
Partidul Comuniştilor consideră că această acţiune „este rezultatul expansiunii de douăzeci de ani a statului român, care atentează în mod deschis la suveranitatea R. Moldova”. PCRM acuză actuala guvernare că a acceptat a acceptat marşul celor care „atât de victorios şi plini de mânie calcă în picioare suveranitatea poporului moldovenesc, celor care au umilit deschis sentimentele majorităţii absolute a societăţii moldoveneşti”. Partidul Comuniştilor cheamă acele forţe politice din Moldova care încă nu au păşit pe făgaşul distrugerii ţării, până când nu este tîrziu, să se unească, să renunţe la politica trădării naţionale şi pentru totdeauna şi întoarcă această filă ruşinoasă. Declaraţia PCRM a fost difuzată ca reacţie la Marşul Unirii, desfăşurat de 1 Decembrie, la Chişinău, cu prilejul Zilei Naţionale a României.
„Trăiască şi înflorească Moldova, Ardealul şi Ţara Românească!”
Miercuri, mai mulţi tineri din Republica Moldova şi România au organizat la Chişinău un marş de comemorare a eroilor Marii Uniri. „Trăiască şi înflorească Moldova, Ardealul şi Ţara Românească!” – asta au scandat tinerii şi cei care s-au alăturat lor, pe 1 Decembrie, la Marşul „Basarabia – Pământ Românesc”, organizat în Chişinău, de Ziua Naţională a României, scrie Timpul.md. Deşi frigul s-a făcut simţit până la oase, mai mulţi tineri au participat la marşul de sărbătorire a celor 92 de ani de la Marea Unire din 1 decembrie 1918. „Chiar şi pe frig românul nu renunţă la această sărbătoare. Câţiva am venit din Bucureşti, ca să trezim conştiinţa naţională a românilor din Basarabia”, a spus o tânără studentă din Bucureşti.
Marşul, organizat de grupurile „Spirit Românesc” şi „Deşteptarea”, a adunat peste o sută de tineri. Ei s-au deplasat pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, din faţa Academiei de Ştiinţe până în scuarul Teatrului de Operă şi Balet, cu lozinci precum: „Uniţi în cuget şi simţire” sau „Jos hotarul de la Prut!”.
„Suntem aici pentru că nu vrem să uităm de această zi pentru care au luptat străbunicii noştri. E o acţiune spontană, fără violenţe. Cine doreşte n-are decât să ne înjure sau să ne admire”, a declarat Ion Puşcaş, membru al grupului „Spirit Românesc”.
„Astăzi este o zi sfântă pentru toţi acei care se consideră români. În acelaşi timp, este o zi tristă, pentru că situaţia din ţară este deplorabilă, iar tinerii prezenţi la acest eveniment sunt puţini. Însă ceea ce ne doresc nouă, românilor, de Ziua României, este să ne alipim la Patria-Mamă, pentru că nu văd niciun viitor fără ea”, a spus o femeie în vârstă, alăturată grupului tricolor.
Aniversarea Marii Uniri a început la Chişinău cu depuneri de flori la Cimitirul Central. După depuneri de flori, cei prezenţi s-au îndreptat la Mănăstirea „Sf. Apostol Andrei”, unde a avut loc un serviciu divin de pomenire a deputaţilor Sfatului Ţării, care au votat, la 27 martie 1918, unirea Basarabiei cu România.
Din fericire, nu s-au constatat incidente. Săptămâna trecută, mai multe prublicaţii de la Chişinău au prezentat ameninţările unor organizaţii locale care vorbeau de violenţe, în cazul organizării unor manifestări dedicate sărbătoririi Zilei Naţionale a României.