Acasa InternationalBasarabia Experti rusi: Romania si R.Moldova se vor uni, daca oamenii doresc acest lucru

Experti rusi: Romania si R.Moldova se vor uni, daca oamenii doresc acest lucru

scris de Ziua Veche
1 afisari

.Despartirea Romaniei si a Republicii Moldova este tragedia unui popor, iar daca oamenii din aceste tari vor dori unirea, atunci tarile se vor uni. Acestea sunt principalele idei expuse de catre istorici din Federatia Rusa si Republica Moldova in cadrul unei emisiuni la postul de televiziune rus MIR, scrie Unimedia.md.


 
Nu incape nici o indoiala ca Republica Moldova este o tara europeana si nimeni nu poate avea nimic impotriva integrarii europene a acestei tari. Daca cetatenii Romaniei si Republicii Moldova tari vor dori vreodata sa se uneasca, atunci aceste tari se vor uni si marele puteri nu se vor putea impotrivi”, a declarat Vladimir Bruter, expert al Institutului International pentru cercetari umanitare si politice. 

Alexandr Rusetkii, directorul Institutului Securitatii Regionale Caucaziene, a subliniat in cadrul emisiunii ca in „R. Moldova si Romania au loc procese diferite de dezvoltare a tarilor” si ca exista „puternice legaturi economice”. „E firesc ca moldovenii obtin cetatenia romana ca sa poata trai civilizat. Si rusii isi trimit copiii sa invete la Oxford”, a exemplificat Rusetkii. 

Iurie Colesnic, istoric de la Chisinau, a mentionat ca „Republica Moldova trebuie sa fie parte a Uniunii Europene, unde este acum si Romania. Vom fi doua state independente, dar fara a avea frontiere. Principalul document este Declaratia de Independenta, unde se prevede ca limba noastra este limba romana, iar istoria – istoria romanilor”. 

Anatol Petrenco, istoric si prim-vicepresedinte al MAE, a atras atentia ca „unirea R. Moldova cu Romania e mai greu sa aiba loc, dar poporul trebuie si poate sa fie integrat”. 

„Strategia R. Moldova de a rezolva conflictul transnistrean este sa se adreseze tertilor parti. Uniunea Europeana isi are proprii saraci. Cele cateva sute de mii de cetateni moldoveni, care au pasaport romanesc, nu traiesc in Romania si nici in Republica Moldova, dar in Portugalia, Italia si alte tari europene, unde pleaca la munca. Romanii au o atitudine de persoane de rangul doi fata de moldoveni”, a declarat Chiril Tonaev, expert de la Fondul Politicii Eficiente din Federatia Rusa. 

Zurab Todua, colaborator stiintific al Institutului de Religie si Politica din Rusia, a conchis ca „e cazul sa lasam lucrurile sa evolueze firesc si sa nu grabim procesele”, deoarece „daca oamenii vor dori unirea, atunci tarile se vor uni”.

0 comentariu

FORESKIN 01-12-2010 - 03:50

..sau va e rusine …?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult