Acasa InternationalBasarabia Ce vrea Mihai Ghimpu de la Dacian Cioloș

Ce vrea Mihai Ghimpu de la Dacian Cioloș

scris de M.A.B.
16 afisari

Candidatul Partidului Liberal (PL) la funcția de președinte, Mihai Ghimpu, i-a adresat o scrisoare deschisă premierului României, Dacian Cioloș, cu privire la adoptarea unei Ordonanțe de Urgență, care ar înlătura lacunele legislative și/sau normative din legislația României, astfel încât cetățenii R. Moldova să poată beneficia de toate drepturile lor constituționale, inclusiv de perfectarea pașapoartelor românești.

mihai ghimpu„Timp de 25 de ani autoritățile din România au recunoscut drepturile minorilor de a obține cetățenia română odată cu părinții, fără ca dosarul părinților să conțină o cerere și pentru copii minori. În baza rigorilor prescrise de lege mii de cetățeni ai R. Moldova au redobândit legitima cetățenie română, la care părinții sau buneii lor nu au renunțat benevol niciodată, acest drept fiindu-le luat de comuniști odată cu reocuparea Basarabiei de către Rusia Sovietică.
Acum vedem că Direcția pentru evidența persoanelor și administrarea bazelor de date a MAI a României și-a schimbat subit practica, astfel mii de cetățeni români, în special basarabeni, s-au pomenit „fără cetățenia română”. Până în 2015, autoritățile române înscriau în registrele de stare civilă copii celor care dobândeau cetățenia română, chiar dacă aceștia nu fuseseră declarați în procedura de redobândire a cetățeniei părinților, acum, însă, dacă unul dintre părinți nu declară copii minori și nu cere acordarea cetățeniei române și pentru aceștia, minorii nu au obținut automat cetățenia română, iar cel mai grav este faptul că autoritățile de la București aplică retroactive aceste prevederi.
Astfel, mii de cetățeni români s-au pomenit în situația că nu pot obține pașaportul românesc, deoarece MAI nu le mai recunoaște cetățenia română”, se arată în scrisoarea adresată de Mihai Ghimpu lui Dacian Cioloș.
Potrivit liberalului, o solicitare pentru înlăturarea acestor lacune putea fi făcută la adresa Camerei Deputaților sau la Senat, dar consideră că premierul României poate să hotărască această problemă foarte rapid.
„În aceste condiții, vă rog, domnule prim-ministru Cioloș, să propuneți Guvernului o Ordonanță de Urgență care ar înlătura lacunele legislative, astfel încât cetățenii noștri să poată beneficia de toate drepturile lor constituționale, inclusive perfectarea pașapoartelor”.
Pe finalul scrisorii, Ghimpu vine cu o propunere care ar soluționa definitiv toate problemele cu care se confruntă cetățenii R. Moldova.
„Dle Cioloș, ceea ce vă solicit eu, în numele a numeroși cetățeni români din stânga Prutului, este corectarea acestor inadvertențe legislative. Dar știm cu toții, si dumneavoastră și eu, că soluția cea mai bună, pentru aceste problem, și multe altele, cu care se confruntă românii și cetățeni români din R. Moldova, este una singură, istorică și mântuitoare: realizarea cât mai grabnică a Unirii celor două state românești. În ceea ce mă privește, sunt absolute sigur că, devenind președinte al R. Moldova, voi putea să pregătesc societatea noastră către Unirea care trebuie să se realizeze pentru vecie în 2018”, a încheiat liderul PL.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult