Acasa InternationalBasarabia Filat l-a lasat pe Pasat fara tema de campanie: religia a fost introdusa ca disciplina facultativa in scoli

Filat l-a lasat pe Pasat fara tema de campanie: religia a fost introdusa ca disciplina facultativa in scoli

scris de Ziua Veche
1 afisari

.Religia va fi predata ca materie facultativa in scolile din Moldova, incepand cu 1 septembrie 2010. Decizia a fost aprobata miercuri de Guvern in cadrul sedintei ordinare, prezidate de premierul Vlad Filat, scrie Unimedia.md. „Aceasta decizie nu vine la insistenta sau propunerile cuiva din afara. E o hotarare care vine sa consolideze societatea, care a fost adoptata dupa multiple discutii cu reprezentantii Mitropoliei Moldovei, Mipropoliei Basarabiei, ai societatii civile”, a spus premierul, potrivit paginii oficiale a Guvernului R. Moldova.


Religia a fost introdusa ca disciplina optionala pentru elevii claselor I-IX. Parintii sau tutorii legali ai copiilor care vor sa studieze religia vor face o cerere in acest sens. Potrivit ministrului educatiei din Moldova, Leonid Bujor, religia va fi predata de profesori care vor primi acreditatrea unei comisii speciale. De asemenea, pana la 1 septembrie, urmeaza sa fie editate manualele de religie. Cu toate acestea, nu exista un buget alocat in acest sens, dar premierul Filat a dat asigurari ca vor fi gasite resurse in acest scop. In cadrul acestei materii, elevii vor invata despre normele social-morale si valorile spirituale, „ceea ce este bine si rau”, a mentionat ministrul Bujor.

 

Pasat: autoritatile vor incetinirea procesului de introducere a religiei ca materie obligatorie

Avand in vedere ca fostul sef al Serviciului de Informatii si Securitate (SIS), Valeriu Pasat, s-a lansat in politica avand initiativa de a introduce „Bazele religiei” ca materie obligatorie in scoli, decizia Guvernului nu i-a fost pe plac. El a declarat ca decizia guvernului de a introduce religia ca obiect facultativ este neserioasa, transmite agentia Infotag. In opinia lui Pasat, actiunile autoritatilor nu constau in rezolvarea problemei, ci in incetinirea procesului de introducere a religie ca materie obligatorie.

Mai mult de atat, initiativa lui Pasat se dovedeste a fi inutila, fiind o tema de campanie falsa, din moment ce cadrul legislativ prevede in mod expres posibilitatea predarii religiei ca obiect de studiu in scolile de stat. „Invatamantul moral-religios in scolile de stat de toate gradele este optional si facultativ, exceptand cazurile prevazute in acordurile sau conventiile de cooperare dintre stat si cultele religioase”, se mentioneaza in Legea privind cultele religioase si partile lor componente, conform paginii cubreacov.wordpress.com. De asemenea, si ministrul educatiei din Moldova a facut o declaratie, in care spune ca, in 120 de scoli din Moldova, religia este studiata ca materie optionala. „Ne dorim ca religia sa fie studiata intr-un numar mai mare de 120 de institutii de invatamant, institutii in care religia se studiaza deja”, a declarat Ministrul Educatiei, Leonid Bujor.

0 comentariu

puiu 02-12-2010 - 14:51

sa ne ceara sa muncim moca pt ei traiasca ue si fmi sa le dau m m multa ue

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult