Acasa InternationalBasarabia Chişinău: Jurnalist rus, reţinut în cazul violenţelor din aprilie 2009

Chişinău: Jurnalist rus, reţinut în cazul violenţelor din aprilie 2009

scris de M.A.B.
18 afisari

Jurnalistul rus Eduard Baghirov a fost reţinut la Chişinău sub acuzaţia de implicare în dezordinile din timpul protestelor violente din aprilie 2009.

Chisinau - aprilie 2009

Chisinau - aprilie 2009

Procuratura Generală informează că, pe 16 iunie 2011, la Chişinău a fost reţinut Eduard Baghirov (cetăţean al Federaţiei Ruse), acuzat de implicare în dezordinile în masă din aprilie 2009, se precizează înre-un comunicat al instituţiei.

În privinţa învinuitului, instanţa de judecată a aplicat măsura preventivă sub formă de arestare şi a eliberat un mandat de arest pe un termen de 30 zile. Astăzi (n.red. – luni), Curtea de Apel a examinat recursul avocatului lui Baghirov, care a atacat mandatul de arestare a clientului său. Instanţa a respins ca neîntemeiat recursul avocatului, prin urmare, învinuitul urmînd a fi în continuare cercetat în stare de arest.

Învinuitul nu este de acord cu cercetarea sa în stare de arest, chiar dacă, Ambasada Federaţiei Ruse în Republica Moldova a menţionat că, Baghirov nu are pretenţii faţă de condiţiile de detenţie şi nu se plînge nici de felul în care decurge urmărirea penală. Procuratura Generală califică dezacordul învinuitului şi a avocatului său drept o formă de autoapărare. Urmărirea penală continuă – precizează Procuratura generală a Republicii Moldova.

Potrivit presei de la Chişinău, Eduard Baghirov a fost vizitat recent in detentie de reprezentantii Ambasadei Federaţiei Ruse. Acestia au anunţat că Baghirov a fost retinut pentru 30 de zile si beneficiaza de serviciile unui avocat moldovean. De asemenea, presa rusa scrie ca Baghirov ar fi recunoscut de mai multe ori pe blogul sau ca a participat la protestele din Chişinău.

În data de 22 iunie, la solicitările repetate venite din partea jurnaliştilor, preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, a oferit următorul comentariu pe marginea reţinerii:

Eduard Baghirov (foto eduardbagirov.ru)

Eduard Baghirov (foto eduardbagirov.ru)

Reţinerea scriitorului şi blogger-ului rus Eduard Baghirov ţine de competenţa exclusivă a organelor de drept. Ar fi incorect să facem comentarii înainte ca circumstanţele acestui caz să fie clarificate de către cei abilitaţi cu dreptul de a efectua ancheta. În acelaşi timp, cei implicaţi nemijlocit în instrumentarea cazului trebuie să fie conştienţi că au o responsabilitate maximă. Se impune, inclusiv, prezentarea în termenele legale, dar cât mai restrânse, a motivelor reţinerii pentru a preveni orice speculaţii şi aţâţare a spiritelor.

Republica Moldova tinde să îndeplinească exemplar criteriile statului de drept, care protejează drepturile fundamentale, asigură egalitatea tuturor în faţa legii şi accesul la o justiţie echitabilă. Şi în situaţia de faţă contează raporturile persoanei reţinute cu legea şi nu cetăţenia, profesia sau ocupaţiile pentru care este renumit.

1 comentariu

Arhimede 28-06-2011 - 20:46

N-am gasit nimic pe internet despre „scriitorul si bloggerul”…
Cred ca este doar scriitor de rapoarte la FSB.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult