Acasa InternationalBasarabia UPDATE Eveniment istoric. Şedinţă a guvernelor României şi Moldovei

UPDATE Eveniment istoric. Şedinţă a guvernelor României şi Moldovei

scris de M.A.
5 afisari

UPDATE 13.55: Guvernele României şi Republicii Moldova vor semna un plan comun de acţiuni, cu un preambul politic, la şedinţa comună preconizată să se desfăşoare în luna iunie la Galaţi, a declarat vineri, la Chişinău, ministrul român al afacerilor externe, Teodor Baconschi, în cadrul unei conferinţe comune de presă cu omologul său din Republica Moldova, Iurie Leancă, transmite Agerpres. ‘La reuniune vor participa şapte ministere din partea română şi omologii lor din Republica Moldova. Rostul este asumarea politică şi validarea unui plan de acţiune care să aibă un preambul politic, care să conţină mari proiecte pe care să le finalizăm împreună’, a declarat Teodor Baconschi. El a precizat că data exactă nu a fost stabilită, dar, cel mai probabil, şedinţa comună va avea loc la mijlocul sau sfârşitul lunii iunie.

Ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, propune ca prima şedinţă comună a guvernelor României şi Republica Moldova să se desfăşoare la Galaţi la 27-28 iunie.

Baconschi si Leanca la Ungheni (fot mae.ro)

Baconschi si Leanca la Ungheni (fot mae.ro)

Propunerea a fost făcută vineri la Chişinău la începutul întrevederilor delegaţiilor României şi Republicii Moldova. Baconschi a calificat acest eveniment drept unul ‘istoric‘, transmite Agerpres

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, a participat joi, împreună cu ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Baconschi, la ceremonia de inaugurare a Biroului Consular român din oraşul Ungheni. În cadrul evenimentului, vicepremierul Iurie Leancă a remarcat importanţa inaugurării acestui birou şi a adus mulţumiri autorităţilor române pentru efortul substanţial depus în acest sens, care, potrivit ministrului, va stimula circulaţia persoanelor în România, va îmbunătăţi cooperarea transfrontalieră şi va extinde schimburile comerciale, contribuind astfel la edificarea unei relaţii exemplare europene dintre Republica Moldova şi România. „Ungheni reprezintă o zonă perfectă pentru deschiderea Biroului Consular, ce va avea un scop nobil de a facilita implementarea Acordului de mic trafic de frontieră între Republica Moldova şi România. Sunt convins că cei care vor beneficia cel mai mult de acest birou vor fi cetăţenii moldoveni, în mod special, locuitorii din această zonă, care nu vor mai fi nevoiţi să se deplaseze departe pentru a-şi perfecta permisele de trecere a frontierei”, a mai spus Iurie Leancă, citat de Moldpres.

La rândul său, ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, a declarat că, prin inaugurarea Biroului Consular la Ungheni, România şi-a îndeplinit promisiunea faţă de cetăţenii Republicii Moldova, demonstrând că este un partener serios şi că, atunci când dialogul pe ambele maluri ale Prutului este deschis, se văd şi rezultatele. „Am reuşit, după mulţi ani de eforturi, să intrăm în această stare de dialog, de sprijin reciproc, de privire comună îndreptată spre Europa, iar Europa e la doi paşi de aici. Noul Guvern proeuropean de la Chişinău, care se străduieşte să reformeze Republica Moldova, a devenit un interlocutor respectat în UE. Scopul acestui Birou Consular este de a servi cât mai bine dorinţele locuitorilor din regiune. Îmi doresc ca această instituţie să fie nu doar un loc unde sunt prestate servicii consulare prompte şi de calitate, dar şi un centru cultural”, a precizat Teodor Baconschi. La finalul ceremoniei de inaugurare, cei doi miniştri au înmânat locuitorilor din Ungheni permise de mic trafic de frontieră.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult