Acasa InternationalBasarabia După Kremlin, Voronin şi transnistrenii îl critică pe Băsescu

După Kremlin, Voronin şi transnistrenii îl critică pe Băsescu

scris de M.A.B.
9 afisari

Schimbul de replici dintre Moscova şi Bucureşti, privind declaraţiile făcute de Traian Băsescu pe 22 iunie, la B1Tv, nu a avut ecouri oficiale la Chişinău.

Vladimir Voronin si Traian Basescu (presidency.ro)

Vladimir Voronin si Traian Basescu (foto: presidency.ro)

Însă, reacţionând la afirmaţiile lui Dmitri Medvedev semnalate de presa de la Moscova, “diplomaţia” autoproclamatei republici moldoveneşti nistrene de la Tiraspol a dat publicităţii miercuri un comunicat. De abia joi, a venit şi o reacţie din partea unei formaţiuni politce de la Chişinău. Bineînţeles, este vorba despre PCRM, care copiază reacţiile mai mult sau mai puţin oficiale de la Kremlin.

“Suntem profund indignaţi de cele menţionate de Traian Băsescu, Preşedintele României, pe data de 22 iunie anul curent la un post de televiziune românesc. Practic, preşedintele unei ţări membre a UE a admis şi recunoscut ca fiind corecte acţiunile unui criminal de război şi un călău nazist, Antonescu, cu participarea căruia nemijlocită au fost exterminaţi mai mult de 300 mii de oameni. Preşedintele României, a menţionat că în locul lui Antonescu, 70 de ani în urmă, ar fi dat acelaşi ordin de a trece Prutul. Suntem în aşteptarea condamnării publice din partea UE a acestor declaraţii”, a declarat miercuri, la Chişinău, preşedintele Prtidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, în timpul întâlnirii cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Anterior, aşa-zisul minister de externe de la Tiraspol a condamnat afirmaţiile preşedintelui României, Traian Băsescu. “Diplomaţia” rusofilă transnistreană precizează că, astfel, Băsescu a făcut publică „disponibilitatea Bucureştiului de a repeta crimele condamnate de Tribunalul de la Nurnberg, crimele în urma cărora pe teritoriile din Moldova, Transnistria, Ucraina şi Rusia, ocupate de fasciştii români, au fost exterminaţi sute de mii de locuitori paşnici”.

„În aceste condiţii ne miră lipsa unei reacţii din partea conducerii Moldovei la declaraţiile oficialilor români. Autorităţile Moldovei trebuie să se determine clar ce înseamnă, în opinia lor, trecerea Prutului de către trupele române – ocupaţie sau eliberare? Tăcerea în această situaţie ne determină să presupunem că Chişinăul este de acord cu această disponibilitate explicită a Bucureştiului de a ocupa teritoriul Republicii Moldova. O asemenea poziţie este o nouă confirmare a diferenţei în aprecierile şi relaţiile dintre Transnistria şi Moldova atât faţă de trecutul istoric, cât şi faţă de viitorul popoarelor”, consideră “ministerul de externe” al autoproclamatei republici moldoveneşti nistrene.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult