Acasa InternationalBasarabia Chişinăul preia preşedinţia TRACECA

Chişinăul preia preşedinţia TRACECA

scris de Ziua Veche
3 afisari

 

.Republica Moldova va prelua preşedinţia Comisiei Interguvernamentale Coridorul de Transport Europa-Caucaz-Asia, TRACECA, pentru o perioadă de un an. Evenimentul va avea loc, la cea 8-a conferință a comisiei care va avea loc la Bruxelles în perioada 12-13 octombrie. La conferință vor fi discutate 3 proiecte ce revin R.Moldova în valoare totală de aproape 60 de milioane de euro, scrie Jurnal.md.


Din delegaţia Republicii Moldova fac parte viceministrul Economiei, Octavian Calmîc , viceministrul Transporturilor şi infrastructurii drumurilor, Boris Gherasim și secretarul naţional TRACECA, Eduard Biriucov. Programul TRACECA a fost înființat la Conferința de la Bruxelles, din 3 mai 1993, la care au participat ministrii transportului si comertului din 8 state, 5 state din Asia Centrala: Kazahstan, Kirghistan, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan, și respectiv 3 state din zona Caucaz: Armenia, Azerbaidjan si Georgia. 

La această Conferintă a fost încheiat un acord pentru implementarea unui program de Ajutor Tehnic, finanțat de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea coridorului de transport pe direcția Vest – Est din Europa cu traversarea Mării Negre prin Caucaz și Marea Caspică cu ieșire la Asia Centrală. În anul 1996, au fost acceptate în programul TRACECA, Ucraina și Mongolia, ulterior în 1999 Republica Moldova, iar în 2002 Bulgaria, România şi Republica Turcia.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult