Acasa InternationalBasarabia Dacian Ciolos: UE va dubla cota acordata vinurilor din R. Moldova

Dacian Ciolos: UE va dubla cota acordata vinurilor din R. Moldova

scris de Ziua Veche
3 afisari

 

.Cota acordata vinurilor moldovenesti pe piata Uniunii Europene va fi dublata, a declarat marti Comisarul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Dacian Ciolos, in cadrul unei intrevederi la Bruxelles cu premierul R. Moldova, Vlad Filat.

Dacian Ciolos a reiterat disponibilitatea UE de a acorda suport macro-financiar Republicii Moldova, precizand ca toate procedurile vor fi finalizate in toamna. De asemenea, referindu-se la majorarea cotei vinurilor moldovenesti pe piata Uniunii Europene, comisarul european a precizat ca toate demersurile necesare in acest sens au fost facute, urmand ca, in scurt timp, sa demareze procedurile specifice unor astfel de situatii.
Comisarul european a spus ca in luna septembrie va fi prezentat un raport privind Acordul de Comert Liber cu Republica Moldova si s-a aratat convins ca dialogul in acest sens va fi unul dinamic si productiv. Potrivit Executivului de la Chisinau, oficialul european a mentionat ca determinarea politica a guvernului R.Moldova de a promova reformele este foarte puternixa si ca au fost remarcate progrese in mai multe domenii. De asemenea, el a mai spus ca UE va continua sa sustina Republica Moldova pe calea reformelor si a democratiei.
Republica Moldova beneficiaza, incepand cu 2008, de Preferinte Comerciale Autonome Aditionale oferite de Comunitatea Europeana. Conform regulamentului, 98 la suta din categoriile de marfuri incluse in clasificator pot fi exportate fara a li se impune taxe sau cu taxe reduse, fara stabilirea unei limite a cantitatii, iar pentru 13 grupuri de marfuri sunt impuse anumite cote limita pentru exportul in regim preferential an tarile europene. Anterior, autoritatile moldovenesti au anuntat ca intentioneaza sa exporte peste 1 milion de decalitri de vin pana la sfarsitul acestui an, scrie si Jurnal.md.
La randul sau, Vlad Filat a spus ca Republica Moldova isi propune o colaborare mai complexa si multidimensionala in vederea ajustarii graduale a cadrului legislativ-normativ in domeniul agroalimentar la principiile, normele si standardele UE, sporirii competitivitatii produselor autohtone si, in consecinta, a penetrarii pietelor agroalimentare comunitare. Filat a mentionat ca R. Moldova mizeaza pe urgentarea procedurilor ce tin de asistenta financiara a UE pentru Moldova, dar si a procedurilor ce vizeaza negocierea Acordului de Comert Liber si Aprofundat cu UE. Premierul a mentionat importanta majorarii cotei pentru exportul in UE a vinurilor moldovenesti, precizind ca un atare pas ar contribui la revigorarea ramurii vitivinicole din Republica Moldova.
Prim-ministrul s-a referit si la problema inundatiilor cu care se confrunta Republica Moldova, precizind ca urmeaza sa fie construite 700 de case. De asemenea, Premierul a spus ca au avut de suferit circa 10 mii hectare de terenuri agricole.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult