Acasa InternationalBasarabia Chinezii aduc Big Brother la Chişinău

Chinezii aduc Big Brother la Chişinău

scris de M.A.B.
2 afisari

Guvernul Republicii Populare Chineze va oferi guvernului Republicii Moldova un grant de 2,7 milioane de dolari pentru implementarea sistemului de monitorizare a traficului rutier şi ordinii publice.

Big Brother la Chisinau

Big Brother la Chisinau

Centrul de comandă şi supraveghere urmează a fi instalat şi pus în funcţiune în termen de şase luni, a anunţat secretarul general al guvernului de la Chişinău, Victor Bodiu, în timpul întâlnirii cu un grup de experţi chinezi, aflat în Republica Moldova pentru a stabili parametrii tehnici de implementare a proiectului, transmite Moldpres. Potrivit lui Bodiu, proiectul a fost identificat ca unul prioritar în programul de colaborare moldo-chineză acum un an şi jumătate şi presupune instalarea unui sistem performant de monitorizare a traficului rutier atât în Chişinău, cât şi pe drumurile naţionale şi din alte localităţi mari din ţară. „Moldova are o colaborare extrem de eficientă cu China în diferite domenii strategice. De exemplu, proiectul respectiv, după consultările specialiştilor din două state, poate fi extins până la 3,6 milioane de dolari SUA”, a spus oficialul. Pe lângă proiectul propriu-zis, partea chineză va oferi 200.000 de dolari pentru instalarea sistemului video de supraveghere a celulelor de detenţie în Comisariatul de poliţie al sectorului Râşcani din Chişinău şi va contribui la asigurarea spitalelor raionale din ţară cu sisteme de respiraţie artificială performante.

Delegatie chineza la MAI

Delegatie chineza la MAI

Potrivit ministrului de Interne, Alexei Roibu, implementarea sistemului se înscrie în procesul de reformare a MAI şi are drept scop eficientizarea activităţilor Poliţiei Rutiere şi va contribui la diminuarea cazurilor de corupţie. „Sunt sigur că punerea în aplicare a sistemului respectiv de supraveghere a circulaţiei rutiere va aduce Republica Moldova în topul statelor care utilizează pe larg şi eficient tehnologiile informaţionale, va conduce la eficientizarea serviciilor prestate de autorităţi în domeniul securităţii cetăţenilor”, a declarat Roibu. La rândul său, Xu Tangkai, consilier în probleme economice al Ambasadei Chinei la Chişinău, a precizar că guvernul de la Beijung este interesat de extinderea relaţiilor moldo-chineze, iar, prin implementarea unor asemenea proiecte, doreşte să contribuie la dezvoltarea domeniilor sociale din Republica Moldova. Diplomatul chinez a mai specificat că, după ce specialiştii din cele două state vor stabili toţi parametrii tehnici ai sistemului de supraveghere a circulaţiei rutiere, precum şi cantitatea necesară de utilaje, lotul respectiv de tehnică va fi adus în R. Moldova în cel mai scurt timp.

Potrivit estimărlor, numai în municipiul Chişinău urmează să fie instalate aproximativ 500 de camere video de supraveghere, precum şi aproximativ 180 de semafoare noi la principalele intersecţii, a declarat Sergiu Armaşu, şeful Direcţiei poliţie rutieră. „În cadrul proiectului, o atenţie sporită va fi acordată instalării sistemului de monitorizare la cele mai aglomerate intersecţii, unde documentăm un număr mare de accidente de circulaţie, precum şi în preajma instituţiilor de învăţământ universitar şi preuniversitar”, a completat Armaşu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult