Acasa InternationalBasarabia Filat nu vrea sa mai cedeze. Lupu continua negocierile cu comunistii

Filat nu vrea sa mai cedeze. Lupu continua negocierile cu comunistii

scris de M.A.B.
4 afisari

Oferta făcută publică marţi seară de PLDM prevede repartizarea funcţiilor în următoarea proporţie: PLDM – 44%, PD – 31% şi PL – 25%. Respectiv, PLDM-ului i-ar reveni 7 ministere, PD-ului – 5, iar PL-ului – 4, scrie Jurnal.md.

Pe lângă 56 la sută din funcţiile de control din instituţiile subordonate Parlamentului şi Guvernului (inclusiv funcţii de miniştri – n.r.), PLDM a propus PL-ului şi PD-ului un mecanism care să permită Alianţei să funcţioneze. Acest mecanism presupune instituirea unui Consiliu de Administrare al alianţei, format din delegaţi permanenţi ai celor trei partide care să se întrunească săptămânal în şedinţe şi să discute problemele de interes major. De asemenea, urmând exemplul Biroului Permanent de la Parlament, PLDM propune crearea unei structuri similare în cadrul Guvernului.


Deşi a evitat să specifice pentru ce funcţii pledează PLDM, liderul formaţiunii Vlad Filat a declarat marţi seară, în cadrul emisiunii ”Fabrika” de la Publika TV, că este vorba de funcţiile care îi vor asigura instrumentele indispensabile unui premier pentru a-şi exercita mandatul. Preşedintele PLDM a amintit în context că deşi în vechea alianţă formaţiunea pe care o conduce a deţinut cinci fotolii de miniştri, PLDM nu a avut nicio persoană în instituţiile subordonate Parlamentului, cum ar fi Procuratura Generală, Serviciul de Informaţii şi Securitate, Curtea de Conturi sau Banca Naţională.

Amintindu-şi de modul în care a fost numit procurorul general, Filat a menţionat că l-au deranjat cele întâmplate atunci. ”Văzând cum este abordată problema am anticipat că ne aşteaptă timpuri grele, că mai devreme sau mai târziu, betonul alianţei va crăpa”, a declarat preşedintele liberal-democrat, evitând să spună cine totuşi a propus candidatura actualului şef al Procuraturii Generale.

Referindu-se la negocierile de acum, Filat a mai declarat că PLDM a făcut suficient pentru a crea o alianţă de centru dreapta. ”Să nu credeţi că eu nu mi-aş fi dorit o funcţie care să-mi asigure stabilitate, dar am reieşit din realităţile care există şi mi-am asumat funcţia de premier”, a declarat Filat. El susţine că oferta propusă astăzi PL-ului şi PD-ului este finală – ”Mai mult nu avem unde ceda. În calitate de premier nu mă voi duce în Guvern pentru a fi spectator”, şi-a atenţionat liderul liberal-democraţilor partenerii de negocieri. Filat a menţionat că pledează pentru ca în ministerele administrate bine, unde au fost înregistraste performanţe, să nu fie schimbaţi miniştrii.

Neînţelegeri pe depolitizare

Liderul Partidului Liberal Democrat, premierul Vlad Filat, nu este de acord cu preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, care consideră că unele instituţii de stat, printre care MAI, fiscul şi Serviciul Vamal, trebuie depolitizate, comunică Agenţia DECA-press, citată de Radio Vocea Basarabiei. „Ce ar trebui să fac acum? Să spun că salut iniţiativa lui Marian Lupu şi să depolitizăm Procuratura Generală, Centrul Anticorupţie, Ministerul Economiei şi Camera de Licenţiere? Mai multe instituţii trebuie depolitizate la nivel de funcţionare”, a declarat Filat, aseară, la „Publika” TV, lăsând să se înţeleagă că democraţii au pârghii de influenţare a acestor instituţii.

Recent, Marian Lupu a declarat că „stilul de guvernare trebuie să fie de echipă. Este vorba de asigurarea eliminării unor conflicte de interes în cadrul actului de guvernare”. „Vom insista asupra depolitizării unui şir de instituţii statale şi guvernamentale, printre care Cancelaria de Stat, Serviciul Fiscal şi cel Vamal, MAI şi la multe alte instituţii”, declara Lupu.

Liderul liberalilor, preşedintele interimar Mihai Ghimpu, a spus, la începutul acestei săptămâni, că susţine iniţiativa lui Lupu. „Este necesar să depolitizăm Ministerul Afacerilor Interne în vederea apropierii de standardele europene. Ministrul ar putea fi propus de societatea civilă sau chiar de Biserica, declarase Mihai Ghimpu.

Înghiţirea AMN şi intrarea în opoziţie

”Am făcut o ofertă AMN-ului, să mergem împreună la alegerile din 28 noiembrie şi îmi pare rău că nu s-a luat în consideraţie acestă propunere. Acum AMN ar fi avut 7 deputaţi în Parlament sau chiar mai mult luând în consideraţie faptul că cele peste 2% acumulate de AMN puteau fi adunate la rezultatele PLDM” a declarat, potrivit Timpul.md, premierul Filat în cadrul unei emisiuni de la Publika Tv. „Filat ne-a propus fuzionare prin absorbţie. Ceea ce spune el despre şapte fotolii în Parlament este foaie verde. Dacă ar fi fost aşa, poate ne mai gândeam, dar ei ne-au propus doar trei locuri în primii 30 de pe lista electorală”, a declarat Urechean, pentru Jurnal.md. Liderul AMN crede că, Vlad Filat a făcut aceste dezvăluiri pentru că se pregăteşte de alegeri anticipate.

Deşi speră în refacerea Alianţei pentru Integrare Europeană, liderul PLDM, Vlad Filat, susţine că partidul său are mandat din partea partenerilor externi pentru diferite scenarii. ”Ne dorim alianţă, dar nu cu orice preţ. Ori ne vom afla la guvernare cu posibilitatea de a ne manifesta, ori putem alege să fim foarte eficienţi în opoziţie. Suntem pregătiţi pentru diferite scenarii”, a declarat Filat în cadrul emisiunii ”Fabrika” de la Publika TV, sugerând că mai multe cedări decât cele făcute până acum, PLDM nu va mai face. Totuşi, faptul că în cadru negocierilor cu PD şi PL s-a ajuns să se discute despre detalii demonstrează că există şanse reale de refacere a AIE.

Voronin se plânge americanilor

Liderul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, s-a plâns marţi de hărţuiri şi nereguli la alegerile de la 28 noiembrie, în timpul unei întâlniri cu ambasadorul Statelor Unite la Chişinău, Asif Chaudhry. Înainte de întâlnirea cu Chaudhry, Voronin s-a întâlnit cu liderul Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu, scrie Timpul.md.

În întâlnirea cu ambasadorul, cei doi au discutat despre alegeri şi situaţia de după alegeri, dar şi despre „subiecte ale vieţii social-politice”, se arată într-un comunicat de presă al PCRM. Liderul comuniştilor a insistat asupra îngrijorării PCRM în legătură cu „multiplele încălcări realizate de guvernare în perioada electorală, dar şi în ziua alegerilor”, potrivit comunicatului. „În pofida presiunii administrative, a cumpărării fără precedent a voturilor cetăţenilor, votării multiple, intimidării opoziţiei şi intimidării şi hărţuirii mass-media neloiale actualei guvernări, PCRM şi-a reconfirmat cel mai mare sprijin şi autoritatea în rândul populaţiei autohtone, obţinând voturile a 700.000 de alegători”.

Voronin a apreciat, cu privire la „situaţia postelectorală”, că este necesar să fie depuse toate eforturile pentru „alegerea tuturor organelor de conducere ale statului” şi evitarea alegerilor anticipate. Liderul PCRM a prezentat, de asemenea, un rezumat asupra „discuţiilor” cu PDM în vederea formării unei coaliţii de centru-stânga, pe care le-a calificat ca „pozitive”.

Comuniştii şi democraţii lui Lupu au găsit puncte comune

PCRM şi PD au ajuns la un punct comun cu privire la principiul statalităţii şi statutul de neutralitate a Republicii Moldova, a declarat, pentru Moldpres, unul din negociatorii PCRM, Vadim Mişîn. Potrivit lui Mişîn, PCRM consideră că este normal faptul că se negociază pe mai multe axe. „În prezent se desfăşoară consultări între toate partidele care au acces în Legislativ, cum e şi firesc, de aceea nimeni nu are nevoie de careva motivaţii pentru a negocia, nici PD şi nici PCRM. Acele partide care vor avea mai multe similitudini vor face o coaliţie, rămîne de văzut dacă va fi una PCRM-PD”.

„Am discutat deja cu PD-ul principiile de bază, am vorbit despre principul statalităţii R. Moldova şi am ajuns la concluzia că aceasta trebuie să rămînă un stat suveran. Un alt punct comun este şi statutul de neutralitate a R. Moldova. Am hotărît că el trebuie să rămînă acelaşi şi va fi confirmat potrivit normelor juridice internaţionale”, a opinat Mişîn.

Mişin a calificat procesul de negocieri PCRM-PD ca fiind unul foarte bun şi a menţionat că PCRM are deja pregătit modelul unui acord care va fi semnat în cazul creării unei coaliţii de centru-stînga. Mişin a spus că acest acord nu are clauze speciale, el va constata doar că PCRM şi PD vor activa împreună pentru următorii patru ani în Parlament.

El a adăugat că PCRM şi PD nu au ajuns încă la momentul partajării funcţiilor, ci s-a discutat doar despre structura Guvernului. „Dacă vom hotărî crearea unei coaliţii de centru-stînga, funcţiile vor fi împărţite timp de 30 de minute”. Mişin a evitat să spună dacă PCRM este dispus să cedeze funcţia de şef al statului PD-ului.


This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult