Acasa InternationalBasarabia Comisia privind studierea regimului comunist in Moldova recomanda interzicerea simbolurilor comunismului

Comisia privind studierea regimului comunist in Moldova recomanda interzicerea simbolurilor comunismului

scris de Ziua Veche
3 afisari

 

Condamnarea regimului totalitar comunist din R. Moldova, interzicerea prin lege a utilizarii notiunii de ‘comunist’ in titulatura partidelor politice si institutiilor publice si private, precum si si interzicerea simbolurilor comuniste si naziste (scvastica, secera si ciocanul) in locurile publice – sunt cateva din recomandarile Comisiei pentru studierea si aprecierea regimului comunist totalitar din R. Moldova, relateaza Jurnal.md. „Decizia univoca si esentiala a comisiei a fost de a propune condamnarea regimului totalitar comunist din RM”, a declarat presedintele comisiei, doctor in istorie Gheorghe Cojocaru.

 

Comisia a propus scrierea unui manual de istorie a comunismului, care sa fie introdus in sistemul de studii preuniversitare, scrie Unimedia.md. De asemenea, membrii comisiei au recomandat deschiderea in fiecare localitate din R. Moldova a unui muzeu in care sa se gaseasca listele victimelor regimului comunist, precum si crearea unor placi comemorative pentru asasinatele in masa, demolarea bisericilor sau a altor obiectre arhitecturale. Printre recomandarile comisiei se numara si crearea unei alte comisii, pentru a evalua marimea pagubelor in bani a regimului comunist in R. Moldova.


 

Raportul si recomandarile comisiei vor fi analizate in Parlament in timpul apropiat, “pana la iesirea in vacanta a deputatilor”, conform presedintelui Moldovei. Mihai Ghimpu a spus ca va tine cont de propunerile comisiei, in special de cea privind interzicerea simbolurilor cumuniste. Nu cred ca sunt in drept sa nu accept munca depusa de catre membrii comisiei. S-a facut o munca enorma. Cred ca demult trebuia sa existe un asemenea studiu”, a spus presedintele republicii, citat de Jurnal.md.

3 comentarii

FORESKIN 02-12-2010 - 03:36

..ciumetzii de la Primarie…

caramache 02-12-2010 - 04:00

” Statuia ecvestră care îl înfăţişează pe Regele Carol I, operă a sculptorului Florin Codre, a fost urcată pe soclu la începutul lunii noiembrie. Aceasta este construită în întregime din bronz şi are o înălţime de 13 metri, din care şase metri reprezintă înălţimea soclului.” Citeşte mai mult pe ziuaveche.ro
Va rog sa ma lamuriti:
1. Deci statuia si soclul „sunt construite din bronz”. Soclul este si el „construit din bronz” ?
2. De obicei bronzul este un aliaj metalic care este turnat. Este cumva monumentul acesta construit din caramizi de bronz, sau bronz celular autoclavizat?

mihai 02-12-2010 - 07:59

Caramache, de ce te grabesti la citit? „aceasta”, adica statuia, e din bronz, nu si soclul.Ar fi trebuit, ca sa se inteleaga ce ai inteles mata, „acestea”.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult