Acasa InternationalBasarabia UPDATE – Cum decurg alegerile în Republica Moldova

UPDATE – Cum decurg alegerile în Republica Moldova

scris de M.A.B.
6 afisari

UPDATE – Forţele speciale ruse au fost mobilizate duminică în apropierea ambasadei Republicii Moldova la Moscova, pentru a asigura ordinea publică, în condiţiile în care numeroşi cetăţeni moldoveni stăteau la coadă pentru a putea vota în cadrul scrutinului legislativ. Secţiile de vot pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova s-au închis duminică, la ora locală 21.00. Peste trei milioane de cetăţeni au fost aşteptaţi la urne pentru a-i alege pe cei 101 deputaţi, într-un scrutin crucial care va decide dacă ţara continuă pe calea europeană sau se apropie de Rusia.
Sute de persoane cer prelungirea votului la ambasada R.Moldova din Moscova – presă

Sute de moldoveni scandau duminică seara „lăsaţi-ne să votăm!”, cerând prelungirea programului de votare după ora locală 21.00, relatează agenţia rusă Tass, în pagina electronică.

„A fost luată decizia de a nu prelungi programul secţiei de votare de la ambasadă, deoarece toate cele 3.000 de buletine de vot au fost utilizate”, a declarat presedintele biroului electoral din Moscova, Anatol Patraşcu.
Potrivit Tass, în faţa ambasadei se află în continuare sute de persoane care doresc să voteze. Cetăţenii moldoveni scandează „Lăsaţi-ne să votăm!” şi „Suntem pentru Rusia!”.

Forţele de ordine ruse încearcă să disperseze mulţimea.

Totodată, potrivit RIA Novosti, programul de votare în oraşul Ramenskoe, din suburbia Moscovei, a fost prelungit.

„Am luat decizia de a prelungi programul de votare în Ramenskoe, secţia de la ambasadă a fost închisă”, a declarat preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan.

Pe teritoriul Rusiei au fost deschise în total cinci secţii de votare, dintre care două la Moscova şi celelalte trei la Sankt-Petersburg, Soci şi Novosibirsk. Mii de moldoveni au stat la coadă duminică pentru a putea vota în cadrul scrutinului parlamentar la secţia de votare deschisă la ambasada Republicii Moldova din Moscova.

UPDATE – Reniţă: Peste 10.000 de moldoveni au votat în România; nu s-a prelungit programul la nicio secţie

Ambasadorul R. Moldova, Iurie Reniţă, a declarat că la cele 11 secţii de votare au votat peste 10.000 de cetăţeni moldoveni, nefiind necesară prelungirea programului de vot la nicio secţie.

„La cele 11 secţii de pe teritoriul României au votat 10.456 de cetăţeni moldoveni, în timp ce la cele două secţii din Bucureşti, de la ambasadă şi de la secţia consulară, şi-au exprimat votul 4.098”, a declarat, pentru Mediafax, ambasadorul Iurie Reniţă, după închiderea urnelor, la ora 21:00.

Totodată, diplomatul moldovean a precizat că la nicio secţie de votare din România nu a fost necesară prelungirea programului de vot.

Prezenţa la vot este comparabilă cu cea de la precedentele alegeri, din 2010, când în România au votat în jur de 11.000 de cetăţeni.
Votul în România s-a desfăşurat fără incidente.

Urnele s-au închis în România la ora 21:00, concomitent cu cele 2.066 de secţii de votare de pe teritoriul Republicii Moldova.

 Secţiile de votare de pe teritoriul Republicii Moldova s-au închis

Cele aproximativ 2.000 de secţii de votare de pe teritoriul Republicii Moldova s-au închis duminică, la ora locală 21.00, relatează cotidianul Timpul în ediţia electronică.

Concomitent, procesul electoral s-a încheiat în România şi în Ucraina. Totuşi, în cazul în care mai sunt alegători care nu au reuşit să-şi exprime opţiunea electorală, programul votului ar putea fi extins cu cel mult două ore.

În Occident, la secţiile amenajate în Italia, Austria, Portugalia sau în Statele Unite ale Americii, votul continuă, date fiind diferenţele de fus orar.

Peste trei milioane de cetăţeni moldoveni au fost chemaţi duminică la urne pentru a-i alege pe cei 101 deputaţi, într-un scrutin crucial care va decide dacă ţara continuă pe calea europeană sau se apropie de Rusia.

Observatorii naţionali ai Asociaţiei Promo-LEX au semnalat o serie de derapaje în timpul votării, precum tentative de a corupe alegătorii, buletine de vot fără ştampila „retras” în dreptul Partidului Patria sau buletine anulate nefondat, relatează agenţia IPN.

Potrivit preşedintelui Efortului de monitorizare a alegerilor, Pavel Postica, observatorii au menţionat că, în cel puţin trei cazuri, cabinele de vot nu erau amplasate în aşa mod încât să asigure dreptul la vot secret. Iar la secţia de votare din satul Clişova, raionul Orhei, s-a descoperit că primarul localităţii era şi observator.

„Am atestat încă două secţii de votare la care s-au eliberat mai multe buletine de vot decât persoane înscrise pe listele de votare. Iar la secţia de votare Leuşeni, raionul Hânceşti, nu a fost aplicată ştampila „retras” în dreptul concurentului Patria, membrii biroului motivând că nu au primit indicaţii clare”, a spus Pavel Postica.

Au fost semnalate de asemenea noi cazuri în care buletinele de vot au fost fotografiate şi publicate pe Internet, precum şi situaţii în care era amplasat afişaj electroal în preajma secţiilor de votare. „Am atestat situaţii în care alegătorilor li s-a permis să voteze în baza paşaportului. Mai sunt înregisrate cazuri de transportare organizată a alegătorilor la secţiile de votate. Mai grav e că s-a observat transportarea acestora şi cu un automobil guvernamental”, a adăugat Pavel Postica.

Observatorii au mai semnalat şi două tentative de corupere a alegătorilor. Acestora li s-au procurat produse alimentare şi li s-a oferit alcool pentru a vota cu un anumit concurent electoral. S-a înregistrat un incident când un alegător a încercat să părăsească biroul electoral cu buletinul de vot.

 Miliţia transnistreană a încercat să împiedice locuitorii din Corjova să meargă la vot

Alegătorii moldoveni din Corjova, raionul Dubăsari, au fost nevoiţi să voteze în satul vecin, pentru că miliţia transnistreană a împiedicat deschiderea unei secţii de votare în localitatea lor, relatează Jurnal de Chişinău în ediţia electronică.

Echipe ale miliţiei separatiste, mobilizate în localitate, i-au intimidat pe cei care voiau să participe la alegeri, în condiţiile în care în localitatea Corjova sunt aproximativ patru mii de persoane cu drept de vot.

Comisia Electorală Centrală a fost nevoită să mute secţia de votare din localitatea Corjova la Cocieri, pentru a evita eventuale provocări din partea autorităţilor separatiste de la Tiraspol.

Totuşi procesul electoral a fost dificil, pentru că miliţienii transnistreni opreau, fără niciun motiv, maşinile care mergeau din Corjova spre secţia de votare din Cocieri.
UPDATE – Mai mult de jumătate din totalul celor 3,2 milioane de cetățeni cu drept de vot din Republica Moldova s-au prezentat duminică până la ora 18.30 la urne pentru alegerea noului parlament, potrivit datelor furnizate de președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan.

Datele centralizate de CEC arată că, până la ora 18.30, au votat 1.429.778 de alegători, ceea ce reprezintă 51,2 % din numărul de alegători înscriși în listele electorale.

Cea mai mare prezență la urne s-a înregistrat în raioanele Rezina — 56,09 % și Criuleni — 55,87 %, iar cea mai scăzută a fost în raionul Basarabeasca, 39,24 %.

Potrivit oficialilor CEC, în municipiul Chișinău au votat 341.076 de alegători, ceea ce reprezintă 55,07 %, iar în municipiul Bălți — 54.160 de alegători, adică 51,34 %.

În ceea ce privește votul în afara granițelor Republicii Moldova, până la ora 18.00, au votat 45.644 de persoane.

Cei mai mulți votanți pe listele suplimentare din străinătate au fost înregistrați în Italia — 18.007 alegători, Rusia — 7.069 și în România — 6.822 de alegători.

UPDATE – Forţele speciale ruse au fost mobilizate duminică în apropierea ambasadei Republicii Moldova la Moscova, pentru a asigura ordinea publică, în condiţiile în care numeroşi cetăţeni moldoveni stau la coadă pentru a putea vota în cadrul scrutinului legislativ.

UPDATE  – Aproape 40 % din totalul celor 3,2 milioane de cetățeni cu drept de vot din Republica Moldova s-au prezentat duminică până la ora 15.30 la urne pentru alegerea noului parlament, potrivit datelor furnizate la ora 16.00 de președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan.

Secţiile de vot pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova s-au deschis duminică dimineaţă, peste trei milioane de cetăţeni fiind aşteptaţi la urne pentru a-i alege pe cei 101 deputaţi, într-un scrutin crucial care va decide dacă ţara continuă pe calea europeană sau se apropie de Rusia.

Aproape 21 la sută dintre alegătorii din R. Moldova au votat până la ora 12.30

Aproape 21 la sută dintre alegători au votat până la ora 12.30 în cadrul scrutinului parlamentar de duminică din Republica Moldova, a anunţat preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan, citat de site-ul Unimedia.info.

Potrivit CEC, 587.930 de cetăţeni (20,98 la sută) şi-au exprimat opţiunea de vot până la ora 12.30. Pe listele suplimentare au votat 25.725 de alegători.
Peste 3,2 milioane de cetățeni cu drept de vot din Republica Moldova sunt așteptați, duminică, la urne, cu prilejul alegerilor parlamentare. Ei vor desemna, prin vot direct, cei 101 membri ai Legislativului care vor obține un mandat de patru ani.

Women cast their ballots at a polling station during the parliamentary election next to a Moldova national flag in ChisinauPrimii alegători s-au prezentat deja la urnele de vot pentru a-și alege deputații din viitorul Legislativ. Secții de vot s-au deschis la ora 07:00, iar până la ora 8:00, rata de participare a fost de 1.7%, peste 43 mii alegători și-au exprimat deja opțiunea, relatează UNIMEDIA.

În competiția electorală s-au înscris 20 de partide și coaliții politice, dar și patru candidați independenți, reprezentând atât dreapta, cât și stânga politică, cu atitudine atât pro-europeană, cât și pro-rusă.

Distribuirea mandatelor se face în sistem proporțional, pe liste, toate raioanele țării constituind o singură circumscripție electorală, în care pragul electoral este de 6% pentru listele de partid și de 2% pentru candidații independenți.

Miza alegerilor este importantă în condițiile în care noul parlament urmează să desemneze atât Guvernul, cât și președintele Republicii Moldova, dar și în contextul tensiunilor din Ucraina.

Pentru formarea guvernului, un partid sau o alianță are nevoie să obțină 51 de mandate (50% + 1), iar pentru alegerea președintelui țării, 61 de mandate (60%+1).

Printr-o decizie a Curții Supreme de Justiție, Partidul Patria, prezidat de Renato Usatîi, a fost eliminat din cursa electorală, la solicitarea Comisiei Electorale Centrale, pe motiv că formațiunea politică a primit bani din străinătate, încălcând astfel legea electorală.

Duminică urnele s-au deschis la ora 7.00 și se vor închide la ora 21.00, urmând ca primele rezultate să fie anunțate de Comisia Electorală Centrală la ora 23.00.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult