Acasa InternationalBasarabia Dezinformare Bruxelles-Bucureşti-Moscova în folosul comuniştilor de la Chişinău

Dezinformare Bruxelles-Bucureşti-Moscova în folosul comuniştilor de la Chişinău

scris de Ziua Veche
23 Afisari

O dezinformare circulată prin capitalele Uniunii Europene, României şi Moscovei, ţintită asupra ideii cheie a partidelor democratice de la Chişinău, integrarea europeană, a fost preluată de comuniştii din Republica Moldova şi instrumentată agresiv în campania electorală pentru alegerile din 28 noiembrie. O ştire lansată de Euobserver.com fără citarea surselor şi cu interpretări destinate deformării realităţii a făcut posibil pentru canalele mediatice comuniste şi pentru cele coordonate de Moscova să afirme că aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este amânată cu 10 ani de zile. Fără o verificare a informaţiei şi în ciuda dezminţirilor apărute aproape imediat ştirea a fost propagată şi de publicaţiile anti-comuniste din Basarabia.

Pe 22 octombrie, Euobserver.com publica un articol în care se afirma din prima frază: „Polonia şi Suedia au indicat într-o strategie comună că Uniunea Europeană nu va invita nici unul dintre vecinii săi foşti sovietici să se alăture blocului comun în următorii 10 ani”. Autorul articolului, Andrew Rettman cita o scrisoare a miniştrilor de externe polonez Radek Sikorski şi cel suedez Carl Bildt către şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton şi comisarul european pentru vecinătate Stefan Fuele, în care se afirma că Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova şi Ucraina ar putea deveni într-o zi membri ai Uniunii Europene, spre deosebire de ţările din nordul Africii şi din Orientul Mijlociu. Citatul exact din scrisoare suna astfel: „ Unele dintre aceste ţări sunt europene şi astfel se bucură de un status special conform tratatelor, altele vor rămâne vecini ai Europei”. O informaţie care practic se bate cap în cap cu fraza de deschidere a articolului. Andrew Rettman a ajuns la concluzia sa pe baza următorului raţionament: „Lipsa oricărei referiri la aderare în textul polono-suedez este semnificativă, deoarece Varşovia şi Parisul sunt principalii arhitecţi ai actualei politici UE faţă de ţările postsovietice”. În acelaşi ton, Rettman mai spune „scrisoarea de patru pagini nu spune nicăieri că UE ar trebui să acorde grupului (ţărilor post-sovietice, n.red.) o perspectivă de extindere”. Cu alte cuvinte, deşi în scrisoarea Bildt-Sikorski se spune clar că ţările post sovietice ar putea deveni într-o bună zi membre ale UE, concluzia articolului a fost distorsionată până la afirmaţia că nu există şanse de aderare la Uniunea Europeană pentru ţările foste sovietice. Oricum, interpretarea dată scrisorii Bildt-Sikorski era una forţată, deoarece ea se referea la politica de vecinătate a Uniunii Europene înaintea întâlnirii de la Budapesta de anul viitor din 26 mai şi nu avea nici o legătură cu extinderea UE.

Morişca Moscovei şi preluarea de la Bucureşti

Portalul Unimedia de la Chişinău prelua ştirea Euobserver.com pe data de 23 octombrie interpretând-o ca pe o posibilitate de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Între timp portalurile ruseşti şi comuniste de la Moscova şi Chişinău (ava.md, vesti.ru, itar-tass.com) lansau ideea că „amânarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană se amână cu 10 ani” – sloganul perfect pentru campania comuniştilor de la Chişinău. „Amânarea cu 10 ani a aderării la Uniunea Europeană” loveşte în raţiunea existenţei Alianţei pentru Integrare Europeană – dacă aderarea se amână cu 10 ani, de ce ar mai trebui votaţi!?!?

Pe 25 octombrie ştirea era lansată la Bucureşti de ziarul Adevărul sub titlul Extinderea UE spre Est, ‘îngheţată’ 10 ani”. Făcând referire la articolul din Euobserver.com, articolul publicat la Bucureşti afirmă că „Doar Balcanii de Vest rămân în cărţi, iar Moldova primeşte drept consolare promisiunea liberalizării regimului de vize. Potrivit unui document elaborat de Polonia şi Suedia, UE nu va mai invita la negocieri de aderare nicio ţară din răsăritul continentului în următorii zece ani. (…) Oprirea acestui proces în următoarea decadă, aşa cum recomandă documentul comun suedezo-polonez, este împărtăşită de majoritatea statelor UE. Exceţia de la acestă regulă o constituie Balcanii de Vest, care rămân în cărţile aderării. Celelalte aspirante la statutul de membru UE, între care Moldova, Serbia sau Ucraina, nu trebuie descurajate, urmând să primească alte compensaţii, cum ar fi ridicarea regimului de vize”. Restul ziarelor româneşti au ignorat scrisoarea Bildt-Sikorski, însă articolul din Adevărul a fost preluat în întregime de Jurnal de Chişinău, iar cotidianul Timpul din Basarabia a titrat „O veste proastă. În următorii 10 ani nu va adera nici-o ţară din fosta URSS la UE ?

Pe cine mai interesează adevărul?

În aceeaşi zi în care Adevărul publica ştirea despre „îngheţarea” extinderii UE, pe 25 octombrie 2010 pagina electronică a Ministerului de Externe al Suediei publica scrisoarea  Bildt-Sikorski. Ministerul de Externe suedez sublinia şi fraza cheie a scrisorii aflată la originea dezinformării: „În vreme ce Politica Europeană de Vecinătate se adresează celor 16 vecini apropiaţi ai UE, ţările acestea şi aspiraţiile lor sunt diferite. Unele dintre ele sunt europene şi astfel se bucură de o situaţie specială în conformitate cu tratatele, altele vor rămâne vecini ai Europei. Totuşi, toate acestea au potenţialul de a fi aliaţi politici apropiaţi şi de a se integra mai mult în cadrul UE”. Scrisoarea Bildt-Sikorski, care poate fi citită şi aici, se referă de fapt la paşii necesari pentru o mai bună politică de vecinătate şi la modalităţile de finanţare ale acestor relaţii, avându-se în vedere împărţirea vecinilor Uniunii în două categorii: cei cu posibilităţi şi dorinţe de integrare şi cei care „rămân doar vecini”. Nici vorbă de „îngheţarea” extinderii sau un refuz pentru Republica Moldova. Tot pe 25 octombrie, Unimedia publica o dezmiţire venită din partea Ministerului de Externe din Polonia, însă şi aceasta a fost ignorată. Axa dezinformării Bruxelles-Bucureşti-Moscova a funcţionat perfect. La Chişinău comuniştii strigă din toate puterile că aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost amânată cu 10 ani. Şi aceasta este doar o mică părticică din războiul dezinformării care se duce în stânga Prutului.

P.S. Nu aş vrea ca acest articol să fie interpretat drept un atac împotriva colegilor mei. Este vorba de traseul unei dezinformări preluată de unii cu bune intenţii, dar care foloseşte mult prea mult comuniştilor pentru a nu fi remarcată şi demontată.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS