prospera. Ministrul Apărării a specificat că Armata Naţională va continua realizarea obiectivelor asumate în domeniul învăţământului militar, dezvoltării capabilităţilor de menţinere a păcii şi profesionalizării personalului militar.

Vitalie Marinuta si contraamiralul Patrick A. Piercey

Vitalie Marinuţa si contraamiralul Patrick A. Piercey

La rândul său, contraamiralul Patrick A. Piercey, Director adjunct pentru Planificare, Politică şi Strategie în cadrul Comandamentului European al SUA, a apreciat eforturile Armatei Naţionale în intensificarea relaţiilor bilaterale moldo-americane, remarcînd caracterul dinamic şi multidimensional al colaborării. „Prin implementarea cu succes a proiectelor comune în domeniul militar, social şi umanitar, finanţate de Guvernul SUA, Armata Naţională a înregistrat progrese la capitolul reformei sectorului de apărare. Salutăm aspiraţiile ţării voastre de a se implica în promovarea securităţii la nivel global, prin participarea la diverse misiuni de menţinere şi stabilizare a păcii”, a spus oficialul american.

Pe durata vizitei în Republica Moldova, în perioada 14-16 august, contraamiralul Patrick A. Piercey a avut, de asemenea, o întrevedere cu şeful Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, comandant al Armatei Naţionale, generalul de brigadă Vitalie Stoian, în cadrul căreia părţile au discutat despre perspectivele dezvoltării relaţiilor de colaborare dintre armata americană şi cea moldovenească.

6 comentarii

Igor 16-08-2013 - 23:20

nimik substantial.. declaratii si apa chioara,,
mai bine spuneti mai dau americanii bani pt benzina si ceva cartuse .???

ian 17-08-2013 - 02:02

R.Moldova nu are nevoie de servicii de aparare din partea RO, nici de intermediere din partea RO in relatiile sale cu SUA. R.Moldova ca stat INDEPENDENT e capabil sa dezvolte relatii DIRECTE cu SUA, independente de RO. Statutul de tara NEUTRA nu este o piedica pentru ca R.Moldova sa participe in actiunile din cadrul Parteneriatului pentru Pace cu NATO si in actiunile de mentinerea a pacii.
„Ce vrea comendamentul European al SUA de la R.Moldova?” – probabil tot ce s-a spus in comunicat. Nu exista nimic ce ar turna apa la moara „unionistilor” romani care cred ca e posibil vreun careva conflict militar pe Nistru, dupa care Romania sa-si puna hotarul pe Nistru si sa lichideze prin „unire” R.Moldova. Asemenea intentii, „planuri” ale „unionistilor” SUA, NATO, UE nu le-a sustinut si nu le va sustine niciodata. Luati-va grija: R.Moldova a fost si va ramane Stat Suveran si Independent din punct de vedere national fata de Romania, Rusia si oricare alt stat, indiferent de „poftele” „fratilor mai mari” dintr-o parte sau alta. Prin insasi semnificatiile numele sau de „mold” si „Moldova” in anglo-saxone R.Moldova isi are menirea de a avea o cale, „o istorie de succes” si de a servi drept „mold”, „mo(l)del”, „mostra”, „etalon” in cadrul Parteneriatului Estic.

tomi 17-08-2013 - 02:51

ian
17-08-2013 at 02:02
===========
ian dreagule, R.Moldova este la fel de bine dezvoltata economic si tehnic ca Tanzania si Eritreea, insa mai putin decit Burundi si Uganda. Mai baga-ti sula in interesele Nato si americane in Moldova ta, daca nu era vorba de Romania nici dreacu nu auzea de voi si nu va baga in seama. Daca vrei sa-l lingi in kur pe Putin, imbecilul dement care se crede marele tzar al Rusiei, asta da poti s-o faci. Cuba este de o suta de ori mai dezvoltata tehnic decit voi cu toate ca acolo inca se lucreaza pe strunguri fabricate in 1952. Voi nici pe acelea nu le aveti. Daca vei turna un pic mai putina vodka in tine rusneacule vei vedea poate un pic in jurul tau cit sinteti de dezvoltati si avansati.

Antibasistul 17-08-2013 - 04:03

Tomi ji dane, se stie ca voi ji danii sinteti furiosi pe Putin pentru ca nu va mao lasa sa jefuiti Rusia asa cum erati obisnuiti sa o faceti, banditilor!

ValVerde 17-08-2013 - 06:30

Hahahahah…deci ian are dreptate, galushca mica ???

Antibasistul 17-08-2013 - 15:27

Ai criza de isterie, ji dane, omoriți-va ji dani, Putin NU VA MAI LASA SA JEFUIȚI RUSIA, CA INANTE!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult