Acasa InternationalBasarabia Chişinău. Compromis cu găgăuzii privind Bac-ul la română

Chişinău. Compromis cu găgăuzii privind Bac-ul la română

scris de D.P.
5 afisari

Vlad Filat, prim-ministrul Republicii Moldova, şi guvernatorul autonomiei găgăuze din sudul ţării Mihail Formuzal au ajuns la un compromis privind diplomele de bacalureat ale elevilor care au picat examenul la limba română.

Vlad Filat de 9 mai 2011

Vlad Filat

Chestiunea a provocat mai multe neînţelegeri în ultimele două săptămâni între guvern şi autorităţile din autonomie, transmite Agerpres.

S-a convenit, ca variantă de compromis, că liceenii care nu au susţinut examenele de bacalaureat la limba română îşi vor putea continua studiile nu doar în şcolile profesionale cum se anunţase anterior, dar şi în colegii, potrivit unui comunicat al guvernului.

Filat a declarat că începând cu anul 2012 în bugetul de stat vor fi prevăzute mijloace pentru sporirea nivelului calităţii predării limbii române în instituţiile de învăţământ în întreaga ţară. El a menţionat şi necesitatea elaborării unui program naţional pentru studierea limbii române de către minorităţile naţionale.

Autorităţile de la Comrat au elaborat în acest an propriile certificate de bacalaureat, după ce peste 40 de elevi au picat examenul la limba română, fapt ce a provocat critici din partea Chişinăului. Ulterior, Comratul a anunţat că nu va mai accepta documente oficiale dacă acestea nu vor fi traduse în limba rusă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult