Acasa InternationalBasarabia Eugen Tomac, singurul candidat ARD care a câştigat din prima. Vezi ce riscă!

Eugen Tomac, singurul candidat ARD care a câştigat din prima. Vezi ce riscă!

scris de M.A.B.
5 afisari

Eugen Tomac, fost şef al Departamentului Românilor de Pretutindeni, fost consilier prezidenţial al lui Băsescu, este singurul candidat ARD care a câştigat din prima alegerile în colegiul în care a candidat. Rezultatele de al această oră indică faptul că a luat peste 50%. Mai precis, aproximativ 78%.

Eugen Tomac, singurul candidat ARD care a câştigat din prima. Vezi ce riscă!

Eugen Tomac, singurul candidat ARD care a câştigat din prima. Vezi ce riscă!

Eugen Tomac a declarat pentru Agerpres că, în în colegiul uninominal 2 diaspora, unde a candidat pentru funcţia de deputat, au votat 14.573 de persoane, dintre care 13.759 în Republica Moldova. „Mă bucur că alegătorii m-au primit aşa. Reţeta a fost corectitudinea în relaţia cu cetăţenii români din diaspora şi o campanie electorală onestă. Am încercat să nu-i înşel şi am demonstrat că se poate câştiga şi fără resurse”, a declarat Eugen Tomac pentru Gândul.info.

Raportul Curţii de Conturi

Însă, în ciuda scorului obţinut, Eugen Tomac, român născut în sudul Basarabiei (Bugeac), teritoriu aflat sub ocupaţie ucraineană, ar putea să nu facă prea mulţi purici în Parlamentul României. Nu neapărat din cauza acuzaţiilor de fraudă electorală (n. red. – presa de la Chişinău a scris duminică despre coloane de autocare care aduceau lumea la vot), ci din cauza constatărilor făcute în urma unor controlea la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, pe care l-a condus, până la căderea guvernului MRU.

Astfel, Curtea de Conturi a constatat, într-un raport, că la nivelul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni a fost făcut un prejudiciu la bugetul de stat de 4.326.340 de lei, între 2009 şi 2011, după analiza finanţării proiectelor desfăşurate de instituţie. Raportul a fost înaintat conducerii Senatului. „În urma verificării acestor proiecte s-au constatat erori/abateri de la legalitate, fiind estimate prejudicii create bugetului de stat în sumă totală de 4.326.340,79 lei, reprezentând 16,9% din valoarea totală a proiectelor finanţate în perioada 2009 – 2011, în sumă de 25.600.835 lei (echivalentul a 972.211 euro la un curs de 4,45 lei/euro) cât şi abateri de la principiul bunei gestiuni financiare, reprezentând angajarea şi plata unor cheltuieli pentru proiecte care nu şi-au atins scopul final, în valoare de 148.249,95 de lei”, se arată în raportul Curţii de Conturi.

Votul în Republica Moldova

Românii au făcut cozi la vot în Republica Moldova, titrează Adevărul de luni. Sute de basarabeni au stat în frig ore în şir aşteptând să-şi aleagă reprezentanţii în Parlamentul României. Scrutinul s-a terminat cu scandal, doi candidaţi acuzându-se reciproc că ar fi organizat turism electoral.

Şi Timpul remarcă în ediţia de luni cozile imense la secţii de votare din Chişinău. Duminică, în ziua alegerilor parlamentare din România, cele patru secţii de votare din Chişinău au devenit neîncăpătoare. Moldovenii cu paşapoarte româneşti au format cozi ca să-şi exprime votul pentru democraţie, integrare europeană şi o mai mare apropiere dintre România şi Republica Moldova.

„Cei care îşi amintesc referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, îşi vor da seama că, din punct de vedere al prezenţei, diferenţa dintre plebiscitul din vară şi alegerile pentru Parlamentul României, e ca între cer şi pământ”, subliniază Timpul.

„Se întâmplă ceva în Basarabia”, observă Jurnal.md. Românilor basarabeni le pasă de ce se întâmplă peste Prut. Cei care au stat la cozile masive din capitala Republica Moldova ca să-şi exprime opţiunea de vot – fără să reuşească să voteze cu toţii – au dat un verdict politic care nu poate fi neglijat: fieful românismului este la Chişinău, afirma publicaţia.

Chirtoacă şi Ciumac, nemulţumiţi de organizarea alegerilor

Primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă, s-a arătat dezamăgit de modul cum au fost organizate alegerile pentru Parlamentul României în Republica Moldova şi în special în Chişinău. Edilul s-a plâns, la şedinţa săptămânală, că a fost nevoit să meargă în teritoriu pentru a-şi exercita dreptul de vot, şi a propus implicarea Primăriei la scrutinul viitor.

„În legătură cu alegerile de ieri şi ceea ce a avut loc în Moldova, trebuie să îmi exprim părerea de rău. Pentru mine e a doua oară când votez în afara municipiului, din cauza aglomeraţiei, o dată am votat în Orhei şi o dată în Călăraşi. În general am înţeles că Ministerul de Externe de la Bucureşti a dat doar 5 ştampile, dacă ar fi fost mai multe era mai bine”, a declarat primarul Dorin Chirtoacă, citat de Publika.md.

Situaţia de la secţiile de votare a provocat şi nemulţumirea unor responsabili de la Primărie. Şefa Direcţiei relaţii externe, cooperare regională şi integrare europeană, Gabriela Ciumac, a criticat autorităţile române pentru modul în care a fost organizat scrutinul în Chişinău. „Îmi pare sincer rău de ceea ce s-a întâmplat, lumea renunţa să mai stea la coadă. Stăteau câte două, trei ore, apoi plecau. Personal am văzut vreo 20, 30 de oameni care a renunţat să mai aştepte. Angajaţii de la secţii erau foarte aroganţi, se mişcau şi lucrau foarte greu. Lumea era supărată rău, îngheţată. La o secţie chiar s-a stins lumina, oamenii votau pe întuneric, cu telefoanele mobile. România, ţară din UE, şi avea nişte urne de râsul găinilor”, a punctat Gabriela Ciumac.

3 comentarii

digital 10-12-2012 - 17:16

împăiați-l,pe băiat!
hahaha!

misu 10-12-2012 - 21:13

BRAVO ROMANIILOR BASARABENI ca sunt foarte patrioti si vor unire. Ei sunt o tara impartita intre Romania si Rusia.

salut 10-12-2012 - 21:21

MISULIKE, te-ai trezit brusc, mei draghe :-)…meri de te culke la loc…

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult