Acasa InternationalBasarabia Festivalul ”Zilele Basarabiei” la București – 97 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania!

Festivalul ”Zilele Basarabiei” la București – 97 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania!

scris de M.A.B.
21 afisari

Pe 27 martie se împlinesc 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Cu această ocazie, Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti desfășoară la Bucureşti, între 23-28 martie, cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului “Zilele Basarabiei”. Programul din acest an este unul deosebit și cuprinde dezbateri, concerte şi manifestări culturale.

Festivalul ”Zilele Basarabiei” la București

Festivalul ”Zilele Basarabiei” la București

Festivalul a început luni, 23 martie, cu Conferința ,,Efectele Acordului de Asociere cu U.E. pentru Republica Moldova, în cadrul căreia vom discuta despre relațile actuale dinte R.M. și țările membre ale U.E., provocările pe care le întâmpină românii de pe celălalt mal al Prutului, dar și reformele pe care Republica Moldova va trebui să le implementeze în perioada următoare. Conferința a avut loc la Palatul Parlamentului, unde au fost prezente personalități din mediul politic, academic, cultural, bloggeri și tineri de pe ambele maluri ale Prutului.
Marți, 24 martie, vă invităm la prezentarea volumului „Dușmanul de clasă. Represiuni politice, violență și rezistență în R(A)SS Moldovenească, 1924-1956″ de Igor Cașu. Volumul propune, în premieră, o analiză complexă a fenomenului represiunilor politice în stânga Nistrului și în Basarabia după ocupația sovietică din 1940, până în 1956. La acest eveniment vor participa personalităţi din mediul cultural, istoric, academic, dar şi din mass media.
Miercuri, 25 martie, se va desfășura concursul de talente,, Acum și în veac…” în memoriam lui Grigore Vieru. Concursul este dedicat liceenilor de pretutindeni și presupune trei categorii: poezie și proză, pictură, fotografie și artă digitală.
Vineri, 27 martie, în cea mai importantă zi din cadrul Festivalului, începând cu ora 11:00, participanții la Festivalul ,,Zilele Basarabiei” la București, alături de membrii Organizației Studenților Basarabeni se vor deplasa la Mănăstirea Cernica, pentru aduce un omagiu celor care au stat la baza îndeplinirii idealului Unirii. Astfel, tinerii vor depune coroane şi flori la mormintele membrilor Sfatului Ţării, printre care se numără Pantelimon Halippa, Ion Pelivan şi primul Mitropolit al Basarabiei Gurie Grosu, în cinstea cărora se va ţine o slujbă de pomenire.
Aniversarea a 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu România va culmina în aceiași seară, la Arenele Romane, cu un concert extraordinar ,,#dinBasarabia”, în care pentru publicul de la București vor evolua cei mai îndrăgiți artiști basarabeni: Zdob și Zdub, Alternosfera și Cuibul.. Evenimentul este organizat în colaborare cu Centrul pentru Integrare și Dezvoltate PRUT.
Festivalul se va încheia sâmbătă, 28 martie, cu proiecția filmului documentar „Te iubesc, Ion și Doina”, în regia Leontinei Vatamanu, în care „încap două vieţi scurte şi o întreagă veşnicie pentru care s-au născut cei doi: multă iubire, mult zbucium și sacrificiu”.

”Festivalul Zilele Basarabiei” este o tradiție OSB București care confirmă anual faptul că semnificaţia zilei de 27 martie este la fel de vie în cugetul şi spiritul românesc acum, ca și la 1918.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult