Acasa InternationalBasarabia După 917 zile, Republica Moldova are preşedinte: Nicolae Timofti

După 917 zile, Republica Moldova are preşedinte: Nicolae Timofti

scris de M.A.B.
9 afisari

Republica Moldova are, după 917 zile de criză politică, un preşedinte: Nicolae Timofti.

Nicolae Timofti

Nicolae Timofti

Candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană – singurul candidat – a obţinut 62 de voturi: 58 din partea AIE, 1 din partea deputatului independent Mihai Godea şi 3 din partea a deputaţilor care au plecat din partidul comuniştilor şi alcătuiesc acum fracţiunea socialistă din Parlamentul R Moldova.

Înaintea votului, Nicolae Timofti a ţinut un discurs în plenul Parlamentului în care şi-a expus viziunile şi reformele pe care le va susţine dacă va fi ales. Discursul a durat peste jumătate de oră. În cadrul acestuia Timofti a ţinut să precizeze că alegerea preşedintelui nu va soluţiona problemele existente, însă va aduce stabilitate în societate. El a adăugat că în cazul în care va fi ales, va fi un preşedinte al tuturor cetăţenilor. „Moldova ar trebui să devină un cap de pod între est şi vest, iar conflictul transnistrean poate fi soluţionat doar pe cale paşnică”, a spus Timofti.

Candidatul la preşedinţie a afirmat că, şi după 20 de ani, R Moldova are o societate divizată pe diverse criterii. „Avem nevoie de o idee care ar uni întreaga societate şi aceasta ar putea fi integrarea europeană. Proces spre care Moldova tinde şi pe care îl voi sprijini. În cazul în care voi fi ales voi crea echilibru între puterile din stat”, a opinat Timofti.

Relaţii bune cu Ucraina, România, Rusia şi SUA

„Veţi avea un partener sincer şi de nădejde. Voi încerca să fiu un bun mediator, iar toată energia o voi îndrepta înspre un climat normal în ramurile de stat”, a declarat Nicolae Timofti. „Accederea mea în funcţia de preşedinte eu o percep ca pe o nouă treaptă în realizarea obiectivului ca în această ţară legea să fie cea care să guverneze. Eu nu mă pricep la politică, niciodată nu am făcut politică şi nu cred că voi face. Discursul meu este unul cetăţenesc. Mă doare faptul că ţara mea nu are un preşedinte. Una dintre cele mai importante instituţii este paralizată. Azi nu veţi întâlni vreun om care să nu fie îngrijorat de alegerea preşedintelui ţării”, a spus Nicolae Timofti.

„Suntem în situaţia când trebuie să constatăm că Republica Moldova se confruntă cu probleme sociale, economice. Pentru soluţionarea lor este nevoie ca acele bune începuturi, ale integrării europene, să-şi găsească continuitatea şi finalitatea. Numai aşa vom avea un stat modern, cu înalt nivel de viaţă”, a declarat Nicolae Timofti.

„În aceste zile am fost întrebat ce politică externă voi promova. Am spus că politica mare o fac ţările mari, iar ţările mici, cum este Republica Moldova, trebuie să facă o politică deşteaptă. Astfel de politică a făcut Moldova în ultimii ani şi aşa politică trebuie continuată”, a menţionat Nicolae Timofti.

Potrivit lui Nicolae Timofti, Republica Moldova este înconjurată de prieteni, iar această situaţie oferă mai multe avantaje. Republica Moldova trebuie să continue construirea relaţiilor de prietenie cu Ucraina, România, Rusia şi SUA.

„Vin la cârma unei ţări sărace, voi depune tot efortul pentru diminuarea acestui fenomen. Sărăcia în ţară este atât de mare că toate progresele se pierd pe acest fon. Nu sărăcia generează grave probleme, dar corupţia, economia slabă”, a mai spus Nicolae Timofti.

Şedinţa Parlamentului, ţinută mai devreme, din cauza protestelor

Şedinţa specială de vineri a Parlamentului Republicii Moldova pentru alegerea preşedintelui a avut loc mult mai devreme decât fusese anunţat iniţial. Biroul permanent al Parlamentului a decis joi seara ca şedinţa să aibă loc la ora 08.00, după ce anterior, preşedintele parlamentului Marian Lupu anunţase că aceasta se va desfăşura la ora 15.00. Modificarea orei are loc în contextul în care comuniştii au anunţat proteste de amploare în centrul Chişinăului, începând de vineri la amiază şi până seara, iar în presa de la Chişinău s-a vehiculat şi posibilitatea unor altercaţii cu poliţia.

Eşecuri repetate în alegerea unui preşedinte a condus la crearea unei crize politice care durează de aproape trei ani. În această perioadă au existat şase tentative de alegere a şefului statului, dar toate au eşuat. La scrutinul de vineri, participă un singur candidat, propus de Alianţa pentru Integrare Europeană – judecătorul Nicolae Timofti, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii. Acesta reprezintă o soluţie de consens a celor trei partide din Alianţă, după ce mai multe tentative de a-l alege pe liderul Partidului Democrat, actualul preşedinte al parlamentului şi şef interimar al statului, Marian Lupu, au eşuat, transmite Agerpres.

Decizia de a propune un candidat apolitic a fost luată şi după ce Alianţa anunţase organizarea unui referendum constituţional pentru simplificarea procedurii de alegere a preşedintelui, dar a renunţat la scurt timp după ce iniţiativa a fost criticată de opoziţie şi reprezentanţi ai societăţii civile, existând pericolul ca referendumul să eşueze, aşa cum s-a mai întâmplat o dată, în septembrie 2010.

Opoziţia comunistă a anunţat o acţiune de amploare pentru vineri şi, chiar dacă a anunţat că va avea un caracter paşnic, guvernul a anunţat măsuri sporite de securitate.

3 comentarii

vica 16-03-2012 - 20:58

URAAAAAAAAAAAAAAA IN SFIRSIT AVEM PRESEDINTE….LA MULTI ANI MOLDOVA MEA

Sati fie rusine 16-03-2012 - 21:10

Sa-ti fie rusine, Moldova avea un [presedinte, si acela era presedintele Romaniei, chiar daca nu ne place de el. Moldova este doar o simpla regiune a Romaniei si nu tara! Baga-ti mintile in cap!

salut 16-03-2012 - 23:18

Mda, acum sa vezi cum se devolta RM; China o sa moara de invidie !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult