Acasa InternationalBasarabia Cine este Mihai Popşoi, noul ministru de Externe de la Chişinău ?

Cine este Mihai Popşoi, noul ministru de Externe de la Chişinău ?

scris de M.A.B.
274 Afisari

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, l-a numit miercuri pe deputatul Mihai Popșoi în funcția de ministru de externe după decizia lui Nicu Popescu de a demisiona. De asemenea, el a numit-o pe Cristina Gherasimov șefa Biroului pentru Integrare Europeană, nou creat.
Nicu Popescu, care a devenit ministru de externe în 2021, a anunţat miercuri într-o conferinţă de presă că îşi dă demisia, întrucât şi-a îndeplinit obiectivul şi are nevoie de o pauză. Demisia sa era aşteptată, iar presa locală a scris că ar putea fi numit negociatorul-şef al ţării cu Bruxelles-ul.
Analiştii au lăudat rolul lui Popescu în susţinerea eforturilor preşedintei Maia Sandu de a apropia ţara de UE. Unele surse au spus că demisionează pentru a petrece mai mult timp cu familia sa, care locuieşte în Franţa.

După demisia lui Nicu Popescu, vicepreşedintele Parlamentului, deputatul partidului de guvernământ Acţiune şi Solidaritate (PAS) Mihai Popşoi, a fost propus să fie noul ministru de externe al Republicii Moldova. Anunţul a fost făcut miercuri la şedinţa de guvern, unde premierul Dorin Recean a mai anunţat că Cristina Gherasimov, acum secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, se alătură cabinetului de miniştri ca ministru fără portofoliu, care se va ocupa de integrarea europeană.

Deocamdată nu este clar când vor depune jurământul noii miniştri, întrucât Mihai Popşoi se află la Strasbourg până la 26 ianuarie. El face parte din delegaţia legislativului care participă la sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), scrie NewsMaker, potrivit News.ro.
Mihai Popșoi preia mandatul după ce Republica Moldova a primit undă verde în decembrie 2023 de a deschide negocierile de aderare cu Uniunea Europeană, alături de Ucraina.

Ambele ţări se confruntă cu un proces lung, care implică schimbări pentru a se conforma standardelor UE, notează Reuters.

Cine este Mihai Popșoi
Mihai Popşoi, în vârstă de 36 de ani, este deputat în Parlamentul Republicii Moldova din 2019, unde a ajuns pe listele Blocului electoral ACUM, format din Platforma DA şi PAS. Ulterior, Popşoi a fost reales deputat în Parlamentul de la Chişinău în 2021, pe listele PAS – partid al cărui vicepreşedinte este din 2017.
Popşoi are un doctorat în studii politice la Universitatea din Milano, Italia. Până a intra în Parlament, acesta a oferit consultanţă politică mai multor organizaţii internaţionale. De asemenea, potrivit CV-ului său, Popşoi a lucrat ca manager de proiect la Centrul NATO din Moldova, precum şi analist politic la Ambasada SUA din Moldova.

ZdG a relatat anterior că Ion Popșoi, tatăl vicepreședintelui PAS, a fost membru al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM). La alegerile locale din 2015, alături de comuniști, a obținut mandatul de consilier al orașului Vadul lui Vodă. A părăsit rândurile PCRM înainte ca Mihail Popșoi să ajungă în echipa Maiei Sandu, și a activat în calitate de consilier independent. După ce și-a încheiat mandatul de consilier, Ion Popșoi a renunțat la politică.

Într-un comentariu oferit ZdG, Mihail Popșoi a confirmat atunci că tatăl său a făcut parte din PCRM și spune că într-un stat democratic este un lucru firesc, ca într-o familie, să existe viziuni politice diferite.

Cine este Cristina Gherasimov
În ceea ce o priveşte pe Cristina Gherasimov, care a fost în trecut consilier prezidenţial şi în prezent este secretar de stat în MAEIE, ea va fi persoana responsabilă de coordonarea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Ea va conduce Biroul pentru Integrare Europeană cu rang de ministru fără portofoliu. Decizia a fost aprobată de Cabinetul de miniştri în şedinţa din 24 ianuarie. „Ministru fără portofoliu înseamnă că există un domeniu de care ministrul este responsabil, însă fără un aparat central. Prin urmare, nu se crează un minister nou, Cristina Gherasimov va fi membră a guvernului, însă va conduce Biroul pentru Integrare Europeană”, a precizat Daniel Vodă, purtător de cuvânt al Guvernului de la Chişinău.
Cristina Gherasimov nu este primul ministru fără portofoliu. În aceeaşi poziţie se află şi vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, responsabil de dialogul cu Transnistria.

Potrivit CV-ului său, Cristina Gherasimov, în vârstă de 40 de ani, a absolvit Facultatea de Relaţii Internaţionale din cadrul Universităţii de Stat din Moldova. Ulterior, a făcut un master la Universitatea Wroclaw din Polonia şi încă unul la Institutul European pentru Studii Internaţionale Avansate. De asemenea, a făcut doctoratul în Ştiinţe Politice la Universitatea Rutgers din SUA.

De-a lungul anilor, Cristina Gherasimov a deţinut mai multe funcţii în instituţii internaţionale şi la Universitatea Rutgers. În perioada ianuarie – octombrie 2021 a activat în calitate de consilier al preşedintei Maia Sandu în domeniul politicii externe, iar între anii 2023 – 2024 a fost consilier prezidenţial pe politică externă şi integrarea europeană. Devenise secretar de stat în MAEIE în decembrie 2023.
Nicu Popescu a primit „Ordinul Republicii”, distincția de stat supremă, imediat după anunțul demisiei
Demisia lui Nicu Popescu sa vine într-un moment sensibil pentru Moldova, unde taxele vamale pe care de la 1 ianuarie Transnistria trebuie să le plătească la bugetul Republicii Moldova au stârnit nemulţumire şi au fost întâmpinate săptămâna aceasta de un apel la pregătire militară din partea separatiştilor pro-ruşi. Miercuri ei au organizat un miting de protest.

Nicu Popescu a dat asigurări că, în continuare, va contribui la eforturile autorităţilor Republicii Moldova de a aduce ţara în Uniunea Europeană şi de a asigura pacea. Oficialul a evitat să comunice dacă va avea sau nu o funcţie publică. Deocamdată, Popescu a spus că are nevoie de o pauză „doar de la acest post” de la conducerea Ministerului de Externe, scrie NewsMaker.

De altfel, la câteva ore de la anunţarea demisiei, preşedinta Maia Sandu a venit la Ministerul Afacerilor Externe şi al Integrării Europene (MAEIE) şi i-a înmânat lui Nicu Popescu „Ordinul Republicii” mulţumindu-i pentru contribuţia pe care şi-a adus-o la apropierea ţării de UE. Maia Sandu a spus că Nicu Popescu a fost „un diplomat vizionar şi probabil cel mai remarcabil ministru de externe pe care Republica Moldova l-a avut vreodată”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult