Acasa InternationalBasarabia De unde vine IMPASUL Republicii Moldova si incotro se duce

De unde vine IMPASUL Republicii Moldova si incotro se duce

scris de Ziua Veche
2 afisari

„Daca la inceput spuneam ca avem o criza constitutionala, acum am ajuns chiar in impas”, declara presedintele interimar al Republicii Moldova, marti, aflandu-se intr-o vizita oficiala la Bucuresti. De ce s-a ajuns la o criza constitutionala devenita „impas” si cum ar putea depasi Moldova aceasta situatie?

Incepand din septembrie 2009, Republica Moldova este condusa de un presedinte interimar. Mihai Ghimpu, ales sef al Parlamentului la 28 august 2009, exercita functia de presedinte, conform articolului 91 din Constitutie, prin care „interimatul functiei se asigura de Presedintele Parlamentului”, dupa ce Vladimir Voronin si-a anuntat demisia la 11 septembrie 2009. In incercarea de a alege un presedinte, dintre cele 5 partide din cadrul Parlamentului, 4 dintre ele – PLDM, PL, PDM si AMN – au format o coalitie, Alianta pentru Integrare Europeana (AIE), avand 53 de mandate. Candidatul AIE, Marian Lupu, nu a fost insa ales, obtinand doar 53 de voturi, acordate de deputatii majoritatii parlamentare (AIE). Un nou scrutin a avut loc peste o luna, dar cu acelasi rezultat: Lupu nu a obtinut cele 61 de voturi cerute de Costitutie. Acest lucru inseamna ca presedintele va trebui sa dizolve Parlamentul in 2010 (legea precizeaza ca Parlamentul nu poate fi dizolvat de doua ori in acelasi an) si sa organizeze alegeri parlamentare anticipate, care, insa, pot avea loc abia in toamna anului 2010, la un an de la ultimele alegeri legislative. Seful statului ar urma sa fie ales in 2 luni.

La alegerile repetate s-a mizat doar pe faptul ca PCRM va ceda, ceea ce nu s-a intamplat, din acest motiv Moldova nu are nici astazi un presedinte cu drepturi depline.

Solutia: reforma constitutionala

Primul pas facut de presedintele interimar, Mihai Ghimpu, a fost propunerea unui proiect, pentru modificarea Constitutiei, astfel incat sa fie evitate alegerile anticipate. Presedintele interimar pledeaza pentru adoptarea unei Constitutii noi prin referendum (in care sa fie modificat in primul rand articolul 78 – privind alegerea presedintelui) si pentru numirea lui Marian Lupu in functia de sef al statului la o a treia tentativa de catre actualul Parlament.

Interesant este ca la inceputul lunii martie 2010, Vladimir Voronin a declarat ca PCRM sustine ideea lansata de PDM privind modificarea in Parlament a articolului 78 din Constitutie, astfel incat seful statului sa poata fi ales cu 51 de voturi ale deputatilor, si nu cu 61, cum prevede actuala Constitutie. Schema propusa de ei ar fi: modificarea articolului 78, dizolvarea Parlamentului, organizarea alegerilor parlamentare anticipate si alegerea presedintelui de catre noul Legislativ. Asta reflecta increderea comunistilor ca au sanse sa adune 51 de mandate la alegeri (momentan au 48), altfel nu ar accepta o propunere ce avantajeaza si opozitia.

Modificarile propuse

Proiectul noii Constitutii contine 31 de articole noi si 80 modificate. Astfel, noua Lege Suprema urmeaza sa aiba 156 de articole, spre deosebire de 143, cate sunt in Constitutia actuala. Printre cele mai importante prevederi ale noului proiect se numara modificarea articolului referitor la limba de stat, propunand doua variante: prima spune ca limba oficiala este limba romana, cea de-a doua spune ca „limba oficiala a Republicii Moldova se stabileste prin lege organica”. O alta prevedere este ca varsta minima de vot sa fie de 16 ani (se pare ca alianta a observat deschiderea tinerilor spre europenizare si aceasta masura le-ar putea aduce mai multi votanti).

Pe langa acestea, noul proiect propune ca presedintele sa fie ales prin vot direct de catre popor, si nu de Parlament (conform Constitutiei actuale) si poate fi demis prin referendum inainte de expirarea mandatului. Aceasta inseamna ca Republica Moldova ar putea deveni republica semiprezidentiala. Mandatul sefului statului ramane de patru ani, varsta minima pentru a detine aceasta functia de presedinte fiind de 40 de ani. De asemenea, varsta minima pentru a deveni deputat este de 21 de ani, ca si in cazul premierului (pana acum era de minim 18 ani), iar parlamentarii sunt obligati sa aiba cel putin o diploma universitara.

Comisia pentru reforma nu aduce modificari legat de organizarea administrativ –teritoriala. Acestea se vor face abia dupa alegerile locale din 2011, cand raioanele se vor numi sectoare, cu servicii publice deconcentrate, conduse de subprefecti. Proiectul constitutional propune mandate de 9 ani pentru judecatorii Curtii Constitutionale, iar numarul acestora sa fie majorat de la sase, cat sunt in prezent, la noua. Noua Constitutie va putea fi adoptata doar de catre popor, iar modificarea ei se va putea face atat prin referendum, cat si in Parlament. Incluzand aceste propuneri, precum si multe altele, varianta finala a proiectului a fost expediata spre avizare Comisiei de la Venetia la 12 martie.

Pozitia Comisiei de la Venetia

Comisia de la Venetia a dat urmatorul raspuns: solutia este de a vota in Parlament schimbarea unui singur articol din Constitutie, cel referitor la modalitatea de alegere a sefului statului. Ceea ce inseamna ca alegerile parlamentare anticipate nu pot fi evitate in Republica Moldova si ca Parlamentul trebuie dizolvat dupa 16 iunie. In scrisoare se mentiona ca o modificare mai ampla a Constitutiei poate avea loc in timpul mandatului urmatorului Legislativ.

Seful delegatiei UE la Chisinau, ambasadorul Dirk Schuebel, a anuntat si pozitia oficiala a Uniunii Europene, precizand ca solutia propusa de Comisia de la Venetia este foarte buna pentru depasirea crizei politice si a celei constitutionale din Republica Moldova.

Ce urmeaza?

AIE nu s-a aratat multumita de ‚verdictul’ dat de Comisie, prin urmare asteapta o „a doua decizie finala” din partea Curtii Constitutionale. „Am luat hotararea sa inaintam Curtii Constitutionale un proiect de modificare a articolului 78, articol mult discutat, cu urmatorul continut: presedintele Republicii Moldova sa fie ales de catre alegatori, nu de catre Parlament”, a declarat presedintele Mihai Ghimpu. Prin urmare, va fi modificat un singur articol al Constitutiei.

Fiecare vede cate o „singura iesire din situatie”. De exemplu, fostii deputati Anatol Plugaru si Mihai Petrache au propus la sfarsitul lunii februarie demiterea lui Ghimpu din functia de presedinte al Parlamentului, precum si din cea de presedinte interimar. Constitutia prevede in acest caz sa se organizeze alegeri prezidentiale in termen de doua luni si interimatul premierului- Vlad Filat – în fruntea statului. „Totul este foarte simplu, fara anticipate, fara nazdravanii care buimacesc lumea. Constitutia trebuie respectata, dar nu modificata”, a spus Anatol Plugaru, ministru al Securitatii in perioada 1991-1992. Replica presedintelui Ghimpu a fost: „ Este o abordare gresita din punct de vedere juridic si politic”, pe cand Vlad Filat, liderul PLDM, a comentat ca „si aceasta este o initiativa”, precizand ca Moldova trebuie sa tina cont si de recomandarile Comisiei de la Venetia (conform Ziarul de Garda). Pe de alta parte, si comunistii au propria solutie: ei vor ca in schimbul sustinerii proiectului de reforma constitutionala, functia de presedinte al parlamentului sa-i revina lui Vladimir Voronin.

In final, pentru ca PCRM nu da semne deocamdata ca ar sustine vreodata alegerea unui presedinte (in afara de Voronin), Mihai Ghimpu spune ca asta ar insemna sa se faca „alegeri anticipate de dragul alegerilor” (Mediafax). Prin acelasi mecanism se va ajunge la acelasi rezultat. „Astfel, vom avea in fiecare an de doua ori alegeri. Si fara presedinte”, a declarat presedintele Ghimpu.

Concluzia este ca trebuie asteptata decizia Curtii Constitutionale de la Chisinau.

 

 

 

0 comentariu

Cercul 01-12-2010 - 11:24

Parada armatei romane e prilej de amuzament pentru cei ce o vizioneaza, dupa cum spunea Ernu. El nu stia daca o astfel de armata poate apara tara.
Pe de alta parte parazile Armatei rosii inainte de 89 trebuiau sa induca privitorilor spaima, multa armata in coloane de latimea unei strazi, toata tehnica pusa la parada pentru a arata ce rea e armata sovieta in caz de razboi.

Ernu V. 01-12-2010 - 15:10

Imi pare rau ca astia de la Ziua n-au pus si sunet la comentarii. As baga un fass la ce zici tu.

Mos Grigore 01-12-2010 - 15:18

Ca uite-te ce facusi. O persoana asa de fina sa se scape pe forum.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult