Acasa InternationalBasarabia Europa şi pactul Ribbentrop-Molotov

Europa şi pactul Ribbentrop-Molotov

scris de Ziua Veche
287 Afisari

 

.În ultimul timp s-au produs mai multe întâlniri importante. La Ekaterinburg în cadrul unei întâlniri dintre Angela Merkel, cancelarul german cu preşedintele rus Medvedev, a fost anuntata ideea ca Uniunea Europeană ar putea renunta sa ceara vize cetatenilor rusi, dacă Rusia se retrage din Transnistria. Merkel a reiterat oferta, declarând că Bruxelles-ul va crea un consiliu comun cu Moscova care să se ocupe de chestiunile de politică externă şi de securitate, iar Germania va ajuta în schimb Rusia să scape de regimul obligatoriu al vizelor în UE, ceea ce ar însemna că cetăţenii ruşi vor putea să intre liberi în Uniunea Europeană.

Pentru toate astea, Moscova nu trebuie decât să-şi retragă armata din Transnistria. Colaborarea dintre Germania si Rusia a revenit in forta, amintind de vremurile de glorie ale lui Ribentropp si Molotov cand cele doua mari puteri decideau soarta popoarelor din Europa. Ce se ascunde oare în spatele sugestiei cancelarului german Angela Merkel de la Bucureşti : „În ceea ce priveşte vecinătatea imediată, obiectivul nostru este să rezolvăm conflictul dintre Moldova şi Transnistria. Cred că România poate juca aici un rol important. De asemenea, ştiu că se fac eforturi pentru semnarea unui tratat de frontieră de către România şi Moldova, cred că aceasta este direcţia în care trebuie să continuăm”, după o discuţie cu premierul Emil Boc. La rândul său, premierul Boc a declarat că mizează pe susţinerea diplomatică a părţii germane pentru proiecte importante pentru România, precum sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova.

 

În articolul “Merkel invită Transnistria în UE, iar Rusia în NATO” apărut pe portalul de ştiri UNIMEDIA.md se anunţă că « Soarta republicii nerecunoscute transnistrene va fi decisă pe 17-18 octombrie, în cadrul reuniunii dintre Angela Merkel, Nicolas Sarkozy şi Dmitri Medvedev. ”Uniunea Europeană intenţionează să abordeze serios conflictul îngheţat din Transnistria,” a declarat directorul Centrului Berthold Beitz de pe lângă Consiliul German pentru Relaţii Externe, Alexander Rahr.

Merkel şi Sarkozy vor propune Rusiei să cedeze Transnistria Uniunii Europene, promiţând totodată Republicii Moldova deblocarea drumului spre UE în viitorul apropiat,” a mai declarat Rahr.

Iniţiativa germano-franceză îşi propune ferm să rezolve conflictul transnistrean, faptul care va aduce mai multă stabilitate Europei la Est.

Potrivit analistului german, Rusiei i se va propune un nou mecanism, şi anume crearea Consiliului UE-Rusia, care se va desfăşura în paralel cu Consiliul NATO-Rusia. Această inovaţie este avantajoasă pentru Rusia, deoarece în cadrul Consiliului UE-Rusia vor fi create condiţiile propice pentru un dialog productiv între Rusia şi Europa pe probleme de securitate europene.

Rahr consideră că problema transnistreană nu va fi rezolvată în modul în care şi-o doreşte Europa. Rusia va fi împotriva unei soluţii europene, în primul rând din cauza factorului românesc. Factorul românesc este cu mult mai serios decât se pare europenilor. Rusia, de asemenea, o înţelege şi nu doreşte în Europa crearea României Mari.

Rusia ar putea accepta divizarea Moldovei, în urma căreia Transnistria s-ar uni cu Ucraina. UE este, de asemenea, împotriva unirii Republicii Moldova şi României. Europenii nu-şi doresc să creeze pe teritoriul său, un stat naţional puternic. Dar UE consideră că, pentru a preveni unirea Republicii Moldova cu România, este necesară consolidarea statului moldovenesc.

Germania se simte obligată să soluţioneze acest conflict, deoarece perioada mişcărilor lente în această direcţie a trecut. Moldova, spre deosebire de Georgia, Azerbaidjan sau Armenia, se află pe continentul european. Prin urmare, europenii sunt mult mai puţin îngrijoraţi de conflictele din Caucaz, decât de conflictul din Transnistria. » Ce ni se pregăteşte oare nouă basarabenilor ? Continuarea AICI

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult