Acasa InternationalBasarabia Comisia Nagacevschi: Evenimentele din 7 aprilie nu au fost o lovitura de stat

Comisia Nagacevschi: Evenimentele din 7 aprilie nu au fost o lovitura de stat

scris de Ziua Veche
4 afisari

 

.Potrivit concluziilor Comisiei de studiere a evenimentelor din 7 aprilie (Comisia Nagacevschi), in 2009 nu a avut loc o tentativa de lovitura de stat. De asemenea, raportul Comisiei arata ca actiunile politiei din noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009 au fost disproportionale si ilegale, iar procurorii au actionat conjunctural, la indicatiile politice ale conducerii comuniste din acea perioada.


 

Comisia Nagacevschi a prezentat astazi raportul privind elucidarea evenimentelor de dupa 5 aprilie. Presedintele comisiei, deputatul Vitalie Nagacevschi, a declarat ca toate fractiunile din cadrul Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE) au citit raportul si vor putea sa adopte un proiect comun de hotarare al Parlamentului in legatura cu acesta. In acelasi timp, fractiunea PCRM a formulat o opinie separata, care este in dezacord cu recomandarile si concluziile raportului. Potrivit unor surse din interiorul Aliantei, desi Comisia parlamentara de ancheta trebuia sa adopte o singura concluzie, aceasta a formulat doua pozitii distincte, scrie Jurnal.md. Dupa audiere, Raportul Comisiei Nagacevschi urmeaza sa fie propus spre adoptare plenului parlamentar de la Chisinau.  

 

Concluziile comisiei de ancheta arata ca pe 7 aprilie 2009 nu a avut loc o tentativa de lovitura de stat, cu toate ca opozitia comunista sustine tocmai contrariul. De asemenea, Comisia de ancheta declara ca incendiile nocturne din cladirea Parlamentului au izbucnit cand imobilul deja era controlat de fortele de ordine, iar actiunile politiei in noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009 au fost disproportionale si ilegale. In raport se spune ca politia a aplicat acte de tortura fata de protestatari si se subliniaza faptul ca procurorii au actionat conjunctural, probabil, la indicatiile politice ale conducerii comuniste din acea perioada, scrie Unimedia.  

Comisia Nagacevschi sustine ca numarul colaboratorilor structurilor de forta, implicati in apararea edificiilor statului pe 07 aprilie 2009, era evident mai mare decat numarul manifestantilor agresivi. In pofida acestui fapt, autoritatile nu au putut gestiona situatia. Raportul subliniaza faptul ca presedintele Moldovei la acea perioada, Vladimir Voronin, a dat ordine directe colaboratorilor MAI, masura prin care si-a depasit atributiile constitutionale. Din raport rezulta ca nu exista probe care ar demonstra implicarea factorului extern in organizarea evenimentelor din aprilie 2009.  

Membrii Partidului Comunist au declarat saptamana trecuta, dupa ce au vazut raportul, ca nu sunt de acord cu nimic din ce este scris in el si au semnat o declaratie comuna in acest sens.

Comisia de ancheta pentru elucidarea cauzelor si consecintelor evenimentelor de dupa 5 aprilie 2009 a fost creata de Parlament la 20 octombrie 2009 si urma sa prezinte concluziile formulate privitor la evenimentele din aprilie in termen de 60 de zile. Presedintele Comisiei parlamentare, Vitalie Nagacevschi, a cerut Parlamentului, in decembrie 2009, prelungirea termenului de activitate a Comisiei pana la 6 luni, din cauza complexitatii anchetei. Raportul comisiei urma sa fie prezentat pe 7 aprilie 2010.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult