Acasa InternationalBasarabia Comisia de la Venetia: R. Moldova dizolva Parlamentul si face alegeri anticipate

Comisia de la Venetia: R. Moldova dizolva Parlamentul si face alegeri anticipate

scris de Ziua Veche
3 afisari

Liderii AIE si Comisia de la VenetiaComisia de la Venetia reitereaza necesitatea dizolvarii parlamentului si organizarea alegerilor anticipate. Acesta este „verdictul” dat de expertii Comisiei, pentru a doua oara, presedintelui moldovean Mihai Ghimpu. Republica Moldova va tine cont de aceste recomandari, indiferent de interesele de ordin politic, a declarat miercuri de la Strasbourg ministrul justitiei din R. Moldova, Alexandru Tanase, prezent la intrevederea delegatiei moldovenesti cu presedintele Comisiei de la Venetia, Gianni Buquicchio.

Delegatia moldoveneasca a prezentat Comisiei de la Venetia cele doua variante discutate la Chisinau pentru a depasi criza constitutionala: fie modificarea art. 78 din Constitutie, in Parlament, in baza unuia dintre cele doua proiecte avizate de Curtea Constitutionala (unul al PCRM si altul al AIE), fie organizarea referendumului.

„Dupa o discutie deloc simpla, recomandarea generala a Comisiei de la Venetia a fost ca, indiferent de proiectele si formularile existente, este important sa se tina cont de prevederile actualei Constituti”, a declarat Alexandru Tanase, citat de agentia Info Prim Neo.

Totusi, ministrul justitiei a spus ca decizia finala va fi luata la Chisinau. „Comisia de la Venetia este o autoritate din cadrul Consiliului Europei, recomandarile acesteia sunt incontestabile pentru orice stat membru al CoE, Republica Moldova nu este o exceptie”, a adaugat ministrul Tanase.

In aceasta situatie, presedintele PDM, Marian Lupu, vede doar trei optiuni: „Exista trei scenarii pana la alegeri. Primul, foarte putin probabil, este modificarea art. 78 din Constitutie in Parlament. Al doilea este modificarea acestui articol prin organizarea unui referendum. Al treilea scenariu, care inseamna si un blocaj, este sa intram in alegerile anticipate fara a modifica art. 78 din Constitutie”, scrie Unimedia.

Delegatia plecata la Strasbourg, din care fac parte si presedintele interimar Mihai Ghimpu, deputatii Aurel Baiesu si Ion Plesca, va reveni la Chisinau in dupa-amiaza zilei de miercuri.

0 comentariu

Matei 30-11-2010 - 17:01

Consider ca Elena Udrea a avut toate fundamentele solide pentru a incepe acest proces.

Parpanghel 01-12-2010 - 10:32

VOI doua care aveti la 3,14147 cioare, cei mai alpha mascull’s off Romenia, nu va intelegeti!Egzpira man. datt ul Popeye, si voi inca rupeti absoluth toot!Marfa eeeee destula phetelor, stati linistite … la rand, ajunge si la …voi! BAKKTALOO!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult