Acasa InternationalBasarabia Cum atentează Ucraina şi Turcia la suveranitatea R. Moldova

Cum atentează Ucraina şi Turcia la suveranitatea R. Moldova

scris de M.A.
2 afisari

Ucraina şi Turcia atentează la suveranitatea Republicii Moldova.

R Moldova

Astfel, Ucraina este gata să recunoască diplomele eliberate de Universitatea de Stat din Transnistria, iar Turcia doreşte să înscrie la univesătăţile sale minoritari găgăuzi care nu au trecut bacalaureatul la limba română, transmite 24h.md.

Absolvenţii din autoproclamata republică moldovenească nistreană vor putea fi admişi, în baza diplomelor ilegale, în instituţiile de învăţământ superior de la Kiev.

Chestiunea în cauză a fost abordată în cadrul unei întrevederi dintre liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, şi Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Serghei Pirojkov.

„În prezent, examinăm posibilitatea ca diplomele transnistrene să fie recunoscute în Ucraina. Există deja acorduri încheiate între Universitatea de Stat a Transnistriei şi mai multe instituţii de învăţământ superior de la Kiev. Întotdeauna am spus că Universitatea de Stat din Transnistria trebuie să aibă parteneri solizi în Ucraina”, a declarat Pirojkov, la întâlnirea cu Igor Smirnov.

La rândul său, ministerul Educaţiei de la Ankara susţine că efectuează admiterea în universităţi conform propriilor reguli. „Singura condiţie pentru studenţii străini este să cunoască limbile turcă şi engleză. Turcia este membru al Procesului de la Bologna şi bineînţeles dezvoltă relaţiile cu alte ţări în acest domeniu”, spun reprezentanţii ministerului.

Ministrul Educaţiei de la Chişinău, Mihai Şleahtiţchi, afirmase anterior că studenţii găgăuzi nu vor fi înmatriculaţi în instituţiile de învăţământ din Turcia fără notă de trecere la proba de limba română, de la bacalaureat.

Săptămânile trecute R. Moldova a fost afectată de un scandal provocat de autorităţile autonomiei găgăuze, nemulţumite că mai mulţi tineri din zonă au fost picaţi la bacalaureat, din cauza notele proaste de la limba română.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult