Acasa InternationalBasarabia Comuniştii au luat cele mai multe voturi la alegeri

Comuniştii au luat cele mai multe voturi la alegeri

scris de M.A.
3 afisari

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a înregistrat cele mai bune rezultate la alegerile locale de duminică din Republica Modova, potrivit ultimelor rezultate preliminare anunţate de Comisia Electorală Centrală.

PCRM

PCRM

Comuniştii au obţinut aproape 37% din voturile pentru consiliile raionale şi municipale, în comparaţie cu ceva mai mult de 34 la sută la localele din 2007. Ei au scăzut totuşi puţin la alegerile pentru consiliile locale – 29,5% în comparaţie cu 33% în 2007. Formaţiunea a acumulat şi 30% din voturile pentru primarii localităţilor. Comuniştii vor deţine numărul cel mai mare de consilieri raionali în cel puţin şase din cele 32 de raionae, precum şi în consiliile municipale Chişinău şi Bălţi. Pe de altă parte, la alegerile din 2007 Partidul Comuniştilor a obţinut cel mai mare număr de mandate în toate cele 32 de consilii raionale, dar acum a reuşit să-şi păstreze prima poziţie doar în 20 de raioane, transmite Agerpres.

Partidul Liberal Democrat a obţinut peste 20% din voturile pentru consilii şi aproape 20% pentru primari. Aceasta a fost prima participare a liberal-democraţilor la alegeri locale. Partidul Democrat aproape şi-a dublat rezultatele obţinute în 2007 şi a acumulat 15% din voturi în consiliile raionale, 19% în cele orăşeneşti şi săteşti şi peste 16% din voturile pentru candidaţii la primar. Partidul Liberal a avut o creştere şi mai spectaculoasă, de aproape zece ori. De la mai puţin 2% din voturile pentru consilii, obţinute în 2007, la 16% pentru consiliile raionale şi 12% pentru cele orăşeneşti şi săteşti în prezent.

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, primarii a 645 de localităţi din cele 898 au fost aleşi din primul tur. În 253 de localităţi, pe data de 19 iunie, va fi organizat turul al doilea.

În trei localităţi, candidatul la funcţia de primar a obţinut 100% din voturile valabil exprimate, iar într-un sat lista de consilieri din partea unui partid politic a acumulat 100% din voturi. Aceasta s-a întâmplat deoarece nu au existat contracandidaţi.

1 comentariu

Liviu 08-06-2011 - 14:15

Q.E.D. Mai este mult pana departe …

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult