Acasa InternationalBasarabia Cum văd românii Republica Moldova

Cum văd românii Republica Moldova

scris de M.A.
4 afisari

Peste jumătate dintre români percep pozitiv sprijinul financiar acordat de autorităţile române autorităţilor din Republica Moldova. În acelaşi timp, 57,7% dintre aceştia se declară dezinteresaţi de prezenţa subiectului Republica Moldova pe agenda publică, se arată în studiul ‘Republica Moldova în conştiinţa publică românească’, lansat joi de Fundaţia Soros România.

Republica Moldova

Republica Moldova

Cu toate că Republica Moldova are o importanţă simbolică aparte pentru majoritatea cetăţenilor români, doar 1 din 4 persoane care au călătorit în străinătate a vizitat şi această ţară. 65% dintre cei chestionaţi sunt de acord că ‘România ar trebui să sprijine prin toate mijloacele posibile aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană‘, iar 82% dintre aceştia nu se consideră informaţi cu privire la Republica Moldova.

Pe scala sentimentului de apropiere dintre români şi alţi cetăţeni, apare că ne simţim cel mai aproape de locuitorii Republicii Moldova.

– 49,1% din români afirmă că ‘le place mult’ felul în care vorbesc locuitorii din Republica Moldova.

– 23% dintre români îi consideră pe locuitorii din Republica Moldova muncitori şi harnici, 17% toleranţi, 18% uniţi şi 17% paşnici.

Românii sunt favorabili de principiu unei politici active faţă de Republica Moldova, dar nu foarte interesaţi de ea: 65% dintre respondenţi consideră că au un interes mic faţă de acest subiect, iar 74% dintre cei chestionaţi nu ştiu despre ce este vorba când sunt întrebaţi de Transnistria.

La lansarea studiului ‘Republica Moldova în conştiinţa publică românească’ a participat Ambasadorul Republicii Moldova în România, Iurie Reniţă, alături de reprezentaţi ai altor misiuni diplomatice în România, reprezentanţi ai organizaţiilor non-guvernamentale şi academicieni. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1547 de persoane, reprezentativ la nivelul populaţiei adulte a României, cu o marjă de eroare de +/- 2,5% la un nivel de încredere de 95%. Culegerea datelor s-a făcut în perioada noiembrie-decembrie

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult