Acasa InternationalBasarabia Chisinau: Prezumtivul asasin al lui Valeriu Boboc, retinut de Procuratura

Chisinau: Prezumtivul asasin al lui Valeriu Boboc, retinut de Procuratura

scris de Ziua Veche
4 afisari

 

.Prezumtivul asasin al lui Valeriu Boboc – unul dintre tinerii ucisi de fortele de ordine in urma cu un an, in timpul protestelor de la Chisinau – a fost identificat si retinut de Procuratura Generala a Republicii Moldova.


„Astazi (06.04.2010), procurorii sectiei exercitare a urmaririi penale in cauze exceptionale a Procuraturii Generale au retinut un colaborator al Comisariatului General de Politie, banuit de savarsirea la 8 aprilie 2009 a omorului cetateanului Valeriu Boboc. Mentionam ca, pana in prezent pe faptul decesului lui Valeriu Boboc, Procuratura Generala a efectuat un volum impunator de activitati pentru elucidarea cazului sub toate aspectele, inclusiv prin audierea a mai multi martori, dispunerea efectuarii unui complex de expertize”, se precizeaza intr-un comunicat al institutiei amintite.

Acum un an, tinerii din Republica Moldova au iesit pe strazile Chisinaului pentru a protesta impotriva rezultatelor alegerilor din 5 aprilie, furate de comunisti. Sute de persoane au fost arestate, unele dintre ele suferind torturi groaznice. Au fost inregistrate 4 decese in conditii foarte suspecte: Valeriu Boboc, Eugen Tapu, Ion Tibuleac si Maxim Canisev, scrie Vocea Basarabiei.

 

Comemorare in 30 de orase romanesti

 

Victimele protestelor de la 7 aprilie 2009 vor fi comemorate in cel putin 30 de orase din Romania si Republica Moldova miercuri, cand se implineste un an de la actiunile respective, transmite Agerpres. Actiunea este organizata de grupul „Noii Golani „si „Basarabia Spirit Romanesc”, care cheama oamenii sa vina pentru a aprinde lumanari in memoria victimelor torturilor.

Pavel Munteanu, responsabil pentru organizarea evenimentului la Chisinau, a declarat pentru Agerpres ca tinerii se vor organiza in Piata Marii Adunari Nationale din centrul orasului, unde vor aprinde cate o lumanare si vor depune flori pe locul unde se presupune ca a fost omorat Valeriu Boboc, despre care se crede ca a fost ucis de politie.
Actiuni similare vor fi organizate in cinci localitati din Republica Moldova si 25 din Romania, dar nu este exclus ca numarul acestora sa fie mai mare, a precizat Munteanu.
La Chisinau si la Balti actiunile respective vor incepe de la ora 18.00, iar in celelalte orase de la 20.00, in seara zilei de 7 aprilie. Grupuri de tineri au organizat actiuni similare si la 7 octombrie 2009, atunci cand s-a implinit jumatate de an de la evenimentele respective.

.La 7 aprilie 2009, cateva zeci de mii de tineri, potrivit politiei, s-au adunat in Piata Marii Adunari Nationale, dar in scurt timp, mitingul pasnic s-a transformat in violente. O parte dintre participanti au atacat sediile presedintiei si parlamentului, i-au atacat cu pietre pe politisti, iar ulterior, parlamentul a fost devastat, unele birouri au fost incendiate, iar politia practic nu a opus rezistenta. Politia a intervenit in forta abia noaptea, cand in centrul Chisinaului mai erau cateva zeci de persoane.

Imediat dupa 7 aprilie, presedintele de atunci al Republicii Moldova, comunistul Vladimir Voronin, a acuzat opozitia si Romania de organizarea unei tentative de „lovitura de stat”. in aceeasi zi, Chisinaul l-a expulzat pe ambasadorul Romaniei, Filip Teodorescu, si a introdus regimul de vize pentru romani. Pe de alta parte, liderii opozitiei i-au acuzat pe comunisti de infiltrarea unor provocatori in randul tinerilor pentru a instiga la violente si a distrage astfel atentia de la fraudarea alegerilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS