Acasa InternationalBasarabia Criză fără precedent la Chişinău. Ion Păduraru şi-a retras candidatura. Cine e noul premier desemnat?

Criză fără precedent la Chişinău. Ion Păduraru şi-a retras candidatura. Cine e noul premier desemnat?

scris de M.A.B.
19 afisari

UPDATE – Șeful statului, Nicolae Timofti, a semnat decretul de numire a candidatului majorității parlamentare, Pavel Filip, la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. 

pavel filip„Am semnat decretul de desemnare a candidatului Pavel Filip la funcția de prim-ministru”, a declarat Nicolae Timofti.

Șeful statului a declarat că aseară doar 44 de deputați au reconfirmat semnăturile de susținere a candidatului PD, fapt ce nu întrunea majoritatea parlamentară.

Pavel Filip este inginer de profesie şi a venit în politică în 2011, când prin decret prezidenţial este numit în funcţia de ministru al Tehnologiei Informaţiei.  Doi ani mai târziu este reconfirmat pentru acest portofoliu. Pavel Filip s-a evidenţiat şi prin elaborarea Strategiei Moldova Digitală 2020. 

Prin Strategia Moldova Digitală 2020, Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor şi-a propus să dezvolte societatea informaţională modernă şi sectorul Tehnologiilor Informaţionale din Moldova. Efortul lui Pavel Filip a fost recunoscut la Geneva unde a fost decorat cu medalia Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor.

Până să ajungă în Guvern, timp de trei ani s-a aflat la cârma Societăţii pe Acţiuni „TUTUN-CTC”. Experienţa de manager o acumulase încă în perioada 2001-2008 când a condus Societatea pe Acţiuni „Bucuria”. În fotoliul de director a ajuns însă după ce timp de zece ani a activat în calitate de şef de secţie, inginer-şef şi drector general adjunct pentru probleme de producţie şi tehnologie în cadrul aceleiaşi companii.

Pavel Filip şi-a făcut studiile la Universitatea Tehnică din Moldova, în acea perioadă Institutul Politehnic din Chişinău. iar ulterior a obţinut diploma Institutului Internaţional de Management.

Politicianul este căsătorit şi are doi copii.

Ion Păduraru, candidatul desemnat de președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, pentru funcția de premier, a anunțat vineri după-amiaza că își retrage candidatura, informează Unimedia și Radio Chișinău.

ion paduraru‘În dimineața acestei zile, șefului statului i-a fost înaintată o declarație semnată de 55 de deputați. Nu cred că ar fi corect să existe o confruntare între mine și majoritatea parlamentară. La ora actuală, eu nu mai am statutul de prim-ministru desemnat‘, a declarat Păduraru în cadrul unui briefing de presă.

‘Candidatura propusă de majoritatea parlamentară este una de compromis și președintele Nicolae Timofti urmează să ia o decizie în acest sens. În situația în care există o majoritate declarată, nu a mai avut rost să inițiez negocieri cu fracțiunile parlamentare. Nu are sens să propun liste de candidați și să elaborez programe’, a adăugat Păduraru.

Președintele Nicolae Timofti l-a desemnat joi seara pe Ion Păduraru, secretar general al cancelariei prezidențiale, candidat la funcția de prim-ministru, potrivit unui comunicat oficial, difuzat după ce a expirat termenul dat de șeful statului ca semnăturile deputaților care formează majoritatea parlamentară să fie reconfirmate.

Consiliul național al formațiunii fostului premier Iurie Leancă, Partidul Popular European din Republica Moldova (PPEM), a decis să meargă în opoziție indiferent de candidatul la funcția de premier și să pledeze pentru alegeri anticipate, informează Radio Europa Liberă și Agora.md.

Clasa politică din Republica Moldova s-a discreditat, în special cea de la guvernare. Alegerile ar fi unica modalitate de a readuce legalitatea în procesul politic din Republica Moldova. Vom merge în opoziție față de orice candidat. Desemnarea lui Ion Păduraru nu are nimic în comun cu situația reală și cu așteptările cetățeanului’, a argumentat Leancă.

‘Am ajuns în această situație din cauza partidelor care au guvernat Republica Moldova în 2015 — Partidul Liberal Democrat (PLDM), Partidul Democrat (PDM) și parțial Partidul Liberal (PL) — care au profanat votul din 30 noiembrie, au mimat reformele. Acest lucru a marcat profund parcursul european și au lăsat spațiu liber partidelor populiste de stânga’, a declarat Iurie Leancă, potrivit Agora.md.

Ion Păduraru, secretar general al Președinției Republicii Moldova, a declarat că instituția prezidențială a primit vineri dimineață un document semnat de președintele Partidului Democrat, Marian Lupu, prin care președintele Timofti a fost informat că majoritatea parlamentară nu este de acord cu candidatul nominalizat la funcția de prim-ministru.

Totodată, prin demersul respectiv se cere revocarea decretului prezidențial, cu promisiunea că în viitorul apropiat va fi prezentată o listă de susținere a unui alt candidat.

Vlad Țurcanu, purtătorul de cuvânt al președintelui Nicolae Timofti, a confirmat că majoritatea parlamentară i-a prezentat Președinției o nouă candidatură pentru postul de premier, în persoana ministrului în exercițiu al tehnologiei informației și comunicațiilor, Pavel Filip. Acest demers va fi analizat de Președinție, a precizat Țurcanu.

Leancă a subliniat că, în opinia PPEM, candidatul la funcția de prim-ministru ar fi trebuit să fie o figură ‘de compromis”, dar nu cei care au apărut până în prezent. Leancă a calificat candidatura lui Ion Păduraru drept ‘un exercițiu teoretic’.

Partidul politic „Dreapta” și Blocul Unității Naționale (BUN), din care fac parte peste 20 de entități civice, i-au adresat o scrisoare deschisă președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, în care îi solicită, ‘în ultimul ceas de mandat’, să declare reunificarea cu România, aceasta fiind „ultima șansă de revenire la normalitate”, informează Radio Chișinău.

‘Vă îndemnăm să demarați urgent dialogul cu președintele României, Klaus Iohannis, în vederea elaborării unui plan strategic de reunificare a celor două state românești, cu eșalonarea acțiunilor concrete ce țin de reunificarea armatelor, abolirea actualelor frontiere între frați, aplicarea legislației românești fără excepții pe întreg teritoriul națiunii române reîntregite’, a declarat liderul partidului ‘Dreapta’, Ana Guțu, care a prezentat scrisoarea într-o conferință de presă.

Semnatarii declarației afirmă că prin declararea reunificării, președintele va intra în istorie în calitate de un om mare de stat. ‘Suntem siguri că aveți curajul și voința de a face acest gest’, se menționează în scrisoare.

Totodată, semnatarii îi mulțumesc în scrisoare președintelui pentru faptul că nu a permis ‘formalizarea în parlament a unei coaliții monstruoase, care ar fi pus la cârma statului descendenții comuniștilor de ieri, cei care au maltratat națiunea română și au deportat bunicii noștri în Siberii de Gheață’.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult