Acasa InternationalBasarabia Discriminarea romanilor din Ucraina continua in forme perfide

Discriminarea romanilor din Ucraina continua in forme perfide

scris de Ziua Veche
5 afisari

Presedintele Senatului Uniunii Interregionale „Comunitatea Romaneasca” din Ucraina, Vasile Tarateanu, care reuneste 25 de organizatii ale romanilor din Ucraina, a declarat miercuri 11 august la Universitatea de Vara de la Izvorul Muresului, ca in Ucraina se duce o politica perfida de asimilare si deznationalizare la fel ca pe vremea lui Stalin, transmite Romanian Global News.„Ucraina, o tara care doreste sa intre in Uniunea Europeana, promoveaza aceeasi politica stalinista de deznationalizare a romanilor – metodele sunt acum mai perfide dar scopul este acelasi- deznationalizarea minoritatilor, in special a romanilor”, a spus Vasile Tarateanu.  „Ucrainienii promoveaza si o politica de divizare a romanilor in doua minoritati diferite – romani si moldoveni, asa cum a facut Stalin”, a precizat Vasile Tarateanu.

Potrivit reprezentantului romanilor din Ucraina a scazut numarul scolilor in limba romana si se doreste convingerea parintilor copiilor romani ca nu trebuie sa-si dea copiii sa invete in limba romana pentru ca nu au nicio perspectiva. „Am pierdut scoli din satele care au fost cele mai puternic romanesti, se deschid clase in limba ucraineana in scolile noastre „ca un cal troian”. incet, incet scad temeliile romanismului din zona noastra. Daca vom pierde invatamantul in limba romana, principalul pilon al romanismului din Bucovina vom ajunge, peste cateva decenii, in situatia romanilor din Ungaria care studiaza romana doar ca obiect si copiii vorbesc prost limba romana”, a mai spus Vasile Tarateanu.

El a vorbit si de problema nerecunoasterii de catre Ucraina a diplomelor tinerilor care au studiat in Romania, motiv pentru care acestia nu au gasesc loc de munca atunci cand se intorc in tara. in acest sens, Vasile Tarateanu, a spus ca Ministerul Educatiei si Ministerul de Externe de la Bucuresti trebuie sa fie mai ferme in relatiile cu ministerele de resort din Ucraina, „nu sa aiba relatii de cedare” iar Romania „sa dea dovada de mai multa demnitate in politica ei externa, cu atat mai mult ca este stat european, membru al Uniunii Europene”.

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult