Acasa InternationalBasarabia UPDATE SUA felicita Chisinaul. Contrabanda cu uraniu in valoare de 9 milioane de euro – VIDEO

UPDATE SUA felicita Chisinaul. Contrabanda cu uraniu in valoare de 9 milioane de euro – VIDEO

scris de Ziua Veche
8 afisari

 .

 

 UPDATE joi 10.00: “Felicitam Ministerul de Interne din Republica Moldova pentru stoparea unei serioase incercari de contrabanda (n.red. – cu uraniu). Prevenirea contrabandei cu materiale nucleare este o prioritate pentru aceasta Administratie. Iar guvernul SUA continua sa colaboreze cu partenerii din intreaga lume pentru a impiedica asemenea cazuri, oferind asistenta in timpul investigatiilor, echipamente de detectare si asistenta juridica. Iar, in acest caz, am oferit asistenta judiciara si tehnica ministerului moldovean de Interne”, a declarat Mark C. Toner, purtator de cuvant al Departamentului de Stat, in timpul briefing-ului din 25 august. Oficialul american a mai precizat ca o echipa a FBI a colaborat cu politia din R. Moldova.


Politistii din Republica Moldova au reusit sa destructureze o grupare infractionala care incerca sa scoata pe piata aproape doua kilograme de uraniu, in valoare de 9 milioane de euro. Astfel, in vizorul autoritatilor au ajuns sapte persoane, toate domiciliate in municipiul Chisinau. Una dintre acestea, originara din regiunea transnistreana, a ramas inca neidentificata. De asemenea, s-a stabilit ca doua persoane din grupare sunt fosti angajati ai Ministerului Afacerilor Interne, detinand gradele de maior (r) si locotenent-colonel (r) de politie. Trei dintre suspecti, aflati in arestul politie, au antecedente penale, fiind urmariti de autoritatile din Republica. Moldova, Federatia Rusa si Romania pentru mai multe infractiuni, inclusiv si pentru pastrarea si comercializarea substantelor radioactive. “La 15 iunie 2010, Directia Investigare a Fraudelor a Departamentului politie a MAI a initiat prelucrarea operativa a unui grup criminal organizat care, potrivit informatiilor acumulate, cauta un canal de comercializare in tarile cu cerere sporita a materialelor radioactive – Uraniu 238. Materialul radioactiv (1,8 kg Uraniu 238) a fost introdus in tara prin contrabanda, iar infractorii intentionau sa-l comercializeze la pretul de 9 milioane de euro”, a anuntat MAI. “Pe parcursul prelucrarii operative, au fost efectuate 2 achizitii controlate a materialului radioactiv, in cantitate totala de 0,075 gr., care au fost expediate pentru expertizare prin intermediul Ambasadei SUA, organelor competente din aceasta tara. Ca rezultat, organele competente din SUA au confirmat faptul ca substanta achizitionata este un produs radioactiv de model Uraniu 238”, mai precizeaza sursa citata.

 

.Astfel, sustine Ministerul Afacerilor Interne, la data 20 iulie 2010 (n.red. – in inregistrarea video prezentata presei apare 20 august), in municipiul Chisinau, au fost retinuti in flagrant suspectii, de la care au fost ridicata cantitatea de 1,8 kg de Uraniu 238. La examinarea materialului radioactiv au participat patru experti straini din SUA, angajati ai Serviciului Situatii Exceptionale al MAI, ai Ministerului Apararii si ai Agentiei Nationale de Reglementare a Activitatii Nucleare si Radiologice. De asemenea, au fost efectuate 12 perchezitii la domiciliile suspectilor, prilej cu care, in garajul lui Sajin Sergiu, “au fost depistate si ridicate 620 de cartuse pentru automatul AK 74 si pistolul PM; o grenada de lupta de model F1 cu focos; un pistol confectionat in mod artizanal si un revolver; placi de inmatriculare a mijloacelor de transport, pasapoarte de tip sovietic, facturi fiscale de evidenta stricta in numar de 3300 bucati”.

Potrivit specialistilor de la Agentia Nationala de Reglementare a Activitatii Nucleare si Radiologice si Serviciul Situatii Exceptionale al MAI, produsul depistat este material radioactiv Uraniu 238, care poate fi folosit in industria civila nucleara, la fabricarea combustibilului pentru cetralele nucleare, la reactoarele de cercetari, precum si in scopuri militare, la producerea armelor de distrugere in masa. La solicitarea autoritatilor de la Chisinau, Centrul Atomic de Investigatii din Germania urmeaza sa efectueze expertiza specializata pentru a stabili procentul de imbogatire si tara de origine a produsului.

 {youtube}2zAmfMHhw9s{/youtube}

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult