Acasa InternationalBasarabia Dirk Schuebel: Moldova este tot mai vizibilă la Bruxelles

Dirk Schuebel: Moldova este tot mai vizibilă la Bruxelles

scris de M.A.
1 afisari

„Se vorbeşte tot mai mult că Moldova este istoria de succes în Parteneriatul estic. Sper că multe ţări îi vor urma exemplul”, a declarat şeful delegaţiei UE în Moldova, Dirk Schuebel.


Dirk Schuebel

Dirk Schuebel (foto: Moldpres)


Ambasadorul a dat de înţeles că reformele pe care le desfăşoară Moldova în înţelegere cu Uniunea Europeană nu sunt percepute imediat de către cetăţeni, „dar aceste reforme nu sunt pentru Uniunea Europeană„. „Ele nu sunt pentru a intra în UE, ci pentru dumneavoastră „, a spus Dirk Schuebel, citat de Moldpres.

Şeful delegaţiei UE la Chişinău a spus că din septembrie 2009 până în prezent Moldova a fost vizitată de mai mulţi înalţi oficiali europeni decât în toată perioada de la obţinerea independenţei în 1991 până în 2009. La 3 martie, la Chişinău este aşteptată Înalta Reprezentantă a Uniunii pentru afaceri externe şi politică de securitate, Catherine Ashton. „Pe fundalul evenimentelor din Orientul Mijlociu, faptul că baroneasa a găsit timp pentru a se familiariza cu starea de lucruri din Moldova dovedeşte că Moldova este tot mai vizibilă la Bruxelles„, a spus ambasadorul despre apropiata vizită a vicepreşedintelui Comisiei Europene.

La 18 martie, Comisia Europeană va obţine mandatul UE pentru a începe negocierile cu moldovenii despre acordul de comerţ liber. Dirk Schuebel a spus că, de regulă, tratativele de facto încep la vreo patru luni după acordarea mandatului, dar el speră că pentru Moldova se va face o excepţie şi convorbirile vor demara mai curând. Acordul de comerţ liber va face parte din Acordul de asociere, în fază de negociere în prezent.

În perioada 2011-2013, Uniunea Europeană a promis să aloce Moldovei jumătate de miliard de euro pe rol de asistenţă. O parte din aceşti bani vor fi alocaţi pentru susţinerea bugetului Republicii Moldova, iar alte alocaţii – pentru desfăşurarea unui spectru larg de reforme. Potrivit diplomatului UE, reforma Justiţiei şi aplicarea legislaţiei reprezintă interes. „Le-am spus procurorului general Valeriu Zubco şi ministrului de Interne Alexei Roibu că îi putem ajuta, dacă manifestă seriozitate faţă de reforme”, a spus ziariştilor Dirk Schuebel. În 2011, UE planifică să acorde acestor două sectoare 50 de milioane de euro, o parte din care vor putea fi folosiţi ca şi premii băneşti angajaţilor.

„Vestea bună este că în acest an UE a admis dublarea cotei de vin pe care Moldova poate s-o exporte”, a spus şeful delegaţiei UE. El a adăugat că un expert european va veni la Chişinău pentru a acorda consultanţă vinăriilor, iar Banca Europeană pentru Investiţii alocă 75 de milioane de euro pentru modernizarea sectorului.

Referindu-se la evenimente preconizate pentru consolidarea perceperii Uniunii Europene în Moldova, Dirk Schuebel a spus că în acest an vor fi deschise centre de informare europeană în cinci oraşe moldoveneşti, precum şi cluburi pentru discuţii despre chestiuni europene.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult