Acasa InternationalBasarabia Chisinaul cere ajutor international in cazul jurnalistului Vardanian

Chisinaul cere ajutor international in cazul jurnalistului Vardanian

scris de M.A.
5 afisari

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare din R. Moldova, Victor Osipov, a solicitat partenerilor externi, implicaţi în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, să se implice mult mai mult în eforturile de eliberare a lui Ilie Cazac şi Ernest Vardanian. Pe 16 decembrie, Vardanian a fost condamnat la Tiraspol, situaţie considerată ilegală de către Guvernul de la Chişinău.

În acest sens, au fost adresate scrisori oficiale diplomaţilor care reprezintă Rusia, Ucraina, Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană şi OSCE, precum şi Kazahstanului, ţară ce deţine preşedinţia acestei organizaţii în anul 2010. Un mesaj similar a fost trimis şi Reprezentantului Special al Secretarului General al Consiliului Europei, for ce deţine un rol primordial în apărarea drepturilor omului pe continentul european.

În apel se menţionează că autorităţile neconstituţionale transnistrene au condamnat un jurnalist la 15 ani privaţiune de libertate cu regim sever sub acuzaţia de „spionaj şi înaltă trădare în favoarea Republicii Moldova”. Această acţiune e apreciată drept o „încălcare flagrantă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, precum şi o încercare de a intimida societatea civilă, inclusiv, jurnaliştii independenţi din regiune”.

Invocând caracterul absurd al acuzaţiei şi ampla rezonanţă generată de condamnarea unui jurnalist, viceprim-ministrul Victor Osipov solicită sprijinul celor sesizaţi, pentru ca Ernest Vardanian să fie, totuşi, eliberat şi să poată beneficia de acces la justiţieechitabilă, anunţă executivul de la Chişinău.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult