Acasa InternationalBasarabia Comunistii pierd increderea populatiei

Comunistii pierd increderea populatiei

scris de Ziua Veche
3 afisari

.Partidul Comunistilor din Republica Moldova (PCRM) nu se mai bucura de cea mai multa incredere din partea populatiei, fiind intrecut la acest capitol de Partidul Liberal Democrat (PLDM). Cel putin asa arata un sondaj de opinie publica, prezentat astazi de directorul intreprinderii de cercetari sociologice IMAS-inc, Doru Petruti.


Astfel, PLDM se bucura de oarecare si foarte multa incredere din partea a 27 si respectiv 15 la suta din alegatorii intervievati. Oarecare incredere in PCRM au 19 la suta din respondenti, iar 16% au foarte multa incredere. La fel ca in cazul PLDM, oarecare incredere in Partidul Democrat au 27% din respondenti, in timp ce 8 la suta au foarte multa incredere in aceasta formatiune. 21 la suta din respondenti au spus ca au oarecare incredere in Partidul Liberal si 9% – foarte multa incredere. 14% au oarecare incredere in Alianta „Moldova Noastra” si 2% – foarte multa incredere.

De asemenea, 73 la suta din respondentii sondajului de opinie au declarat ca se vor prezenta la referendumul constitutional de modificare a modului de alegere a sefului statului, fixat pentru data de 5 septembrie. Potrivit Moldpres, in acelasi timp, 12% din intervievati spun ca nu se vor prezenta la urne, iar 15 la suta inca nu s-au decis. Solicitat la conferinta de presa sa dea o prognoza referitoare la prezentarea la referendum, Doru Petruti, directorul general al IMAS-inc, a opinat ca cel putin 50 la suta din alegatori se vor prezenta la referendum. Intrebati de operatorii intreprinderii cum vor vota la referendum, 91% din intervievati au raspuns ca vor vota „pentru” si doar 3 la suta – „impotriva”, iar 6% inca nu au luat o decizie. In caz ca referendumul s-ar desfasura duminica viitoare, 64% din alegatori au spus ca vor vota „pentru”, iar 12% – „impotriva”. 17% raman indecisi.

Peste o treime din cetatenii Republicii Moldova considera ca romanii ii considera inferiori si tot atatia cred ca romanii se comporta arogant atunci cand discuta cu ei, arata rezultatele aceluiasi sondaj, potrivit Agerpres. Astfel, 35% dintre cei intervievati au fost de acord cu afirmatia ca romanii ii considera pe moldoveni inferiori, in timp ce 31% au fost acord cu aceasta in mica/foarte mica masura. in acelasi timp, 34% au fost de acord cu faptul ca romanii se comporta arogant atunci cand discuta cu moldovenii, in timp ce 40% considera ca neadevarata aceasta afirmatie. Respondentii de alte nationalitati, precum rusii si ucrainenii din Republica Moldova, sunt cei care cred in mai mare masura ca romanii se comporta arogant, potrivit rezultatelor sondajului. In acelasi timp, 35% dintre participantii la ancheta cred ca Romania sprijina Republica Moldova in fata organismelor europene, fata de 37% care au o alta opinie. Un procent de 36% a fost de acord cu afirmatia ca Romania se amesteca in afacerile interne ale Republicii Moldova, fata de 45% care au fost de acord cu aceasta in mica/foarte mica masura. In schimb, 40% dintre intervievati au fost de acord ca Romania sprijina Republica Moldova in plan educational.

Directorul general al IMAS-inc, Doru Petruti, a folosit evenimentul prezentarii datelor sondajului si pentru a declara ca nu a efectuat in mod expres rating-ul increderii de care se bucura politicienii moldoveni. El a declarat ca in ultimele luni atat el, cat si angajati de-ai sai, au primit amenintari la telefon cu referire la sondajele IMAS. Acesta a negat ca si-ar simti periclitata siguranta personala, dar a lasat sa se inteleaga ca amenintarile ar fi venit din partea unor politicieni. Petruti nu a dat nume si nici nu s-a adresat organelor de ancheta.

IMAS-inc a efectuat sondajul la propria initiativa pe un esantion de 2012 persoane cu o marja de eroare de +/- 2,2%, in perioada 26 iulie – 12 august

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS