Acasa InternationalBasarabia Chişinăul începe să se distanţeze de “tactica bucureşteană”

Chişinăul începe să se distanţeze de “tactica bucureşteană”

scris de M. BÂTCĂ
333 Afisari

Intenţia anunţată, în nenumarate rânduri, de preşedintele Traian Băsescu de a include Republica Moldova în pachetul Balcanilor de Vest, în privinţa aderării la Uniunea Europeană, pare să irite autorităţile de la Chişinău.

Chişinăul  începe să se distanţeze de "tactica" bucureşteană

La sfârşitul lunii ianuarie 2010, în timpul unei intervenţii în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, răspunzând unei întrebări adresate de către un deputat rus, Băsescu a declarat: Obiectivul României este ca Republica Moldova să devină atunci când va fi gata un stat membru UE, iar ca obiectiv tactic avem o prioritate în a convinge partenerii din UE să privească la procesul de integrare al Republicii Moldova simultan cu integrarea ţărilor din Balcanii de Vest

Într-un intreviu acordat recent postului Radio Europa Liberă, vicepremierul Iurie Leancă, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene din R. Moldova, a lăsat să se înţeleagă că statul pe care îl reprezintă nu este tocmai fericit de intenţiile declarate ale României, prin vocea Cotrocenilor.

Rămânerea în cadrul acestui aranjament – Parteneriatul Estic – este un beneficiu pentru Moldova? Pentru că există alte voci care spun că R. Moldova ar trebui să fie inclusă în pachetul balcanic.„, a întrebat reporterul Europa Liberă, adresându-se lui Leancă.

Răspunsul şefului diplomaţiei de la Chişinău a venit prompt: „Celelalte voci nu au decât să realizeze acest obiectiv. Eu, din păcate, nu-mi dau seama cum am putea noi să-l realizăm. Am întârziat cu opt ani, nu mai vreau să mă mai lamentez şi să zic că, uite, comuniştii n-au făcut aia, n-au făcut aia. Avem o realitate, suntem în Parteneriatul Estic şi trebuie să beneficiem de şansele şi oportunităţile pe care le avem în cadrul acestei iniţiative.”

Citiţi aici interviul integral şi argumentele aduse de Iurie Leancă

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult