Acasa InternationalBasarabia Conflicte la Chişinău între unionişti şi antiunionişti

Conflicte la Chişinău între unionişti şi antiunionişti

scris de C.F.V.
7 afisari

O manifestaţie prounionistă organizată duminică la Chişinău a fost afectată de altercaţii între organizatori şi reprezentanţii unui partid antiunionist, în chiar centrul Chişinăului, iar poliţia a intervenit în forţă pentru a preveni violenţele.

Conflicte la Chişinău între unionişti şi antiunionişti

Tradiţionalul marş cu ocazia aniversării Unirii Basarabiei cu România de la 27 martie 1918 a fost organizat de Coaliţia civică ‘Acţiunea 2012’ şi Consiliul Unirii. Aproximativ două mii de manifestanţi, cu mult mai mulţi decât în anii trecuţi, cu drapele tricolore şi pancarte cu mesaje prounioniste au mers în coloană pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt din centrul Chişinăului, cerând unirea cu România. Aceştia au scandat ‘Unire‘, ‘Jos hotarul de la Prut’, ‘Basarabia e România’. În centrul Chişinăului, în faţa primăriei aceştia erau însă aşteptaţi de un grup de câteva zeci de persoane, adepţi ai Partidului Patrioţii Moldovei, formaţiune care a acumulat mai puţin de 0,1% la ultimele alegeri parlamentare, dar care este cunoscută pentru mesajele sale antiromâneşti.

Cu drapele ale Ţării Moldovei şi chiar ale fostei Republici Sovietice Socialiste Moldoveneşti din perioada sovietică, aceştia au blocat strada, cerându-le manifestaţilor să se ducă ‘în ţara lor, România‘. Deşi cordoane de poliţişti au blocat ambele tabere de manifestanţi, altercaţii separate şi înjurăturile dintre aceştia nu au fost evitate. Manifestanţii au rupt drapele şi pancarte şi chiar au trecut la pumni, iar poliţia a fost nevoită să aplice forţa pentru a debloca strada.

Reprezentanţii Partidului Patrioţii Moldovei au continuat însă contramanifestaţia de pe trotuar, iar ulterior poliţia a fost nevoită din nou să intervină în forţă pentru a-i opri. Potrivit unor surse din cadrul poliţiei, nicio persoană nu a fost reţinută, deocamdată. Manifestanţii prounionişti şi-au continuat însă marşul, iar mai apoi au organizat un concert şi Hora Unirii în scuarul Teatrului de Operă şi Balet.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult