
PCRM-ul lui Voronin a pornit la luptă cu o armată organizată, setoasă de revanşă, puternic drogată ideologic, cuprinsă de o stare de euforie după referendumul din 5 septembrie. Principala figură în PCRM rămâne a fi generalul Voronin în care armata crede şi pe care-l va urma până la capăt. Cu o asemenea armată şi un asemenea general este greu să-ţi imaginezi înfrângerea PCRM.
PLDM-ul lui Filat se consideră cel mai important partid din arcul guvernamental, al doilea ca pondere, după PCRM. În situaţia când deveniseră tot mai insistente zvonurile despre nişte „probleme” apărute în „sânul” PLDM, Filat s-a dovedit a fi un strateg inteligent, nu a făcut mişcări bruşte (în lista electorală), pentru a lăsa impresia unui partid monolit, cu un înalt spirit de luptă şi cu o echipă puternică în frunte. PLDM, dacă va convinge electoratul că nu e o casă a lui Potiomkin, are şanse electorale bune, însă nu atât de mari cum îşi imaginează unii.
PL-ul lui Ghimpu. După alegerea lui M. Ghimpu, liderul partidului, în dubla funcţie de preşedinte al parlamentului şi al republicii, acesta a devenit liderul real al formaţiunii, locomotiva ei electorală. Starea de spirit în armata lui Ghimpu e excelentă, ea creşte numeric pe contul dezamăgiţilor (inclusiv din PLDM şi AMN). Ghimpu speră, şi nu fără motive, la un scor mai bun decât anul trecut.
PD-ul lui Lupu a avut duminică o lansare bună, bine „proporţionată” ideologic şi geografic, cu invitaţi (străini) de aceeaşi valoare din partea Rusiei, României şi Europei. PD are echipă, bani şi electorat – rămâne să vedem dacă Lupu a devenit un lider real şi va putea valorifica aceste atuuri. Consolidarea PCRM îi face tot mai dificilă această sarcină, din care cauză cu cât mai bine vor merge comuniştii, cu atât mai modest va fi scorul electoral al PD.
AMN-ul lui Urechean s-a lansat prima şi în cel mai creştineşte mod, fiind sfinţită şi blagoslovită de un sobor de preoţi (de la Mitropolia Basarabiei). Să vedem dacă Dumnezeu îl va auzi pe Urechean şi va infirma sondajele din ultimii doi ani care „cobesc” constant despre dispariţia AMN din viitorul legislativ. Continuarea AICI