Acasa InternationalBasarabia Chişinău. Ponta, la Filat – securitatea energetică, educaţie şi justiţie

Chişinău. Ponta, la Filat – securitatea energetică, educaţie şi justiţie

scris de M.A.
5 afisari

Cei doi premieri români Victor Ponta şi Vlad Filat au semnat marţi, la Chişinău, capitala celui de-al doilea stat românesc, o declaraţie comună privind cooperarea bilaterală în domeniul securităţii energetice, inclusiv realizarea gazoductului Iaşi-Ungheni şi a liniilor electrice de înaltă tensiune Suceava-Bălţi şi Iaşi-Ungheni.

Chişinău. Ponta, la Filat - securitatea energetică, educaţie şi justiţie

Chişinău. Ponta, la Filat - securitatea energetică, educaţie şi justiţie (foto: jurnal.md)

„Personal sunt bucuros că am ajuns să semnăm această declaraţie comună care stabileşte şi termenii concreţi în vederea implementării proiectului din domeniul energetic, ceea ce urmează să asigure securitatea energetică a Republicii Moldova„, a declarat premierul Vlad Filat. El a adăugat că până la finalul anului 2013 acest proiect va fi funcţional, transmite Agerpres. De asemenea, Filat a anunţat că cele două părţi au convenit şi asupra construirii liniei de interconexiune electrică Iaşi – Ungheni cu putere de 400 KW şi asupra finalizării liniei Godeşti-Fălciu cu o putere de 100 KW.

La rândul său, premierul Victor Ponta a anunţat că această ultimă linie va fi finalizată de partea română până la sfârşitul anului 2012 şi a arătat că până pe 1 decembrie 2013 va fi funcţională interconectarea de gaz Iaşi-Ungheni.

Totodată, miniştrii Educaţiei de la Bucureşti şi Chişinău au semnat un protocol de colaborare pentru anii de învăţământ 2012-2013, 2013-2014 şi 2014-2015. Premierul Vlad Filat a arătat că în urma acestui protocol 5.000 de tineri din Republica Moldova vor beneficia de condiţii pentru a face studiile în România. „Eu vreau ca aceşti tineri făcând carte în România să revină acasă să contribuie la modernizarea şi edificarea Republicii Moldova„, a adăugat Vlad Filat. De asemenea, la Chişinău, a mai fost semnat de către miniştrii de Justiţie ai celor două state româneşti un plan de acţiune în acest domeniu în perioada 2012-2013, act considerat de premierul Filat ca fiind „extrem de important”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult