Acasa InternationalBasarabia Conferinţă OSCE: R. Moldova cere retragerea militarilor ruşi

Conferinţă OSCE: R. Moldova cere retragerea militarilor ruşi

scris de M.A.B.
3 afisari

Chişinăul consideră că este necesară finalizarea de către Federaţia Rusă a procesului de retragere a forţelor sale armate de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele asumate la Summitul OSCE din 1999 de la Istanbul.

Militari rusi in Transnistria (foto peacekeeper.ru)

Militari rusi in Transnistria (foto peacekeeper.ru)

De asemenea, R. Moldova doreşte transformarea actualei operaţiuni de pacificare din Zona de Securitate într-o misiune multinaţională civilă cu mandat din partea unei organizaţii internaţionale, autorizate în acest sens, care va avea sarcina să apropie, şi nu să separe părţile.

Cele două subiecte au fost menţionate în intervenţiile sale de către viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Popov, care a participat, la sfârşitul săptămânii trecute, la Viena, la lucrările Conferinţei anuale OSCE de Evaluare în domeniul Securităţii.

Primul discurs s-a axat pe abordările Republicii Moldova în ceea ce priveşte soluţionarea conflictului transnistrean. În mod special, a fost subliniată importanţa identificării unei soluţii viabile pentru conflictul transnistrean în baza suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, reluării necondiţionate a negocierilor oficiale în formatul 5+2, promovării măsurilor de consolidare a încrederii dintre ambele maluri ale Nistrului.

În cel de-al doilea discurs, viceministrul de Externe a prezentat viziunea şi poziţia autorităţilor de la Chişinău privind ultimele evoluţii şi eforturi în sensul deblocării crizei din jurul Tratatului privind Forţele Armate Convenţionale în Europa.

Viceministrul Popov a avut o serie de întrevederi bilaterale cu şefii delegaţiilor statelor prezente la eveniment, printre care cu adjunctul Asistentului Secretarului de Stat al SUA, Daniel Russell, adjunctul Asistentului Secretarului pentru Apărare al SUA, Celeste Wallander, reprezentantul special al Preşedintelui în Exerciţiu al OSCE, Giedrius Cekuolis, Secretarul de Stat Permanent al Ministerului Afacerilor Externe al Lituaniei, Kestutis Jankauskas, Directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor din Cadrul OSCE, Adam Kobieracki, şi cu Secretarul General al GUAM, Valerii Cecelaşvili.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult