Acasa InternationalBasarabia Chisinaul reactioneaza dur la intentia separatistilor transnistreni de a marca cu fast 20 de ani de „independenta”

Chisinaul reactioneaza dur la intentia separatistilor transnistreni de a marca cu fast 20 de ani de „independenta”

scris de Ziua Veche
1 afisari

.Guvernul Republicii Moldova dezaproba marcarea cu fast a celor 20 de ani de la autoproclamarea regimului neconstitutional in raioanele de est ale tarii (n.red. – Transnistria). Consideram neavenite si orice gesturi, care ar incuraja ideea miscarilor separatiste, create in pragul destramarii URSS. Atunci fosta oligarhie sovietica a organizat in regiunile, unde existau premise, actiuni de nesupunere fata de autoritatile republicilor-membre, pentru a impiedica obtinerea independentei acestora. Spre regret, puch-urile si miscarile separatiste au generat conflicte tragice, cele mai de durata fiind in Abhazia, Adjaria, Carabahul-de-Munte, Cecenia (n.red. – Nagorno Karabah), Osetia de Sud, Transnistria… Orice alte explicatii ale acelor fenomene sunt secundare”, se precizeaza intr-o declaratie a guvernului Republicii Moldova, citata de Radio Vocea Basarabiei.


„Noile state independente au tratat fiecare in modul sau ranile produse de autorii acelor scenarii demente. Si Republica Moldova a traversat o etapa dramatica in lupta pentru apararea independentei si a integritatii teritoriale. Insa, dupa depasirea ei, autoritatile de la Chisinau promoveaza exclusiv calea pasnica de reintegrare si consolidare a statului!”, se mai precizeaza in declaratia oficiala. 

 

„Am avansat si in elaborarea solutiilor la un sir de probleme vechi, ce afecteaza populatia si agentii economici: simplificarea mecanismelor si cailor de import-export; restabilirea deplina a circulatiei pe caile ferate; reconectarea retelelor de telefonie fixa de pe cele doua maluri ale Nistrului; asigurarea cu izotopi radioactivi a sectiei de oncologie din Tiraspol si altele. Suntem gata sa sprijinim reluarea procesului de producere in cadrul Uzinei Metalurgice Moldovenesti, sa relansam trenul de pasageri Chisinau-Odesa, sa ajutam si in alte cazuri care au un impact asupra vietii oamenilor in regiune. In acelasi timp, asteptam raspunsuri constructive si la intrebarile noastre, cum ar fi cele legate de restabilirea conditiilor normale de functionare a scolilor cu predare in grafia latina, asigurarea libertatii circulatiei persoanelor, si altele. Aceste eforturi pot avea succes cu conditia ca partile se vor implica efectiv, partenerii externi ne vor sprijini la modul real, iar nivelul de incredere reciproca va creste. Pe acest fundal, proslavirea unei tentative de divizare, cu demonstratii militare, este in contradictie cu eforturile constructive, pe care mizeaza societatea moldoveneasca si comunitatea internationala. In ceea ce tine de eventualii oaspeti de peste hotare, invitati la manifestarile de la Tiraspol , Guvernul Republicii Moldova cheama reprezentantii altor state sa se abtina de la asemenea actiuni, precum si de la declaratii, care ar aduce atingere independentei, suveranitatii si integritatii teritoriale a statului nostru, contand pe respectarea bunelor relatii bilaterale si a principiilor dreptului international”, se arata in documentul amintit.

Potrivit Jurnal.md, miercuri, peste 50 de persoane inarmate, reprezentanti ai militiei (n.red. – transnistrene) din orasul Dubasari au intrat in scoala din satul Corjova. Militienii au ajuns la fata locului incepand cu orele 5.00 – 6.00 dimineata, motivand ca ar fi fost informati ca zona este minat. Primarul localitatii, Valeriu Mitu, a declarat pentru Jurnal.md ca militienii nu aveau anumite mijloace tehnice si nici nu au inceput sa efectueze vreun control al incintei scolii. Acestia au supravegheat profesorii, elevii si parintii copiilor pe durata careului de inceput de an scolar. Totodata, reprezentantii structurilor sepratiste s-au opus deciziei conducerii gimnaziului de a arbora Tricolorul.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult