Acasa InternationalBasarabia Editorialişti de peste Prut avertizează: Comuniştii ar putea să provoace tulburări violente pe străzile Chişinăului

Editorialişti de peste Prut avertizează: Comuniştii ar putea să provoace tulburări violente pe străzile Chişinăului

scris de Ziua Veche
7 afisari

.Editorialişti de la Chişinău presupun că, după alegeri, dacă va suferi un eşec, partidul comuniştilor (PCRM) ar putea să provoace tulburări violente pe străzile Capitalei. Supoziţia pare a fi alimentată de informaţiile din presa apropiată comuniştilor. Aceasta din urmă încearcă să acrediteze tot mai mult ideea că partidele din AIE nu ar fi sigure de victorie şi că ar pregăti o destabilizare de proporţii a situaţiei politice după alegeri.


Informaţiile din presa comunistă nu sunt publicate întâmplător, cred unii editorialişti de la Chişinău, care încearcă să tragă un semnal de alarmă pentru a preveni partidele AIE despre o eventuală destabilizare a situaţiei politice provocată de comunişti. Vitalie Enache, la Radio Vocea Basarabiei, vine cu amănunte 

Portalul Hotnews.md publică un articol în care presupune că PCRM ar putea destabiliza situația economică și socială în ajunul alegerilor, pentru a compromite partidele din alianța de guvernare. Portalul citează în acest sens surse din mediul de afaceri, care sub acoperirea anonimatului au declarat că anumite structuri economice, controlate de liderul comunist Vladimir Voronin, ar fi primit indicații să opereze speculații pe piața valutară pentru a destabiliza leul moldovenesc. Potrivit aceleeaşi surse, se pregăteşte a fi creată și o situație de deficit al unor produse alimentare de primă necesitate, astfel încât să dispară din magazine sau să fie efectuate scumpiri.

Constantin Tănase de la ziarul „Timpul” aminteşte la rândul său, de un articol al săptămânalului comunist „Puls”, care scrie că „există anumite semne care indică direct asupra faptului că liberal-democraţii, nefiind siguri de victoria lor în alegeri, se pregătesc să repete evenimentele din 7 aprilie 2009″. Constantin Tănase califică această concluzie în „Timpul” drept „provocare kaghebistă, cu bătaie lungă, care nu poate fi lăsată fără atenţie.” Tănase deduce de aici că dacă pierde alegerile, PCRM ar putea organiza tulburări şi dezordini în masă, pe care să le pună apoi pe seama Alianţei, cum ar fi procedat şi anul trecut. Insinuările din presa comunistă nu sunt întâmplătoare nici în opinia comentatorului Petru Bogatu, care explică într-un editorial la VB că mijloacele de propagandă ale PCRM acţionează la comanda partidului.

Alexandru Tanase 

PCRM este capabil de orice acţiuni pentru a se menţine la putere şi sigur că noi suntem gata şi de o eventuală provocare din partea lor. Dar vreau să fac public un lucru că societatea este alta, oamenii s-au schimbat, am avut parte de un an de libertate şi orice încercare de a destabiliza situaţia, de a pune în aplicare careva scenarii, ce ar perturba atât liniştea publică, cât şi ordinea constituţională, vor fi blocate fără nici un fel de menajamente.” 

Petru Bogatu 

Ele sunt coordinate riguros de staff-ul PCRM şi execută cu stricteţe ordinele ce vin de sus. Dau de bănuit şi zvârcolirile caudate ale suporterilor PCRM de la Moscova. Marţi, în Duma de Stat, a luat cuvântul Kulikov, deputatul Partidului Comunist din Federaţia Rusă, care, într-un stil kaghebist, a încercat să incite spiritele, inducând idea că evoluţiile politice din Republica Moldova ar degrada periculos. Concomitent, de parcă ar pune sare pe rană, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a declarat la începutul săptămânii curente că fără trupele ruse, la Nistru ar izbucni iar, chipurile un nou conflict militar.Să nu uităm, de asemenea, că acum câteva luni prim-ministrul Rusiei ne ameninţa cu spectrul Kârhâzstanului. Or, fostul «podpolkovnic KGB» nu aruncă vorbe-n vânt. N-a vorbit el degeaba. Nu-I exclus ca Putin să ne pregătească un Kârgâystan sângeros pe 30 noiembrie sau într-o altă zi de după alegerile parlamentare.Este limpede că Moscova nu se va împăca uşor cu o victorie a forţelor democratice şi prooccidentale . Şi cum influenţa PCRM scade dramatic, ruşii urzesc ceva. Să fim vigilenţi.”

Citiţi continuarea aici

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult