Acasa InternationalBasarabia UPDATE Esec! Referendumul nu va fi validat. Rata de participare este de 29.05%

UPDATE Esec! Referendumul nu va fi validat. Rata de participare este de 29.05%

scris de Ziua Veche
1 afisari

 

.

UPDATE 12.10: Referendumul din 5 septembrie de la Chisinau a esuat. La scrutin au participat doar 29,05% din alegatorii inscrisi pe liste, in conditiile in care pentru validarea plebiscitului a fost necesara prezenta a 33% din cetatenii cu drept de vot.


 Din cei care au votat, 87,8% s-au pronuntat „pentru” alegerea presedintelui de popor, iar 12,2% – „contra”. In afara granitelor au participat 19.703 cetateni, dintre care 19.278 au votat “pentru”. Potrivit Stireazilei.md, acestea sunt rezultatele finale preliminare, prezentate de Comisia Electorala Centrala. Datele sunt prezentate dupa procesarea prealabila a informatiilor din 100% din sectiile de votare. „Datele sunt preliminare pentru ca baza legala o constituie procesele verbale, care urmeaza sa fie expediate la CEC pana miercuri”, a precizat presedintele CEC, Eugeniu Stirbu.

UPDATE 09.05: Comisia Electorala Centrala de la Chisinau a anuntat ca a calculat gresit si, in consecinta, rata de participare la referendum este de doar 28,88%, transmite Publika Tv.

UPDATE 08.20: Sanse din ce in ce mai mici ca referendumul de duminica sa fie declarat valabil. Potrivit ultimelor date ale Comisiei Electorale Centrale, la urne au iesit ieri doar 820 de mii din cei 2,6 milioane de alegatori. Acestia reprezinta 30,4 la suta din cetatenii cu drept de vot, fata de pragul de 33% necesar pentru validarea plebiscitului. Din cei care au votat, 87,5 la suta s-au pronuntat „pentru” alegerea presedintelui prin vot direct, universal, iar 12,5% – au fost „contra”, transmite Stireazilei.md. Datele sunt partiale si nu includ informatiile de la o serie de ambasade din strainatate. Rezultatele finale ar putea fi anuntate la orele 11:00, cand CEC convoaca o conferinta de presa. 

Rata participarii cetatenilor Republicii Moldova la referendumul constitutional este de 29,67 la suta. Anuntul a fost facut de secretarul Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, informeaza Moldpres. Potrivit CEC, datele prezentate nu sunt complete, lipsa fiind datele de la cateva birouri de circumscriptie, printre care si Dubasari. Potrivit lui Ciocan, in unele localitati nu era energie electrica si datele nu au putut fi transmise. Pentru ca referendumul de duminica sa fie validat, la urne trebuia sa se prezinte cel putin o treime din alegatorii inscrisi in liste. Presedintele interimar, Mihai Ghimpu, regreta faptul ca moldovenii nu au inteles importanta referendumului pentru depasirea crizei politice din Republica Moldova. Totodata, liderul liberal considera ca o parte din vina pentru eventualul esec al plebiscitului o poarta partidele din Alianta pentru Integrare Europeana. „Im pare rau ca cetatenii nu au constientizat ca ei trebuiau sa puna punct crizei politice si sa dea un exemplu formatiunilor politice. Imi pare rau ca nu am avut o campanie electorala coordonata. Inca o data am dat dovada ca nu stim sa facem politica. In aceasta situatie, sunt obligat, conform Constitutiei, sa dizolv Parlamentul”, a declarat Mihai Ghimpu, citata de Stireazilei.md.

Liderul PLDM, Vlad Filat, crede ca si apelurile Partidului Comunistilor la boicot si-au spus cuvantul. „Prezenta slaba se datoreaza mai multor factori, printre care lipsa unui mesaj coerent, care urma sa vina din partea tuturor formatiunilor din AIE, dar si chemarea la boicot a Partidului Comunistilor”, a spus premierul. PLDM pledeaza pentru dizolvarea cat mai grabnica a Legislativului si organizarea alegerilor anticipate pana in iarna.

Liderul PD, Marian Lupu, s-a aratat ingrijorat de prezenta redusa la referendum. Deputatul democrat spune ca absenteismul se datoreaza faptului ca alegatorii nu au inteles ce au de facut la scrutin din cauza mesajelor agresive ale politicienilor. La randul sau, liderul AMN, Serafim Urechean, sustine ca rezultatele plebiscitului sunt mult sub asteptarile membrilor AIE. „Am fost indusi in eroare de sondajele din ajun. Nu le vom mai crede de acum incolo”, a spus prim-vicepresedintele Parlamentului.

Opozitia comunista considera deja referendumul compromis. Comunistii au efectuat o numaratoare paralela a votantilor si au ajuns la concluzia ca doar 29,6% din alegatori s-au prezentat la urne in Moldova, iar datele de peste hotare nu sunt in masura sa influenteze cifrele finale. Secretarul executiv al PCRM, Iurie Muntean, a calificat acest rezultat drept un „vot de neincredere” al populatiei dat Aliantei de guvernamant.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult