Acasa InternationalBasarabia Comisia de la Venetia recomanda dizolvarea Parlamentului R.Moldova si organizarea de alegeri anticipate

Comisia de la Venetia recomanda dizolvarea Parlamentului R.Moldova si organizarea de alegeri anticipate

scris de Ziua Veche
9 afisari

.Comisia de la Venetia a recomandat partidelor aflate la guvernare in Republica Moldova sa dizolve Parlamentul si sa organizeze alegeri anticipate, scrie Jurnal.md.
Potrivit avizului expertilor europeni, esuarea alegerii presedintelui este un motiv pentru a dizolva Parlamentul, chiar si daca acest lucru este in detrimentul stabilitatii politice din Republica Moldova.


„Dizolvarea Parlamentului este diametral opusa stabilitatii politice, dar in cazul esecului alegerii sefului de stat, presedintele interimar va fi nevoit sa dizolve Parlamnetul. Articolul 78 din Constitutia Republicii Moldova, cu privire la modul de alegere a presedintelui, este directionat spre securizarea faptului ca statul are organele contitutionale functionabile, care reflecta sustinerea curenta a diferitor forte politice”, se arta in scrisoarea Comisiei de la Venetia.

In ceea ce priveste data dizolvarii Parlamentului, raportul expertilor europeni mentioneaza ca, „potrivit articolului 85.3, Parlamentul poate fi dizolvat numai o singura data in decursul unui an” si poate fi interpretat in 2 feluri: (1) poate fi interpretat referitor la anul calendaristic si deci poate sa curpinda perioada de la 1 ianuarie – la 31 decembrie sau (2) poate fi inteles ca perioada de timp care incepe din ziua in care a fost dozolvat Parlamentul”. 

In cadrul vizitei de acum cateva saptamani la Chisinau, expertii europeni au declarat ca din Consitutia Republicii Moldova ar trebui modificat doar articolul cu privire la modul de alegere al sefului statului. Totodata, expertii au declarat ca legea suprema ar trebui modificata in Parlament, printr-un consens al tuturor partidelor de la guvernare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult