Acasa InternationalBasarabia Chisinau: Condamnarea comunismului, amanata. Ziua ocupatiei sovietice, comemorata doar de unii lideri

Chisinau: Condamnarea comunismului, amanata. Ziua ocupatiei sovietice, comemorata doar de unii lideri

scris de Ziua Veche
8 afisari

.Membrii Aliantei pentru Integrare Europeana din Moldova au anulat sedinta de luni in cadrul careia trebuia sa fie condamnat comunismul, scrie Jurnal.md. Dupa ce liderii aliantei au luat aceasta decizie, unii dintre ei s-au grabit sa comemoreze victimele ocupatiei sovietice, in conformitate cu decretul prezidential prin care ziua de 28 iunie a fost declarata Ziua ocupatiei sovietice.


Presedintele interimar al Moldovei, Mihai Ghimpu, a depus flori la piatra comemorativa pentru victimele ocupatiei sovietice si ale regimului totalitar comunist, instalata sambata in fata Guvernului, scrie Timpul.md. La actiune au participat mai multi politicieni si oameni de stiinta, precum si cateva sute de cetateni care au venit in Piata Marii Adunari Nationale. Cu drapelul in berna si cu panglici negre in piept, cei prezent in centrul Chisinaului au tinut un minut de reculegere in memoria victimelor regimului totalitar comunist.

.Presedintele PLDM, Vlad Filat, a depus si el flori in memoria victimelor regimului comunist, insa la piatra de temelie a monumentului deportarilor din scuarul Garii Feroviare. El a adaugat ca trebuie sa aiba loc condamnarea regimului comunist, dar “intr-un asemenea mod, pentru ca ulterior sa nu mai revenim la aceasta problema”, a spus premierul. Liderul PD Marian Lupu a precizat ca partidul sau nu va participa la nici o actiune anuntata de Presedintie si primaria Chisinau. El a declarat: “Curtea Constitutionala va decide daca decretul lui Mihai Ghimpu este constitutional”, scrie Jurnal.md.

Intre timp, deputatii PCRM au venit la Parlament pentru a picheta Palatul Republicii, unde urma sa aiba loc, incepand cu ora 11, sedinta Legislativului. Ei au gasit insa, usile inchise, transmite StireaZilei.md, pentru ca liderii aliantei erau plecati la monumentele victimelor regimului totalitar comunist.

Presedintele Moldovei Mihai Ghimpu a emis la 24 iunie un decret prin care declara ziua de 28 iunie Ziua ocupatiei sovietice. Decretul a starnit reactii negative din partea membrilor AIE, precum si in societate.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult