Acasa InternationalBasarabia Curtea Constitutionala: Vladimir Voronin nu are dreptul sa candideze la presedintie

Curtea Constitutionala: Vladimir Voronin nu are dreptul sa candideze la presedintie

scris de Ziua Veche
1 afisari

.Vladimir Voronin nu va putea candida la alegerile prezidentiale din toamna la functia de presedinte al Republicii Moldova. Curtea Constitutionala a pus marti punct tuturor discutiilor la acest subiect, raspunzand la sesizarea Parlamentului si declarand clar ca nicio persoana nu poate detine mai mult de doua mandate consecutive de presedinte, lucru care nu poate fi interpretat in niciun fel, transmite Jurnal.md.


Un subiect controversat de discutii in acest sens l-a constituit pana acum interimatul asigurat de Mihai Ghimpu, care, potrivit unora, reprezinta o intrerupere a mandatelor prezidentiale. Totusi Curtea a constatat ca interimatul functiei de presedinte nu constituie o intrerupere a mandatelor.

„O persoana care a exercitat consecutiv doua mandate prezidentiale nu poate candida pentru al treilea imediat dupa exercitarea interimatului functiei de catre o alta persoana. Aceasta prevedere nu se schimba nici in cazul in care se va schimba modul de alegere a presedintelui”, a declarat reprezentantul Presedintiei, Marina Secareanu. O declaratie similara a fost facuta si de catre reprezentantul Parlamentului, Ion Creanga. „In opinia Guvernului, o persoana nu poate detine mai mult de doua mandate consecutiv si nu poate pretinde la al treilea mandat dupa asigurarea interimatului de catre o alta persoana. Speram ca aceasta va fi si interpretarea oficiala a Curtii Constitutionale”, a declarat, la randul sau, viceministrul Justitiei, Gheorghe Susarenco.

Astfel, dupa doua ore de deliberari, Curtea a dat interpretare controversatului articol cu privire la detinerea mandatului de presedinte. „Curtea Constitutionala a hotarat ca persoana care a indeplinit functia de presedinte al RM timp de doua mandate consecutive nu poate candida pentru al treilea mandat daca a intervenit vacanta functiei, asigurata prin interimat. Hotararea este definitiva si nu poate fi atacata”, a declarat presedintele Curtii Constitutionale, Dumitru Pulbere. Vladimir Voronin a detinut doua mandate consecutive de prsedinte al Republicii Moldova. din anul 2001 si pana in 2009.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult