Acasa InternationalBasarabia Efectul Kosovo: Separatistii transnistreni de la Tiraspol cer ONU recunoasterea independentei

Efectul Kosovo: Separatistii transnistreni de la Tiraspol cer ONU recunoasterea independentei

scris de Ziua Veche
4 afisari

.Departamentul externe de la Tiraspol a transmis o scrisoare oficiala Organizatiei Natiunilor Unite in care solicita recunoasterea internationala a independentei Transnistriei, informeaza marti Unimedia.md. Documentul face referire la recunoasterea independentei Kosovo, dupa ce Curtea Internationala de Justitie a apreciat joia trecuta intr-un aviz consultativ ca aceasta nu incalca dreptul international.


„Republica moldoveneasca nistreana constata inca o data si atrage atentia ONU ca republica corespunde tuturor criteriilor internationale de stat independent si intruneste toate conditiile necesare pentru a putea fi recunoscuta pe plan international”, se spune in documentul difuzat de agentia de presa rusa Regnum.
Pretinsul minister de externe al Transnistriei „indeamna Organizatia Natiunilor Unite impreuna cu alte structuri internationale sa participe activ la elaborarea unor criterii unice de recunoastere a statelor, care si-au demonstrat de-a lungul anilor viabilitatea”.
In aceeasi declaratie a regimului separatist de la Tiraspol este exprimata, potrivit agentiei Infotag, certitudinea ca „recunoasterea internationala a Republicii Moldovenesti Nistrene contemporane, care promoveaza o politica externa pasnica, edificatoare si tinde sa devina un participant activ la procesele internationale, fiind gata sa-si asume responsabilitatile in conformitate cu dreptul international in vigoare, va deveni un aport consistent la consolidarea stabilitatii si securitatii nu doar in spatiul post-sovietic, ci si la nivel international”.
In opinia administratiei de la Tiraspol, decizia Curtii ONU „are o semnificatie juridica internationala, niveland orice tentative unilaterale ale altor state de a impiedica vointa poporului prin adoptarea propriilor legi”, transmite Agerpres.
Declaratia Tiraspolului intervine in contextul in care ministrul adjunct de externe al Rusiei, Grigori Karasin se afla in aceste zile intr-o vizita in Republica Moldova, el avand programata pentru marti o deplasare la Tiraspol. Potrivit postului Europa Libera, diplomatul rus a purtat primele discutii la Chisinau, acestea concentrandu-se pe problema conflictului transnistrean, dar si pe cea a exporturilor de vinuri moldovenesti in Moldova. Discutiile cu autoritatile de la Chisinau vor continua dupa vizita la Tiraspol.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult