Acasa InternationalBasarabia Circ electoral la Chisinau: Comunistii acuza torturarea fostului director al SIS si interventia serviciilor secrete romanesti

Circ electoral la Chisinau: Comunistii acuza torturarea fostului director al SIS si interventia serviciilor secrete romanesti

scris de Ziua Veche
33 Afisari

 

.Pe ultima sută de metri a campaniei electorale, după ce au epuizat toate metodele de intimidare şi agresare fizică a suporteilor partidelor democratice, comuniştii de la Chişinău recurg, mai nou, la un teatru de doi bani (n.red. – ca să înţeleagă şi Voronin, 20 de kopeici). Astfel, de vreo două zile, presa de peste Prut scrie, mai mult luându-l peste picior, despre fostul director al Serviciului de Informaţii şi Securitate, Artur Reşetnicov, care acuză că ar fi fost răpit şi torturat pentru a da informaţii compromiţătoare despre Vladimir Voronin. Bineînţeles, în viziunea PCRM, vinovată este Alianţa pentru Integrare Europeană, în cârdăşie cu serviciile secrete româneşti. Care, mai nou, pregătesc militarii din forţele speciale ale SIS. Iar acuzaţiile nu se opresc aici, ci continuă şi cu faptul că Jandarmeria Română ar fi gata să intervină în Republica Moldova, mai ales că s-ar fi purtat şi “negocieri scerete”, la Bucureşti.


 

Bâlbâielile lui Reşetnicov 

Potrivit Timpul.md, în noaptea de luni spre marţi, candidatul comunist la funcţia de deputat în Parlamentul R.Moldova, Artur Reşetnicov, fost director al SIS, s-a prezentat la Spitalul de Urgenţă, anunţând că a fost răpit şi agresat bestial de trei necunoscuţi, care-i cereau probe compromiţătoare contra lui Voronin. Examinându-l, medicii au conchis că omul suferise o comoţie cerebrală, că starea sănătăţii nu-i era atât de gravă, dar declaraţiile îi erau „foarte difuze”. Marţi, Procuratura şi MAI au deschis un dosar penal pe acest caz.

Declaraţiile lui Reşetnicov se contrazic atât de evident, încât n-ai zice că-s lansate de un fost şef al serviciilor speciale, scrie Timpul. Mai întâi, venind la spital la ora 01.45, el a anunţat că fusese maltratat pe str. Drumul Viilor, la ora 00.20. Aşa a fost informată Unitatea de gardă a Comisariatului general de poliţie şi aşa a rămas înscris şi în registrul de la Salvare. Până la sosirea poliţiei la spital, însă, el şi-a schimbat depoziţiile. Spunea deja că, la ora 16.00, ieşind dintr-o cafenea de la intersecţia străzilor Eminescu şi Micle, a fost răpit, încătuşat, băgat într-o maşină şi dus într-o încăpere, unde trei vorbitori de rusă i-au administrat substanţe psihotrope şi l-au torturat, încercând să obţină informaţii compromiţătoare despre Voronin. „Mi-au pus pistolul la tâmplă şi mi-au înscenat împuşcarea, ca să mă convingă să cedez”, a menţionat Reşetnicov. În versiunea citată de MOLDPRES, el a mai spus că, legat la ochi şi la mâini, a fost apoi aruncat undeva în oraş, de unde a chemat un taximetru şi a plecat acasă, anunţând apoi Salvarea. Însă altor jurnalişti, dar şi colegilor săi de partid, le-a spus că a fost găsit bătut afară de către soţia sa – aşa se arată şi în comunicatul de presă al PCRM.

Mai mult, potrivit Info-Prim Neo, surse de la Salvare au declarat că, în acea noapte, Reşetnicov a venit la spital împreună cu Voronin, Tkaciuk, Muntean, alţi comunişti şi un grup de filmare, care au înregistrat internarea. Să înţelegem că Reşetnicov i-a aşteptat mai întâi acasă pe alde Voronin sau a mai făcut o plimbare prin oraş, ca să se întâlnească cu aceştia? Şi asta în situaţia în care avea „multiple răni, după ce fusese torturat cu brutalitate”, după cum susţine PCRM, comentează Timpul.

.Medicii îi contrazic şi pe pacient, şi pe comunişti. Ei spun că Reşetnicov nu avea nici vânătăi, nici zgârieturi. Ion Marina, şeful secţiei în care fusese internat Reşetnicov, susţine: „Nu ştiu cât de bestial a fost bătut, dar avea o singură traumă – comoţie cerebrală. Tot ce spune el este foarte difuz şi fără date certe”. O altă enigmă „derivă” din faptul că, deşi afirmă că atacatorii i-au administrat substanţe psihotrope, medicii de la Salvare afirmă că Reşetnicov încă nu a cerut efectuarea unei expertize în acest sens, iar ei nu sunt obligaţi să o facă. „Situaţia dlui Reşetnicov nu e gravă. Restul analizelor, în afară de testul la alcoolemie, se pot face la solicitarea sa în alte instanţe”, ne-a informat medicul-şef al spitalului, Gheorghe Ciobanu. 

Victima” refuză să vorbească cu Poliţia 

Candidatul la funcţia de deputat din partea PCRM, Artur Reşetnicov, refuză să ofere organelor de drept detalii despre pretinsa răpire a sa, inclusiv să fie examinat de medicul legist. Mai mult, acesta a vorbit cu poliţia, care a venit imediat la Spitalul de urgenţă, după ce a discutat şi a „pus ceva la cale” cu liderul comunist Vladimir Voronin, Mark Tkaciuk şi Iurie Muntean, a declarat, miercuri, şeful Departamentului urmărire penală a MAI, Gheorghe Malic, citat de Jurnal.md.

Potrivit lui Malic, ceea ce spun reprezentanţii PCRM, precum că organele de drept nu reacţionează la acest caz, sunt aberaţii. „Poliţia a venit la faţa locului, dar Reşetnikov nu vrea să facă declaraţii. Ofiţerii de urmărire penală au venit ieri la ora 16.00 şi au aşteptat până la 22.40 ca pretinsa victimă să ofere detalii despre răpirea sa. Ba a dormit, a vorbit cu presa, delegaţii, numai nu cu poliţiştii. De asemenea, acesta a refuzat să fie examinat de medicul legist, care a vrut să examineze pretinsele lovituri şi locul unde ar fi fost injectat cu substanţe psihotrope. Acest fapt pune la îndoială unele lucruri. Pretinsa răpire a lui Reşetnicov seamănă cu cea a lui Vlad Cubreacov”, a precizat Gheorghe Malic.

Organele de drept l-au găsit şi pe taximetristul care l-a dus acasă pe Reşetnicov. „Taximetristul ne-a spus că Reşetnicov era îmbrăcat la patru ace şi nu prezenta urme de violenţă. Mai mult, acesta nu a pretins rest din cei 50 de lei oferiţi şoferului. De asemenea, noi am solicitat să fie ridicate hainele lui Reşetnicov, dar şi aici am primit refuz. Şoferul a spus că hainele nu erau murdare sau rupte”, a spus colonelul. Reprezentantul MAI a relatat că Artur Reşetnicov spune că nu ţine minte unele lucruri, dar declară presei doar momentele care-i convin. „Este probabil o încercare de a ridica ratingul partidului pe care-l reprezintă. PCRM dă vina pe actuala guvernare, dar ne amintim şi de pretinsa explozie a digului de la Cotul Morii”, a conchis Gheorghe Malic.

„Reşetnicov este în stare stabilă. Au fost făcute unele examinări, care au arătat că organele interne nu au fost afectate. Are o zgârietură la cap. Medicii legişti l-au examinat astăzi (n.red. – miercuri) la 10.40, dar rezultatele nu sunt gata”, susţin medicii. 

Foşti directori SIS: “Niste prostii!” 

“Niste prostii!” – Asa au comentat presupusul atac asupra fostului director al Serviciului de Informatii si Securitate, Artur Resetnicov, doi dintre predecesorii acestuia.

Fostul ministru al Securitatii, Anatol Plugaru, nu vede de ce candidatul PCRM ar fi putut fi rapit si torturat. “Nu stiu care ar fi secretele pentru care ar putea fi rapit sau ce isprava a facut pentru ca sa fie atacat de dusmanii statului. Nu cred ca Voronin i-a incredintat secrete lui Resetnicov. Foaie verde, fum de tractor!”, a declarat Plugaru, pentru StireaZilei.md. Ex-ministrul crede ca, de fapt, este vorba de “un conflict ordinar de 3 kopeici bucata”. “Se stie ca Resetnicov era un tanar care traia greu, se imprumuta des, iar dupa ce a ajuns sef la SIS, ‘rezko razbogatel’ (n.n., s-a imbogatit peste noapte), cum spun rusii. Probabil ca nu s-a achitat cu cineva sau s-a batut cu cineva pentru o femeie”, a spus Plugaru. Fostul sef al Securitatii, candidat cu Nr. 1 pe lista Partidului Ecologist, mai crede ca incidentul “seamana foarte mult cu un PR ieftin”. “Au mai fost grenade care nu explodau pentru ca erau ‘ucebnie’ (n.n. de instructie) sau rapiti ca si Cubreacov, care pana azi nici el nu e sigur daca a fost sau nu rapit”, a remarcat Plugaru.

Fostul director al SIS, Valeriu Pasat, este de aceeasi parere. “Nu vad de ce ar prezenta interese persoana lui Resetnicov sau ce compromat ar detine. Cum ar putea acumula un director SIS informatii impotriva liderului care l-a numit in functie?”, a spus, pentru StireaZilei.md, Pasat. Liderul Partidului Umanist nu vede mana concurentilor PCRM in acest incident. “Credeti ca acei care au facut acest lucru nu inteleg ca o astfel de rapire ar fi doar in favoarea comunistilor?”, s-a intrebat fostul ministru al Apararii. “Niste prostii! Cubreacov Nr. 2”, a conchis Pasat. 

Acuzaţiile lui Vladimir Voronin 

„Şi-au bătut joc de el cinci ore, i-au făcut chestii groaznice, de care nici nu poți să vorbești. Cei care au planificat acest lucru se vede că au o experiență extraordinară de criminali. Așa metode se practică numai în lumea interlopă, de criminali care au trecut prin multe pușcării. Acum se ia analiza referitor la substanțele psihotrope care au fost utilizate. El spune că i-au pus injecții de câteva ori, e un caz ieșit absolut din comun, extraordinar, e ceva strașnic pentru țara noastră, pentru democrația noastră, nimeni nu s-a așteptat.Vorbe erau tot timpul, ba un candidat din partea Alianței, ba altul spunea că ‘noi oricum nu vom ceda, că în cazul în care vom pierde alegerile, va fi vărsare de sânge’”, a declarat, potrivit Unimedia.md, președintele PCRM, Vladimir Voronin. Potrivit acestuia, lucrul care i s-a întâmplat lui Artur Reșetnicov este „o sălbătăciune, o tentativă de a ne speria, pentru ca noi să diminuăm acțiunile politice pe care le întreprindem acum în ultimile zile”, spune Voronin într-un material video publicat de publicaţia comunistă Grenada.

Deși PCRM este cel care scade în sondaje, liderul comuniștilor a declarat că Alianța de guvernare este cea care s-a speriat de datele studiilor și începe să acționeze dur. „Chiar și așa, nu pot să înțeleg cum se poate ajunge la asemenea acțiuni groaznice. Eu cred că acesta este rezultatul valului de criminalitate care în ultimul an a inundat Moldova. Eu aș lega această acțiune și de faptul că acești criminali iresponsabili pierd pământul de sub picioare. După ce au văzut care sunt rezultatele sondajelor, dau dovadă de criză de nervi. Sunt profund indignat. Vom cere investigații și pedepsirea celor care se fac vinovați, dar vom solicita și atenția structurilor europene”, a mai declarat Voronin. 

România, folosită ca sperietoare de comunişti 

Potrivit site-ului oficial al PCRM, în ajunul alegerilor, grupul “Alfa“ al Serviciului Informaţii şi Securitate al R.Moldova “a fost în cantonamente în România”. Declaraţia ar fi fost făcută pentru agenţia Omega (n.red. – pro-comunistă) “de surse din cadrul organelor de drept”.

“Potrivit informaţiilor oferite, în România au fost trimişi pentru instruire Alexandru Gorovenko, Eduard Zămos, Igor Botnari, Alexandru Bîzîiac, Igor Zelenschi, Oren Vrâncean, Ion Mândru şi Alexandru Muvală. Scopul instruirilor este implicarea serviciilor speciale în campania electorală, precum şi pregătirea acestora cu scop de discreditare şi înlăturare a concurenţilor guvernării. Serviciul Informaţii şi Securitate al Moldovei nu a comentat încă instruirea specială a angajaţilor instituţiei în România, mai ales în ajunul alegerilor. Recent, directorul SIS, Gheorghe Mihai, a fost decorat de Preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, cu ordinul Credinţă Patriei, ‘pentru îndeplinire ireproşabilă a datoriei de serviciu, contribuţie la asigurarea securităţii naţionale şi activitate organizatorică prodigioasă’“, anunţă PCRM.

“Anterior, serviciul de presă al Procuraturii Generale a remis un comunicat de presă prin care se anunţă că pe data de 19 noiembrie curent Procurorul General, Valerii Zubco, a semnat un ordin potrivit căruia în zilele de 27 şi 28 noiembrie curent, ‘va fi asigurat serviciul procurorilor în procuraturile teritoriale în intervalul orelor 08.00 – 22.00’. Procurorul General şi-a motivat ordinal prin experienţa acumulată în 7 aprilie 2009, când în Chişinău au avut loc dezordini în masă, provocate de părtaşii actualei guvernări, care au fost nemulţumiţi de rezultatele alegerilor din 5 aprilie 2009”, mai scriu, pe site, comuniştii. 

Viceministrul Afacerilor Interne al Moldovei, comandantul trupelor de carabinieri, Vasile Dragomir, a purtat la începutul lunii curent negocieri secrete în România cu conducerea Jandarmeriei române. Declaraţia a fost făcută pentru agenţia Omega de o sursă din organele de drept”, “informează”, în continuare, PCRM. “Sursa citată a declarat că Dragomir a fost în România în zilele de 1-6 noiembrie şi a avut drept scop implementarea Planului acţiunilor comune ale trupelor de carabinieri şi a jandarmilor români în “restaurarea legii şi ordinii“. Aceeaşi sursă susţine că odată revenit la Chişinău, Dragomir a propus deschis să-i fie subordonată Brigada cu destinaţie specială Fulger, motivând această cerere cu ‘necesitatea unei administrări eficiente în cazul unor situaţii extraordinare’“, se mai poate citi pe site-ul comuniştilor din R. Moldova. 

Apelul ambasadorului Lazurcă 

Ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurcă, a cheamat, la sfârşitul lunii octombrie, actorii politici implicaţi în campania electorală să nu facă din ţara vecină, România, un obiect în această campanie electorală. Potrivit lui Lazurcă, deşi Moldova a înregistrat progrese esenţiale în cale spre integrarea în UE, acum, acest subiect este prea puţin reflectat. „În ciuda faptului că mai toate forţele politice pledează pentru aceste deziderat, interesul faţă de UE în actuala campanie nu este atât de mult dezbătut. România se vede obiect al acestei campanii. Vrem ca nu numai România, dar nici un stat membru UE, să nu fie obiect în această campanie. De modul în care va decurge această campanie va depinde credibilitatea partidelor politice. Sper să nu existe consecinţe mai grave decât o simplă mâhnire din partea Românei”, a spus Lazurcă.

Diplomatul susţine că nu s-a adresat doar PCRM, care a acuzat direct România de implicare în treburile interne ale R. Moldova, ci tuturor forţelor politice. Cât priveşte acuzaţia comuniştilor precum că Alianţa de guvernare a organizat inundaţiile din lunca Prutului din această vara pentru a scăpa oraşul Galaţi, România, de inundaţii, Marius Lazurcă spune că nu poate comenta ceea ce nu a fost. „Suntem în prezenţa unui neadevăr care nu merită o altă replică decât ridicatul din umeri. Aceste acuzaţii nefondate nu fac bine credibilităţii şi reputaţiei europene a unui partid. Este o absurditate”, a spus în context Marius Lazurcă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS