De la începutul acestui an la Chişinău se duce o aprigă bătălie pentru introducerea religiei în şcoli, bătălie care nu s-a putut desfăşura fără implicarea Moscovei şi a partidelor politice. Chestiunea a devenit subiect permanent pe agenda publică din stânga Prutului, fiind ţinută fierbinte tot anul tocmai în vederea alegerilor din 28 noiembrie. Un amestec năucitor de foşti şefi de servicii secrete, politicieni, diaconi veniţi de la Moscova, membrii ai societăţii civile, mitropoliţi şi călugări a creat un haos fără cap şi fără coadă din problema introducerii religiei în şcolile de la Chişinău
O iniţiativă neaşteptată
Ideea de a lansa discuţia cu privire la introducerea religiei în şcolile din Basarabia a avut-o fostul şef al serviciului de informaţii de la Chişinău, Valeriu Pasat. Imediat a primit sprijinul Mitropoliei Moldovei (subordonată Rusiei) – şi Chişinăul a fost invadat de afişe în care mitropolitul Vladimir se ţinea de mână cu ofiţerul de informaţii Pasat. În noiembrie 2009 Mitropolia Moldovei, alături de 20 de organizaţii neguvernamentale, a solicitat ministrului educaţiei, Leonid Bujor, introducerea religiei ca disciplină opţională.
În martie 2010, Valeriu Pasat, a propus, într-o conferinţă de presă, organizarea unui referendum pentru predarea obligatorie a religiei în învăţământul preuniversitar. Ideea amestecării problemei referendumului cu introducerea religiei în şcoli nu a fost una tocmai rea, creând confuzie şi mai mare în rândul alegătorilor din Basarabia, năuciţi de numărul mare de cicluri electorale cu teme extrem de diferite. Valeriu Pasat a lanasat la începutul acestui an şi primele două volume ale monografiei “Ortodoxia în Moldova. Puterea, biserica, enoriaşii”.
Patriarhia Moscovei intră în politica de la Chişinău
Mitropolia Moldovei (supusă Patriarhiei Moscovei) şi-a exprimat sprijinul oficial pentru pentru Valeriu Pasat, implicându-se şi în chestiuni politice după ce acesta a preluat Partidul Umanist de la Chişinău. Mai mulţi clerici ai Mitropoliei Moldovei au intrat în acest partid. Sinodul Mitropoliei Moldovei şi-a manifestat acordul faţă de predarea disciplinei “Bazele ortodoxiei” în învăţământul preuniversitar, “atât de către preoţi, cât şi de către mireni”, iar IPS Vladimir a declarat că părinţii de alte confesiuni religioase vor avea posibilitatea să solicite neparticiparea copiilor lor la aceste cursuri.
La 8 mai 2010, cu ocazia Adunării Generale a clerului Mitropoliei Moldovei şi enoriaşilor (15.000 de participanţi), din piaţa Catedralei din Chişinău, catalogată drept “cea mai mare demonstraţie, din aprilie 2009”, a fost creat un nou grup de iniţiativă, însărcinat cu colectarea a cel puţin 200.000 de semnături pentru iniţierea referendumului, preşedinte fiind ales Valeriu Pasat, iar vicepreşedinte, PS Anatolie, Episcop de Cahul şi Comrat. În aceeaşi zi, grupul de iniţiativă a depus la Comisia Electorală Centrală/ CEC documentele în vederea aprobării colectării de semnături.
Foşti ofiţeri de informaţii, oengişti şi Curtea Constituţională
Susţinerea acordată proiectului lui Valeriu Pasat a sporit treptat, până la angrenarea clericilor şi enoriaşilor în demonstraţii de sprijin şi promovarea iniţiativei în discuţiile cu oficialii. Astfel, fostul şef de serviciu secret a primit şi sprijinul premierului Vlad Filat, dar şi al altor persoane publice, ca Victor Josu, adversar declarat al Mitropoliei Basarabiei, fost membru al Partidului Social Democrat şi Partidului Renaşterii şi Concilierii şi al doi foşti şefi SIS, Valeriu Pleşca şi Anatol Plugaru.
Pe 15 iunie, în urma unei sesizări depuse de către mai multe ONG-uri, potrivit căreia introducerea religiei în şcoli ar fi neconstituţională, iar înregistrarea la CEC a noului grup de iniţiativă s-ar fi făcut fără respectarea procedurilor legale, Curtea de Apel Chişinău a decis să anuleze hotărârea CEC prin care a fost înregistrat grupul de iniţiativă, blocând astfel iniţierea referendumului. Grupul de iniţiativă a făcut recurs la Curtea Supremă de Justiţie, care a fost respins pe 8 iulie din motive de procedură.
Organizaţia neguvernamentală “Hyde Park” a lansat pe site-ul http://www.petitieonline.ro, o petiţie (”Nu vrem să fie impusă în şcoală predarea religiei in Republica Moldova!”) pentru strângerea de semnături împotriva studierii obligatorii a religiei, lista urmând a fi înaintată Parlamentului şi Guvernului.
Comuniştii vor religie
”Barometrul Opiniei Publice – mai 2010” a arătat că, în funcţie de preferinţele politice, cei mai mulţi susţinători ai introducerii religiei în şcoli s-au înregistrat în rândul electoratului Partidului Popular Creştin şi Democrat (100%), urmat de Partidul Democrat din Republica Moldova (85%), Partidul Liberal din Republica Moldova (83%), Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (80%), Alianţa Moldova Noastră (77%), Partidul Liberal Democrat din Republica Moldova (74%) şi Partidul Social Democrat (52%). |
Grupul de Iniţiativă pentru Promovarea Statului Secular/ GIPSS (format din lideri ai 17 ONG-uri din Republica Moldova), a adoptat în mai 2010 o declaraţie în care au denunţat iniţiativa lui Valeriu Pasat, afirmând că este anticonstituţională şi poate conduce la polarizarea societăţii pe criterii religioase şi ideologice, declaraţie semnată de Sergiu Ostaf – Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului; Arcadie Barbăroşie – Institutul de Politici Publice; Cezar Gavriliuc – Centrul de Informare şi Documentare pentru Drepturile Copilului; Antoniţa Fonari – Centrul de Resurse “Tineri şi Liberi”; Daniela Terzi Barbăroşie – Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare; Ecaterina Mardarovici – Clubul politic al femeilor 50/50; Petru Macovei – Asociaţia Presei Independente; Ana Revenco – Fundaţia “La Strada”; Ion Manole – organizaţia “Promo Lex”; Sergiu Neicovcen – Centrul Naţional de Asistenţă şi Informare a ONG Contact; Natalia Camburian – Centrul Naţional pentru Transparenţă şi Drepturile Omului; Liuba Ceban – Asociaţia “Altruism”; Sandu Coica – Consiliul Naţional al Tinerilor din Moldova.
Vine diaconul de la Moscova!
Lansarea proiectului introducerii religiei în şcolile de la Chişinău s-a produs concomitent cu o iniţiativă similară în Rusia, de care se ocupă diaconul Andrei Kuraev, autorul unui manual cu titlul „Bazele culturii ortodoxe”, aprobat deja pentru a fi introdus în şcolile ruseşti. Diaconul Kuraev s-a făcut remarcat la Chişinău în acest an prin mai multe scandaluri, intrând în conflict inclusiv cu preoţi din cadrul Mitropoliei Moscovei. Kuraev a declanşat la Chişinău o amplă campanie împotriva hotărârii guvernului din luna iunie pentru introducerea în şcolile basarabene a obiectului „Religia” după modelul de la Bucureşti, promovându-şi în acelaşi timp propriul manual.
Ieromonahul Savatie Baştovoi citează publicaţia „Nasha Abhazia” care îl acuză pe diaconul Andrei Kuraev că ar fi agent al Securităţii ruse, îndeplinind misiuni în republicile care reprezintă un interes deosebit pentru Rusia. „Amintim că protodiaconul Andrei Kuraev în prezent locuieşte în Abhazia, unde a fost trimis de Universitatea de Stat din Moscova pentru a preda în Universitatea din Abhazia, informează sursa abhază. De aici el se deplasează în republicile care prezintă un interes major pentru structurile de securitate ruseşti. Însăşi aflarea lui Kuraev în teritoriul ocupat al Georgiei fără acordul Bisericii Ortodoxe Georgiene este o încălcare a jurisdicţiei canonice a Bisericii Georgiene, însă Biserica Ortodoxă Rusă se îndreptăţeşte prin faptul că Kuraev nu a fost trimis de ea, ci se află în Abhazia pe linia Universităţii de Stat din Moscova. Cu toate acestea, nu există nici o îndoială că aflarea lui în regiunea ocupată are scopuri mult mai largi, urmărind anexarea ulterioară a regiunii”, susţine publicaţia citată.
Bazele culturii ortodoxe sau bazele culturii sovietice?
Ieromonahul Savatie Baştovoi critică manualul diaconului Andrei Kuraev cu următoarele cuvinte: ”Manualul are menirea vechilor cărţi de citire sovietice. El se deschide cu capitolul ”Rusia – Patria noastră” (manualul pe care am învăţat eu se chema ”Patria mea”). După ce am citit acest capitol nu am putut să dorm.
Cine este Kuraev? Andrei Veaceslavovici Kuraev este diacon în Patriarhia Moscovei. S-a născut la 15 februarie 1963 în Rusia, locuieşte oficial la Moscova. Şi-a petrecut o parte din copilărie la Praga, în Republica Socialistă Cehoslovacă, unde se aflau în misiune părinţii săi. În anii de şcoală a redactat revista „Ateist”. Şi-a făcut studiile la Universitatea de Stat din Moscova, la catedra de Ateism Ştiinţific din cadrul Facultăţii de Filosofie. A fost botezat în toamna anului 1982, la vârsta de aproape 20 de ani. Cunoaşte limba română, întrucât în perioada sovietică a fost trimis de Patriarhia Moscovei, la studii teologice în România, unde a stat doi ani. (sursa: blog Vlad Cubreacov) |
Este o reproducere a propagandei sovietice, fără nici o referire la sfinţi şi la ortodoxie. Rusia este reprezentată de nimeni altcineva decît de Gagarin, primul cosmonaut: ”Cinzeci de ani în urmă de-asupra pămîntului a zburat un aviator necunoscut nimănui. Dar vestea despre zborul său a umplut de bucurie întreaga noastră ţară. şi acum noi cu mîndrie spunem: noi sîntem concetăţenii lui Iuri Gagarin, primul cosmonaut din lume”.
”Ce ne uneşte? – întreabă diaconul Kuraev şi tot el răspune: O patrie unică”. ”Patria noastră este bogată prin tradiţiile sale spirituale. Rusia a devenit atît de mare şi de bogată tocmai pentru că niciodată nu a interzis oamenilor să fie diferiţi. În ţara noastră întotdeauna s-a considerat firesc ca cetăţenii să aparţină diferitelor popoare şi religii”.
Acum înţeleg de ce diaconul Andrei a declarat la Chişinău că ”pînă la urmă comunismul nu e decît un siplu cuvînt”. A existat vreodată în Rusia prigonirea Bisericii? Au fost torturaţi şi ucişi sute de mii de preoţi? Au fost zeci de milioane de morţi în lagăre, numai pentru că gîndeau şi credeau altfel? Diaconul Kuraev ne răspunde: ”Niciodată!”
Care sînt valorile principale ale Rusiei? Aflăm din acelaşi manual: oamenii. Cît mai mulţi oameni, cuceriţi cu nemiluita. Dar valorile principale ale omului? ”Familie, Patria, Dumnezeu (locul trei nu e chiar atît de rău, totuşi e îndată după Putin), credinţa, dragostea, libertatea, echitatea, milostenia, cinstea, demnitatea, educaţia şi munca, frumuseţea, armonia”.
Există în manual şi definiţia omului duhovnicesc: ”Poate fi numit duhovnicesc omul care urmează următoarele tradiţii – îşi iubeşte Patria, poporul, părinţii, are o atitudine grijulie faţă de natură, învaţă sau lucrează conştiincios, respectă tradiţiile altor popoare”. Mai lipsea să participe la subotnice, să adune maculatură şi metal uzat.
În continuare copilului i se spune: ”Tu ai ales spre studiu una dintre cele mai mari tradiţii spirituale ale Rusiei. Alţi copii, a căror familii sînt mai apropiate de alte tradiţii religioase sau laice existente în Patria noastră, vor studia cultura lor. Viaţa Rusiei şi a fiecărui cetăţean al ei se întemeiază pe diversitatea în unitate a marilor tradiţii spirituale. Studiază atent tradiţia familiei tale. Nu uita să-ţi împărtăşeşti valorile dobîndite şi altor oameni – cu cît dai mai mult cu atît primeşti mai mult. ţine minte că diferiţi oameni pot avea sfinţenii diferite şi trebuie să fii atent să nu jigneşti pe celălalt. Sfinţeniile altui om la început îţi pot părea neînţelese, dar nu ai voie să le calci. Aceste valori le vei descoperi pentru tine în viitor”.
Toate acestea sînt spuse în capitolul ”Rusia – Patria noastră”. Vorbind despre Rusia manualul nu aminteşte nimic despre sfinţii ei, nici măcar despre botezul Rusiei de către Sfîntul Vladimir. Rusia nu este o ţară ortodoxă, iar Ortodoxia este printre celelalte tradiţii spirituale. Nu se vorbeşte despre Sfinţii Kiril şi Metodie care i-au învăţat pe ruşi să scrie. Nu se vorbeşte despre Andrei Rubliov, despre nimeni. Tot ce are Rusia mai mîndru este Iuri Gagarin.
Da, ne întoarcem în cea mai mare, cea mai puternică, cea mai bogată şi cea mai liberă Patrie. Dar de ce trebuie să se ocupe biserica de asta? De ce amestecaţi numele sfînt al Ortodoxiei în această nouă şi veşnic aceeaşi minciună?
De fapt, nici nu putea să fie altfel, de vreme ce Gagarin a zburat în cosmos şi nu L-a văzut pe Dumnezeu.”
Comments are closed.