Acasa InternationalBasarabia Delegatie a Consiliului Europei, impiedicata sa inspecteze inchisorile din Transnistria

Delegatie a Consiliului Europei, impiedicata sa inspecteze inchisorile din Transnistria

scris de Ziua Veche
9 afisari

.O delegatie a comitetului antitortura al Consiliului Europei si-a intrerupt o vizita de documentare in regiunea transnistreana, din cauza ca autoritatile din regiune nu au oferit conditiile necesare pentru documentare.


Delegatia si-a inceput vizita acum zece zile, deplasarea fiind coordonata cu responsabilii pe justitie de la Tiraspol si avea drept scop examinarea situatiei detinutilor si a persoanelor aflate in izolatoarele de detentie. Expertii europeni au fost informati ca, spre deosebire de anii precedenti, delegatiei nu i se va permite sa intervieveze fara martor persoanele aflate in arest preventiv, transmite Radio Romania Actualitati.

O astfel de restrictie contravine insa mecanismului aflat la baza activitatii Comitetului antitortura si anume aceluia de a discuta tete-a-tete cu persoanele aflate in detentie. Regiunea transnistreana este cunoscuta ca o zona unde drepturile si libertatile fundamentale ale omului nu sunt respectate, militia, organele de securitate si structurile de forta in general, avand puteri exagerate care le permit abuzuri impotriva cetatenilor indezirabili. Cel mai de rasunet caz a fost tinerea in detentie, timp de 13 ani, a detinutilor politici din grupul Ilascu.

In acest an, care este unul electoral in autointitulata Republica Transnistreana, administratia separatista a reinceput arestarile politice, analistii fiind de parere ca acestea ar fi o incercare de intimidare a vocilor care se opun regimului Smirnov. Jurnalistul Ernest Vardanean a fost arestat si este tinut fara proces de mai bine de jumatate de an, inchis la Tiraspol, fiind acuzat de tradare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS